Lifestyle

Girls issues: deel 8

Deze week in Girls issues een erg heftige vraag van een Girlscene bezoeker die een punt wil zetten achter haar suïcidale verleden, en flink met zichzelf in de knoop zit. Lees gauw verder…

-

Beste Sharon,

De laatste tijd zit ik in de knoop met van alles, thuis, school, et cetera. Ik heb een verleden met suïcidale acties, huiselijk geweld en depressies. Vorig jaar ging ik er weer bijna ”aan ten onder”. Ik zit op het moment eigenlijk met twee problemen.

Het eerste probleem is dat ik ”snij-neigingen” heb. Het klink extreem maar het is niet op de suïcide manier, maar om figuren in mijn huid te willen kerven. Het klink heel emo/alto maar dat ben ik helemaal niet. Ik weet niet hoe ik het ”stop kan zetten” of negeren, of waar het vandaan komt. Ik probeer op het moment juist alle vervelende dingen uit het verleden af te sluiten.

Verder zit ik in de knoop met een ex-vriend. Na een relatie van zes maanden heb ik het uitgemaakt met hem. We zouden vrienden blijven en dat ging een tijdje goed. Maar doordat ik een keer chagrijnig en bot uit de hoek kwam is hij mij gaan negeren en bot doen. Als ik vraag wat er is zegt hij dat er niet is. Heb jij enig idee wat het zou kunnen zijn?

Een tijdje terug werd ik verliefd op een andere jongen waar ik beter niet verliefd op kon worden. Hij is hier ook achter gekomen. Nu lig ik ‘s nachts urenlang wakker lig voordat ik kan slapen. En nu mis ik mijn ex ook weer wat het allemaal nog verwarrender maakt. Vrienden zeggen dat het alleen zo is omdat ik de leegte probeer op te vullen. 


Sharon, is er een manier om de puinhoop in mijn hoofd weer op orde te krijgen? Alvast bedankt!

Anoniem

Beste anoniem,

Wat een heftig verhaal! Je geeft niet aan of je al eerder hulp hebt gehad bij deze problemen, maar als ik je verhaal zo lees is het erg belangrijk om contact op te nemen met professionele hulpverlening. Zij kunnen jou uitgebreid helpen bij je problemen, wat voor mij helaas niet mogelijk is met één antwoord.

Ik zal proberen kort in te gaan op de problemen die je aankaart. De ‘snij-neigingen’ die je aangeeft wordt automutilatie genoemd. Hierbij is suïcide zoals je zelf vermeldt niet het doel. Ook is het inderdaad niet emo of alto, het kan bij allerlei verschillende mensen voorkomen. Er zijn meerdere redenen waarom mensen dit doen: het kan zijn dat mensen zichzelf opzettelijk pijn willen doen als straf, het kan zijn dat iemand zich er rustiger door voelt of inderdaad om een gevoel van leegte op te vullen. Anderen doen het bewust om aandacht te krijgen voor problemen die ze ervaren. Het is moeilijk om hiermee te stoppen omdat het een manier is om om te gaan met sterke gevoelens die niet op een andere manier geuit kunnen worden.

Uit je verhaal opmakende denk ik dat juist omdat je op dit moment zo sterk bezig bent met het afsluiten van vervelende zaken uit het verleden je gevoelens ervaart die je nog niet eerder hebt gevoeld of waarvan je niet weet hoe je hiermee om moet gaan. Automutilatie kan voor jou dan een manier zijn om deze geestelijke pijn te verlichten of de spanning te ontladen. Professionele hulpverlening zou je een andere manier aan kunnen leren om om te gaan met deze gevoelens en het verleden te verwerken.

De tweede vraag over je ex-vriend is moeilijk te beantwoorden, omdat ik niet meer over de situatie weet. Ik ben niet op de hoogte van hoe ‘chagrijnig en bot’ jij hebt gedaan en wat er verder nog meer heeft gespeeld. Wat wel lijkt is dat je ex-vriend om een bepaalde reden heeft besloten jullie relatie af te sluiten en afstand te nemen, wat begrijpelijk is na het beëindigen van een relatie.

Ik denkt dat het belangrijk is om te leren omgaan met het heftige verleden dat je hebt en de depressieve gevoelens die je ervaart te verminderen. Dit kan alleen wanneer je hulp zoekt. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord en dat dit je misschien helpt om de stap te zetten echt aan je problemen te gaan werken.

Heel veel sterkte en succes,
Liefs, Sharon

Heb jij ook een brandende vraag aan Sharon? Je kunt je vraag mailen naar sharon.girlsissues@gmail.com. We zullen iedere week twee vragen uitgebreid beantwoorden, dus houd de rubriek goed in de gaten want wie weet geeft Sharon antwoord op jouw vraag! Uiteraard blijf je volledig anoniem.