Lifestyle

Girlscene experiment: vrouwen poepen niet

Een nieuwe rubriek op Girlscene: Girlscene experiment! In deze rubriek doen we elke keer een onderzoekje naar dingen die jonge meiden bezig houden. Deze keer: waarom durven vrouwen vaak niet naar het toilet?

Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld; poepen. Toch hebben heel veel vrouwen er moeite mee, en dan vooral als ze niet op hun eigen toilet kunnen. Hoe komt dat toch?

“Als ik een weekend weg ben, houd ik het de hele tijd in hoor! Waarom denk je dat mijn buik zo dik is?” Het is een opmerking die ik een meisje hoor maken tegen wat vriendinnen. We zijn een weekend weg met de studentenvereniging en eerlijk is eerlijk, de toiletten zijn niet zo schoon. Toch kan ik me niet voorstellen dat je het hele weekend alleen maar gaat voor een plasje. Dat trek je toch niet?

Ik heb het ook een poosje heel vervelend gevonden, een ‘number two’ doen op een openbaar toilet, of bij mijn vriend thuis, of waar dan ook. Als ik niet thuis kon vond ik het gênant. Ik was altijd bang dat mensen de geluiden hoorden of konden ruiken dat ik een grote boodschap had achter gelaten. Maar als ik het niet deed kreeg ik ontzettend last van mijn buik.

Mijn redding kwam toen ik een half jaar naar het buitenland ging. Toen moest ik wel! En daar heb ik uiteindelijk ‘schijt’ gekregen aan mijn angst om te poepen. Iedereen doet het toch?

Girlscene experiment: Vrouwen poepen niet.

Toch zijn er heel veel meiden die nog steeds niet gaan, tot de buikpijn aan toe. En soms dus zelfs een weekend of een hele week niet. Waar komt die angst toch vandaan?

“De angst voor een toilet heeft verschillende oorzaken”, aldus psycholoog Fred Smit. Ik benoemde net al dat je schaamte kan voelen over geluiden of geuren. Fred: “Daarnaast is er ook kans dat je een traumatische ervaring hebt gehad in of met een toilet. Bij sommige meiden is er angst voor kleine ruimtes of ruimtes die op slot zitten. En dan is er nog smetvrees”.

Als er sprake is van één van deze dingen spreek je van een enkelvoudige fobie. Dat kan dus een dwangstoornis of een angststoornis zijn. Gaat het zich uitbreiden naar meerdere fobieën dan is het echt verstandig om een keer naar een psycholoog te gaan. De angst voor het toilet kan zich bijvoorbeeld uitbreiden naar een angst om naar school te gaan, dan moet je immers naar het toilet.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat je niet de enige bent met dit probleem. Fred: “Ik krijg heel erg veel meisjes in die leeftijd in mijn praktijk. Het is dus echt niet raar! Praat erover en dan merk je vanzelf dat er meer meiden, en ook jongens, zijn met hetzelfde probleem”.

Als je het idee hebt dat jouw toiletangsten meer zijn dan een klein probleempje probeer dan eens voor jezelf op te schrijven wat maakt dat je zo angstig bent. Daarmee kan je voor jezelf duidelijk maken hoe het komt en hoe je ervan af kan komen. Praat hier ook over met iemand die je vertrouwt en als het nog niet over gaat praat dan met een psycholoog.

Don´t forget: een grote boodschap doen is menselijk. Iedereen doet het! Er is dus echt niets om je voor te schamen…

Foto van Anouk Smit

Door Marit