Lifestyle

Houd het hoofd koel

Het is zo ver, de warme dagen zijn aangebroken. De temperaturen komen eindelijk boven de 20 graden uit en we kunnen weer heerlijk buiten leven. Zonnen, zwemmen, picknicken, sporten of op het terras zitten kan weer. Maar soms raak je oververhit door de hoge temperaturen en is het fijn om verkoeling te zoeken.

Soms ben je het even zat om in de zon te zitten, want het is gewoon te warm. Je wilt op zo’n moment het liefste je hoofd in de vriezer houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om lekker af te koelen van de warmte.

tips tegen hitte

Boodschappen
Je hoofd in de vriezer steken kun je heel letterlijk nemen, maar wanneer je naar de supermarkt gaat ben in je eigenlijk in een heel grote koelkast. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar boodschappen doen helpt zeker weten. In de supermarkt is het namelijk lekker koel, door alle vriesvakken. Zo doe je iets nuttigs en ben je in een lekkere koele omgeving.

Pootje baden
Als je lekker in de tuin zit, kun je ook verkoeling zoeken door je voeten in een badje te doen. Pak een grote plastic bak en doe daar koud water in. Ga in een lekkere tuinstoel zitten, hang je voeten in het badje, pak een groot glas drinken met ijs en lees je favoriete boek. Zo kom je die hete dag wel door!

Doorweekt
Wanneer je een hele dag buiten bent, maar de zon echt te heet is, kun je een kledingstuk nat maken. Ook kun je bijvoorbeeld een bandana onder de koude kraan houden en deze daarna om je hoofd heen binden. Dat is nog eens het hoofd koel houden.

tips tegen hitte

Lichte kleuren
Als je je ’s ochtends aankleedt, kun je het beste kiezen voor kleding met een lichte kleur. Donkere kleuren absorberen namelijk zonlicht, waardoor je het nog warmer krijgt. Lichte kleuren weren juist het zonlicht en dat is wel zo prettig. Wanneer het dertig graden is, willen we natuurlijk niet nog meer hitte aantrekken.

tips tegen hitte

Stekker eruit
Veel apparaten geven warmte af, denk hierbij aan televisies en computers. Wanneer je hiervan de stekkers eruit trekt of ze in ieder geval uit zet, zal dit een heel wat warmte schelen op je kamer.

Blijf laag
Warme lucht gaat altijd omhoog, dus is het verstandig om laag te blijven. Ga bijvoorbeeld niet op de zolderkamer zitten, want daar is het waarschijnlijk het warmst. Ook wanneer je moet kiezen tussen een balkon of een tuin, is het verstandiger om voor de tuin te kiezen. Hoe lager, hoe koeler.

tips tegen hitte

Ga fietsen
Pak de fiets en ga samen met een vriendin een stuk fietsen. Je bent niet alleen lekker in beweging, door het fietsen heb je constant een heerlijke bries. Ken je iemand met een cabrio, dan kun je natuurlijk altijd vragen of je mee mag rijden of (als je je rijbewijs hebt) zelf mag rijden.

Badderen
Ga lekker naar het dichtstbijzijnde meertje of zwembad. Water zorgt dat je lichaam een beetje afkoelt, dus je kan er uren in blijven liggen. Neem een bal mee, zodat je samen met vriendinnen een spel in het water kunt doen.

Verkoeling uit de kraan
Voor degene die geen zwembad of iets soortgelijks in de tuin hebben: maak gebruik van de kraan! Je kunt dit op veel verschillende manieren doen, je kan zelf van alles bedenken. Waterballonnen, emmers, tuinslang, plantenspuit, supersoaker en ga zo maar door.

tips tegen hitte

Lekker windje
Zet een ventilator naast je bed, je bureau, op de eettafel of waar je hem dan ook wilt hebben. Ook kun je vaak kleine ventilatortjes kopen, die op een batterij werken. Deze zijn erg handig als je bijvoorbeeld in een warme trein of klaslokaal zit.

Wat doe jij om af te koelen wanneer het heel erg warm is?

Bron/beeld: collegecandy.com, fc02.deviantart.net, weheartit.com

Door Myrre