Lifestyle

De morning-afterpil

De laatste tijd worden er steeds meer topics over zwangerschap op het forum geopend. Dit is bij ons niet onopgemerkt gebleven, vandaar dat wij hier meer aandacht aan willen besteden. Steeds vaker horen we verhalen voorbij komen van meiden die onveilige seks hebben gehad, terwijl dit helemaal niet hoeft. Er bestaan op de dag van vandaag zoveel verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, dat een zwangerschap of geslachtsziekte steeds beter te voorkomen is.

In dit artikel gaan we daarom in op één van de verschillende voorbehoedsmiddelen: de morning-afterpil. Hoe moet je het gebruiken? Waar moet je voor uitkijken? En: hoe veilig is het?

De morning-afterpil, ook wel de noodpil genoemd, gebruik je als je onveilige seks hebt gehad. Dit betekent dus dat je geen anticonceptiemiddel hebt gebruikt of als bijvoorbeeld het condoom is gescheurd. De morning-afterpil verkleint de kans op een zwangerschap, maar is niet 100 procent betrouwbaar. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks inneemt, dan heb je 77 procent kans dat je niet zwanger bent. Neem je de pil in tussen 25 en 48 uur na de onveilige seks dan is het percentage al gedaald naar 36 procent en tussen 49 en 72 uur heb je nog maar 31 procent kans om niet zwanger te worden. Ook is het belangrijk om te weten dat de morning-afterpil niet bedoeld is om je te beschermen tegen soa’s.

Gebruik een morning-afterpil niet als voorbehoedsmiddel, maar echt als noodmiddel. Als je de morning-afterpil te vaak gebruikt kun je namelijk immuun worden voor deze pil. Ook heeft de pil nare bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en je krijgt er gevoelige borsten van.

Als je jonger bent dan 21 jaar wordt je morning-afterpil door je verzekering vergoed. Je hebt dan wel een recept nodig van je huisarts om de pil bij de apotheek op te halen. Je kunt hem tegenwoordig ook bij de drogist kopen en zelfs online (veilig!) bestellen (echter heb je dan wel een bepaalde leveringstijd). Op Drogisterij.net kun je hem ook kopen (zoek rechtsboven op ‘morning after’). Als je op werkdagen voor 18:00 uur bestelt, heb je hem de volgende dag in huis.

Het voordeel is dat de kans op een zwangerschap aanzienlijk afneemt. Er bestaan ook nadelen aan het gebruik van de morning-afterpil, zoals:

– dat de morning-afterpil voor vervelende bijwerkingen zorgt. Je kunt er namelijk zo misselijk van worden dat je zelfs moet overgeven. Wanneer je moet overgeven binnen twee uur nadat je de pil hebt ingenomen, kan de pil minder betrouwbaar zijn.
- geen bescherming tegen geslachtziektes.
- dat het je menstruatie in de war kan maken.
– dat je de pil binnen een bepaalde tijd na de onveilige seks moet innemen.

door Danique & Gabriella