Lifestyle

Girlscene cursus: omgaan met stress

Tel tot tien, laat het los of… lees dit artikel! Maak jij je regelmatig druk? Zit je voor je gevoel te vaak in de stress? Girlscene laat je zien hoe je in situaties in je relatie, op je werk, school of in je gezin om kunt gaan met stress, boosheid of frustratie.

Stress kan veroorzaakt worden door verdriet, boosheid, frustratie of doordat je gewoon het overzicht even kwijt bent. Feit is dat het ontzettend slecht is voor je gezondheid. Er is zelfs uit een onderzoek gekomen dat ruim tachtig procent van de doktersbezoeken verband houdt met stress. Zonde!

Heb je één van de volgende klachten, dan zou dat weleens te wijten kunnen zijn aan stress. Humeurig zijn, depressief voelen, geen concentratie, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, gebrek aan energie of veel zweten. Probeer je dan eens goed te ontspannen, deze klachten zullen wellicht minder worden!

stressspijt

‘You can’t make the same mistake twice. The second time you make it, it’s no longer a mistake, it’s a choice’

Spijt
Veel stress komt door spijt. Hetgeen waar je spijt van hebt, blijft maar door je hoofd spoken. Het houdt je wakker op de momenten dat je zou moeten slapen, waardoor je niet alleen niet lekker in je vel zit, maar je ook nog eens moe wordt. Bedenk je dat je van deze ervaring of actie juist alleen maar wijzer bent geworden. Spijt is zonde van je tijd, blijkbaar voelde het op het moment dat je iets deed of zei goed en daar moet je nooit spijt van hebben! Bedenk je dat je dit nooit meer zult vergeten en dat je daardoor dus nooit meer deze fout zult maken.

nostresswork

Look like a girl, act like a lady, think like a woman and work like a boss’

Werk
Op je werk heb je vaak te maken met een druk. Of dat nou een verkooptarget, een deadline of snelheid is; je voelt stress. Bedenk je dat je alleen maar je stinkende best kunt doen en niet meer dan dat. Hard werken geeft voldoening, maar ga niet over je eigen grens, want aan een oververmoeid lichaam of geest heb je helemaal niets meer, en je eventuele werkgever ook niet.

friends

‘A best friend can tell you things, you don’t want to tell yourself’

Vriendinnen
Vrienden komen en gaan. En je echte vrienden kun je op één hand tellen. Als je jong bent, kun je daar vaak niet helemaal in komen, maar hoe ouder je wordt, hoe meer dit waar blijkt te zijn. Wanneer er iets vervelends gebeurt, kom je er achter wie je echte vrienden zijn. Als de nepvrienden al niet af waren gevallen door andere situaties natuurlijk. Bedenk je dat je beter een klein handje vol goede vrienden kunt hebben, die je veel aandacht geeft, dan twintig vage vrienden, waarbij je je aandacht moet verdelen en aan wie je in moeilijke tijden niets hebt.

schoolstress

‘This too shall pass…’

School
Soms zie je het gewoon even niet meer zitten. Je moet die twee vieren nog omhoog halen. Maar je kunt bij Duits ook niet zonder je gemaakte huiswerk de klas in. Waar te beginnen? Realiseer je hierbij ook dat je niet meer kunt doen dan je best. Maar zonder overzicht, blijft ook dat lastig. Maak een lijstje van wat je precies moet doen en wanneer het af moet. Rust op papier, betekent rust in je hoofd en op die manier kun je dingen prioriteit geven. Heb je maak- en leerwerk?Ga leren en maak in je leerpauzes je huiswerk, maar dan wel met een kopje thee en iets lekkers er bij. En vergeet jezelf naderhand niet te belonen met iets leuks! Heb je echt geen zin? Visualiseer je doel; dat diploma of die droombaan! 

nostress

If he leaves or gives up on you, remember, it’s his loss, not yours’

Liefde
Liefdesverdriet schijnt qua ‘verdrietlevel’ maar één trede onder rouw te staan. Je mag jezelf dus best even heel erg zielig vinden. En natuurlijk zie je net nadat het uit is even geen lichtpuntje meer, maar die komt er echt weer. Maak niet de fout om alleen aan de leuke dingen van je ex te denken. Probeer hem los te laten, als hij echt dol op je is, komt hij wel terug. En zo niet? Wil jij wel een jongen die veel minder om jou geeft, dan jij om hem? Nog steeds niet overtuigd? Vergeet niet dat er op de wereld zo’n zeven miljard mensen wonen, er lopen echt nog wel wat liefdes voor je rond!

nostressfamily

‘Everyone wants hapiness, no one wants pain. But you can’t make a rainbow without a little rain’

Familie
Wanneer mensen met elkaar wonen, onstaan er spanningen. Je leeft nou eenmaal dicht op elkaar en dan is het knap om altijd maar in harmonie te leven. Zeker in de puberteit is er nog weleens onenigheid. Had je vroeger alleen maar ruzie met je broers of zusters, nu kun je je ouders ook wel achter het behang plakken. En zij jou! Bedenk je dat je ouders ook moeten wennen aan jouw nieuwe, uitgesproken mening en je volwassen, maar soms ondoordachte gedrag. In de puberteit zit je nou eenmaal tussen tafellaken en servet. Je wil volwassen zijn, maar je ouders zien je zo gewoonweg nog niet. Hou dus een beetje rekening met elkaar en besef je dat je ouders vanzelf wennen aan jouw volwassen persoontje en dat zij de enige mensen op de wereld zijn, die echt onvoorwaardelijk van je houden.

Heb jij veel last van stress?

Bron foto’s: Weheartit, life-confessions.tumblr

Door Esmée