Lifestyle

Modetentoonstelling Fashion, Ahoy!

De herfst is op 21 september ons land weer ingeslopen, een goede reden voor het Maritiem Museum in Rotterdam om de modetentoonstelling Fashion, Ahoy! in Nederland te introduceren.

Ze nemen ons mee op een boottochtje langs de meest stijlvolle outfits van o.a. Chanel, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, en Viktor en Rolf. Allemaal gebaseerd op de stoere, maar toch vrouwelijke looks van de scheepsvaart. De tentoonstelling werd op 25 september geopend door Humberto Tan. Ik zeg: ahoy mate!

ahoy

Het Maritiem Museum was voor mij jarenlang echt een no go. Ik hou niet van schepen, het kan me niet schelen hoeveel kilo aardappelen ze vervoerden in de Gouden Eeuw en je kan me al helemaal niet wakker maken voor feitjes als ‘van welk materiaal het anker is gemaak’t. Daarom verbaasde het me ook toen ik opeens een groot blauw doek in Rotterdam zag hangen met Fashion, Ahoy! Het woord ‘fashion’ beet zich vast in mijn gedachten en na wat dingen te hebben opgezocht ben ik toch een kijkje gaan nemen in het museum.

Eenmaal binnen gekomen kom je op de tweede etage van het grote museum als het ware in een walhalla terecht van mode in combinatie met elementen uit de kleding van matrozen en kapiteins. Met een gratis audiotour-kit op zak ging ik op pad, bij elk kledingstuk kon je met je audioapparaat op een sensor richten en kreeg je meer informatie over de maker en hoe zijn of haar inspiratie tot stand was gekomen bij het ontwerpen en maken van dit kledingstuk. Bij meer dan veertig merken kan je je ogen niet geloven qua precisie, oog voor detail en schoonheid.

-

De blauw/witte streepjes, gouden knoopjes, officierspetten, medailles, symbolen, grote hoeden, tatoeages, de ankers en de weelderige sieraden: alles kwam voorbij. Modekoningin Coco Chanel had het grootste deel in de tentoonstelling ingenomen; prachtige jurken, nette pakken en bijpassende accessoires. Zij haalde haar inspiratie uit de stoere en pure mannelijkheid van de zeelieden en probeerde die vrouwelijk te maken. Ze introduceerde de matrozenkraag voor het eerst in 1917, sinds die tijd is de kraag niet meer weg te denken als terugkerend thema in haar collecties als een stijlvol element met klasse.

Andere opvallende stukken zijn voor de liefhebbers van het Koningshuis het uniform wat Prins Willem-Alexander droeg toen hij in dienst was als commandeur bij de Koninklijke Marine, de anker-vormige collectie van Jean-Charles de Castelbajac en de begintopper van de tentoonstelling: een creatie van John Galliano voor Dior, een kleurrijke jurk wat voor een groot deel bestaat uit zeildoek.

ahoy

Als het aan het Maritiem Museum ligt willen ze over 2 jaar graag een tweede Fashion, Ahoy! organiseren, het eerste deel valt in ieder geval tot 13 maart 2011 te bewonderen. Meer informatie over openingstijden, prijzen, enzovoorts, zijn te vinden op de site van het Maritiem Museum.

door Kim