Lifestyle

Girls issues: deel 3

Deze week behandelen we in Girls Issues een vraag van een meisje die nooit echt verliefd wordt, en zich afvraagt hoe dat kan. Daarnaast een vraag van een meisje die een vriendje heeft die erg onzeker is, en haar niet goed kan vertrouwen. Lees gauw verder!

-

Hallo!
Ik ben een meisje van 16 jaar oud en een vast vriendje heb ik nog nooit gehad, en dit ligt duidelijk aan mezelf. Want als ik een keer met een jongen afspreek, dan is het leuk, maar al heel snel (na bijvoorbeeld de derde date) vind ik de jongen opeens helemaal niet leuk meer. Vriendinnen zeggen dat ik gewoon door moet zetten en gewoon verder moet daten, maar ik wil geen niet valse hoop geven en doorgaan lukt me dan echt niet. Ik heb het gevoel dat ik niet verliefd kan worden omdat ik telkens (al een stuk of 5 keer) af ben gehaakt. En zo wil ik niet doorgaan omdat ik daar jongens alleen maar verdrietig mee maak.

Ligt dit aan mij, of heb ik gewoon de juiste jongen nog niet gevonden? Ik heb ook de neiging om steeds de slechte eigenschappen bij een jongen te zoeken, ook al is hij heel leuk. Dit doe ik niet omdat ik mezelf goed vind, maar dit gaat vanzelf! Ik wil op zich wel een vriendje, dat lijkt me heel gezellig maar alleen als ik hem echt echt heel leuk vind en niet een beetje. Ik hoop dat je me kan helpen!

Hoi,

Dit klinkt mij erg bekend in de oren! Ikzelf had mijn eerste echt vaste vriendje pas toen ik 18 jaar was. En dit heeft ook niet heel erg lang geduurd omdat ik naar mijn idee misschien nog niet helemaal aan een vriendje toe was. Ik wilde nog even onafhankelijk blijven, behalve als er iemand geweldigs op mijn pad zou komen. Eisen stellen is helemaal niet slecht, van een vriendje is het toch de bedoeling dat deze langere tijd (of misschien zelfs altijd) bij je blijft. Als je geen zin hebt om jongens verdrietig te maken, zou ik in ieder geval niet met jongens gaan daten waarvan je in het begin al twijfels hebt.

Maar ik zou het daten zeker niet helemaal afschaffen, want het is een goede manier om te ontdekken wat jij graag wil in een relatie of een jongen, wat je de volgende keer daardoor weer kunt gebruiken. Kies degene uit waar je je het best bij voelt en laat de uitkomst open! Je hoeft niet meteen te denken dat als je met een jongen date het ook echt je vriendje moet worden, daten is bedoeld om elkaar beter te leren kennen. Misschien is het een idee om de jongens waarmee je afspreekt niet duidelijk te zeggen dat het een ‘date’ is, dan kun je elkaar minder beladen leren kennen. Ook als je van tevoren hoge verwachtingen hebt, kan het vaak alleen maar tegen vallen. Je hoeft niet perse een vriendje, dus denk gewoon dat je gezellig wat gaat doen met diegene, en misschien komt er een verrassing op je pad!

Als laatste wil ik nog even aangeven dat het heel lief is van je vriendinnen dat zij graag willen dat jij een vriendje krijgt. Het is echter nog steeds jouw beslissing, en je moet luisteren naar jouw gevoel! Probeer jezelf dan ook niet schuldig te voelen als je vriendinnen zeggen dat je door zou moeten daten. Het is jouw keuze en jouw (misschien toekomstige) vriendje. Succes!

Liefs, Sharon

-

Hallo Sharon. Ik heb een vraag wat betreft mijn relatie. We zijn nu ruim 10 maanden samen maar de laatste tijd gaat het nogal moeilijk. Dat komt deels doordat hij me niet kan vertrouwen. Hij denkt dat ik met andere jongens bezig is, ook al is dat helemaal niet het geval. Ik ben namelijk bijna iedere dag bij hem en als hij werkt ben ik thuis en daar ga ik ook niet met andere jongens om. Maar ook als ik met mijn vriendinnen wegga krijgen we vaak ruzie omdat hij denkt dat er dan ook jongens bij zijn. Hij heeft me al eerder verteld dat hij een moeilijk verleden heef. Hij was vroeg erg gesloten en speelde liever computerspelletjes dan dat hij met andere mensen om ging. Ik denk dat dit er ook mee te maken heeft dat hij mij niet vertrouwt.

Ik vind dit heel moeilijk. Ik hou heel erg veel van hem, ik vertrouw hem, kan met al mijn problemen bij hem terecht, ik voel me op mijn gemak bij hem en heb heel veel plezier met hem. Maar ik weet ook dat een relatie gebaseerd is op vertrouwen. Hoe hard ik ook probeer om het te overtuigen van mijn gelijk, het lukt niet. Zo kan het toch niet verder? Heb jij tips wat ik hier mee aan moet?

Beste Anoniem,

Wat goed dat je zoveel moeite wil doen voor je vriend, hieruit blijkt dat je erg veel om hem geeft. Je geeft aan dat het de laatste tijd nogal moeilijk gaat in jullie relatie, omdat hij je niet vertrouwt. Is dit alleen de laatste tijd, of eigenlijk al vanaf het begin dat je in deze relatie stapte? Als dit van de laatste tijd is, is het misschien het beste om met hem te bespreken of er iets is voorgevallen wat hem wantrouwig heeft gemaakt. Dan weet ik zeker dat het op te lossen en uit te leggen is! Als dit al sinds het begin van jullie relatie speelt, kan het inderdaad zijn dat zijn verleden invloed heeft op zijn gedrag. Ik weet niet wat hij heeft meegemaakt, maar als hij daardoor zo weinig vertrouwen in jullie relatie heeft snap ik dat je dat moeilijk vindt. Een relatie is inderdaad voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen, dit wil echter niet zeggen dat dit vanaf het begin meteen helemaal perfect hoeft te zijn. Je kunt dit ook samen opbouwen! Als hij vroeger zo gesloten was en hij heeft er nu voor gekozen om een relatie aan te gaan dan is dat al een hele grote stap vooruit! Als hij ook zoveel om jou geeft, en bang is als er andere jongens in het spel zijn, is dit waarschijnlijk een teken van onzekerheid omdat hij bang is om jou te verliezen.

Probeer lief te zijn voor hem en duidelijk te maken dat je zoveel om hem geeft, maar probeer hem ook duidelijk te maken dat je je niet constant kan blijven bewijzen, dat je onafhankelijk wil blijven en ook leuke dingen met je vriendinnen wil doen. Communicatie is hierin het belangrijkste! Spreek bijvoorbeeld af dat jij mag aangeven wanneer hij volgens jou te wantrouwig is, en dat hij ook eerlijk aangeeft wanneer hij bang is dat er die avond iets gebeurd met een andere jongen. Probeer om eerlijk en open tegen elkaar te zijn, juist door die ruzies kan het zo zijn dat je vriend meer onzeker wordt in jullie relatie. Succes!  

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.