Lifestyle

Daten Zonder Rampen – Deel 1

Je nagels zijn afgekloven tot stompjes, je hebt je kledingkast al tig keer doorgezocht op zoek naar de perfecte outfit en in je hoofd heb je al alle rampscenario’s afgespeeld. Jup, de eerste date is best zenuwslopend. No worries, Girlscene geeft je in deze serie tips voor je eerste, tweede en derde date. We beginnen bij het begin, dus kijk hier voor tips voor de eerste date met hem (of misschien wel haar).

datenzonderrampen

Eerder gaven we je al tips voor waar je allemaal kunt daten in de buitenlucht, of wat je kunt gaan doen met een klein budget. Als je dan eindelijk met je crush op date gaat heb je genoeg om je druk over te maken (Zit mijn make-up nog goed? Argh, volgens mij heb ik een zenuw-bibberlip!), daarom helpen wij je met deze tips het eerste afspraakje door. Maar vergeet vooral niet het allerbelangrijkste: genieten!

datenzonderrampen

Let op je kleding
Ook al wil hij het geheim houden, probeer je date toch een beetje uit te horen over wat jullie gaan doen. Zo voorkom je awkward situaties zoals op de survivalbaan staan in je gloednieuwe jumpsuit, die aan het einde van de date meer lijkt op een prehistorisch gescheurd berenvelletje dan je lievelingskledingstuk.

Daarnaast is het belangrijk dat je kleding draagt waarin jij je lekker voelt. Een eerste date is al spannend genoeg, dan wil je je niet nog eens zorgen maken over of je rokje nou eigenlijk wel goed zit.

datenzonderrampen

Wacht hooguit twintig á dertig minuten
Boys will be boys, dus het kan gebeuren dat hij veel later op komt dagen dan de afgesproken tijd.  Terwijl jij al een minuut of twintig staat te ijsberen op de afgesproken plek. Schiet niet in de stress, er kan van alles gebeurd zijn. Als je date nog niets heeft laten horen, bel dan om te vragen waar hij blijft. Krijg je steeds zijn voicemail? Hou dan de eer aan jezelf en ga naar huis. Maak ook geen nieuwe afspraak, tenzij hij een hele goede reden om niet op te komen dagen.

datenzonderrampen

Praat niet teveel over jezelf en let op zijn reacties
Het is heel normaal dat je door de zenuwen even niet weet waar je over moet praten ( – Hij is zo leuk. Hij is zo leuk. Wat moet ik nou zeggen?-) Maar ga niet alleen maar over jezelf praten. Laat je date ook aan het woord. Als hij niet zo’n makkelijk prater is, stel hem dan veel vragen. De ‘makkelijkste’ onderwerpen zijn gemeenschappelijke interesses (zitten jullie op dezelfde school? Zijn jullie collega’s?) en hobby’s . Het is ook een big no no om gelijk dramatische verhalen te vertellen over je ex of om gelijk over je slechte gewoontes te beginnen. Dat je het liefst ’s avonds in joggingbroek op de bank ‘Goede Tijden…’ kijkt, terwijl je de pindakaaspot leeg lepelt met je vinger kan je altijd nog vertellen.

Let trouwens op zijn reacties, als hij niet of nauwelijks reageert op een gespreksonderwerp dan valt het niet onder zijn interesses of voelt hij er zich niet gemakkelijk bij. Probeer dan over iets anders te praten of hem in een andere richting te ‘sturen’ door nog wat vragen te stellen. Laat ongemakkelijke stiltes niet te lang duren, dan kunnen er rare situaties ontstaan. Zo had ik ooit een date met een jongen die uit nervositeit in de kroeg maar de kauwgom onder de tafels vandaan ging plukken, om het vervolgens trots aan mij te laten zien. Die date duurde niet lang.

datenzonderrampen

Betaalt hij, jij of samen?
Lastig om over te beginnen, maar spreek van tevoren af wie wat betaalt. Neemt hij jou mee uit en betaalt hij alles? Betaalt hij het eten en jij het ijsje? Of betaalt ieder voor zich?Je kunt er met een klein grapje over beginnen, zoals “Hé, ga je dit allemaal voor me betalen?” of “Kan ik je nog ergens op trakteren?”

datenzonderrampen

De date is afgelopen. En dan?
Bij een succesvolle date wil je natuurlijk weten of hij jou ook zo leuk vindt als jij hem. Maar hoe kom je daar nou subtiel achter? Bedank hem eerst voor de leuke date en vraag of hij het ook zo leuk heeft gevonden.  Zo ja, maak dan een afspraak voor een tweede date. Of neem een paar dagen na de date contact met hem op, als hij dat nog niet gedaan heeft. Laat hij niets meer horen na de eerste date, wees niet al te verdrietig er zijn nog genoeg leuke jongens!

Het kan ook gebeuren dat hij toch niet zo leuk is als je had gedacht, of dat de date tegenviel. Bedankt hem dan gewoon, maar zeg er eerlijk bij dat je geen plannen hebt om nog een keer met hem te gaan daten. 

Wat moet je wel en niet doen op de tweede date? Daarover de volgende keer meer in de volgende D.Z.R. (Daten Zonder Rampen).

Heeft iemand van jullie binnenkort een eerste date? En als je als eens gedate hebt, wat was je ergste date ever?

Beeld: allreaders.com, weheartit.com

Door Brenda