Lifestyle

Verliefd zijn, wat is dat eigenlijk?

Niet kunnen eten, niet kunnen slapen, vlinders in je buik en klamme handen wanneer je hem of haar ziet. Dit noemen ze: verliefd zijn! Maar wat gebeurt er eigenlijk als je verliefd bent? En hoe weet je of je verliefd bent? Hier hebben wij antwoord op!

Wetenschappers hebben al veel onderzoek gedaan naar het fenomeen verliefdheid. Nog steeds is het niet duidelijk waarom mensen verliefd op elkaar worden. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat verliefdheid geen emotie is, zoals boosheid of verdriet. Het gebeurt namelijk zelden dat je uit het niets heel boos of verdrietig bent, maar je kan wel zomaar verliefd worden. Verschillende onderzoekers hebben aangetoond dat geur een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een lover. Een vrouw schijnt aan de geur van de andere persoon, te kunnen ruiken of hij/zij geschikt is.

verliefdzijn

Verliefdheid werkt bij mannen en vrouwen op dezelfde manier. Wanneer mannen/vrouwen in de wolken zijn, schieten ze namelijk automatisch in de klassieke rolverdeling. Mannen die in love zijn, gaan bijvoorbeeld echte mannenklusjes doen. Banden plakken, zware dingen tillen en dat terwijl de vrouw juist gaat opruimen, schoonmaken of koken. Ook de symptomen zijn hetzelfde bij jongens en meiden. Niet kunnen eten en slapen, hyperactief zin, geen concentratievermogen, vrolijk zijn, vlinders in je buik en heel onhandig zijn in het bijzijn van je liefje. Dit zijn allemaal tekenen van verliefdheid.

Deze tekenen van liefde worden veroorzaakt door bepaalde stoffen in je lichaam die vrijkomen wanneer jij helemaal hoteldebotel bent. Er worden dan verschillende soorten hormonen en neurotransmitters aangemaakt door je hersenen. Adrenaline, dopamine en endorfine zijn hier voorbeelden van. Van adrenaline wordt je hyperactief, gaat je hartslag omhoog en krijg je klamme handen. De extreme vrolijkheid wordt veroorzaakt door dopamine, deze stof wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Ook endorfine werkt mee aan je happiness, maar veroorzaakt ook het verdoofde gevoel, alsof je in de zevende hemel bent.

verliefdzijn

Veel van deze stoffen zitten ook in drugs, denk maar aan mensen die verdoofd zijn door de drugs en in één keer heel gelukkig zijn door een pilletje. Net als drugs, is verliefdheid dus ook verslavend. Wanneer een relatie of verliefdheid in één keer wordt afgekapt, doet het daarom extra zeer. Je lichaam is dan gewend aan de stofjes en krijgt deze dan opeens niet meer. Je gaat dan huilen en voelt je alles behalve gelukkig, de afkickverschijnselen. De meeste mensen blijven niet langer dan één jaar verliefd, omdat het nogal vermoeiend is voor je lichaam. De verliefdheid gaat dan over in houden van.

Wanneer je van iemand houdt, worden er weer hele andere stoffen aangemaakt in je lichaam. Dit zijn totaal andere hormonen en daarom is het ook niet goed om al heel snel te zeggen dat je van iemand houdt. Wanneer iemand in zijn ‘verliefdheidsfase’ zit komt dit totaal verkeerd over, omdat de lichaamsstoffen niet overeenkomen.

Wanneer je liefdesverdriet hebt, voel je je dus verschrikkelijk omdat je lichaam zijn lovedrugs niet meer krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld chocolade eten, veel lachen, sporten of een vriend/vriendin knuffelen. Bij deze dingen worden namelijk dezelfde stoffen aangemaakt en wordt de pijn een beetje verzacht.

verliefdzijn

Er komt dus een heleboel kijken bij het verliefd zijn. Het is niet zomaar een proces, het is een heel mysterieus en mooi proces. Vandaag de dag wordt er nog steeds onderzoek naar gedaan, maar of we het ooit helemaal zullen begrijpen? Je moet er vooral heel erg van genieten, want wat is er nou leuker dan helemaal tot over je oren verliefd te zijn?

Ben jij wel eens helemaal hoteldebotel geweest? En wat gebeurt er met jou als je verliefd bent?

Door Myrre