Lifestyle

Voorbehoedsmiddelen: de prikpil

De laatste tijd worden er steeds meer topics over zwangerschap op het forum geopend. Dit is bij ons niet onopgemerkt gebleven, vandaar dat wij hier meer aandacht aan willen besteden. Steeds vaker horen we verhalen voorbij komen van meiden die onveilige seks hebben gehad, terwijl dit helemaal niet hoeft. Er bestaan op de dag van vandaag zoveel verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, dat een zwangerschap of geslachtsziekte steeds beter te voorkomen is.

In dit artikel gaan we daarom in op één van de verschillende voorbehoedsmiddelen: de prikpil. Hoe moet je het gebruiken? Waar moet je voor uitkijken? En: hoe veilig is het?

Net zoals de anticonceptiepil is de prikpil ook bedoel om zwangerschappen te voorkomen. De prikpil beschermt je dus niet tegen geslachtsziektes. Gebruik dus in combinatie met de prikpil een condoom om geen soa’s op te lopen.

De anticonceptiepil en de prikpil lijken qua werking erg op elkaar alleen zijn er toch een aantal verschillen tussen de twee. De prikpil moet je namelijk om de twaalf weken opnieuw zetten. Als je dit per ongeluk vergeet ben je de eerste twee weken nog wel beschermd, maar hierna niet meer.

De prikpil wordt ingebracht door een prik in je bovenarm. Vaak denken vrouwen dat hun vruchtbaarheid door de prikpil verdwijnt, maar dit is niet waar. Wel kan het even duren voordat je vruchtbaarheid terugkomt als je met de prikpil bent gestopt, zeker zes tot vijftien maanden. Als je de prikpil een jaar gebruikt stop je namelijk met menstrueren. Het duurt daarom een tijdje voordat je menstruatiecyclus op gang komt als je stopt met de prikpil.

De voordelen van de prikpil:

– Je hoeft de prik maar één keer in de twaalf weken te zetten.
- Het is best wel goedkoop. Ongeveer vier euro per maand.

De nadelen van de prikpil:

- Het duurt een tijdje voordat je weer vruchtbaar bent nadat je bent gestopt met de prikpil.
- Tijdens het eerste jaar dat je de prikpil gebruikt kun je last hebben van onregelmatig bloedverlies.
- Je wordt niet beschermt tegen geslachtsziektes.
- De prikpil wordt afgeraden bij jonge vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus.

door Danique & Gabriella