Het lijkt allemaal onschuldig, handig en leuk, maar internet heeft zeker ook nadelen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Maar wij kunnen echt niet zonder, daarom laat Girlscene zien wat je beter wel en niet kunt doen op internet.
Er hoeft maar één naar ventje met verkeerde ideeën in je vriendenlijst te staan, die net leest dat jij in een bepaalde straat loopt. Gevaren kun je niet altijd voorzien. Het lijkt heel leuk, zo’n Hyves, Facebook of Twitter-account vol met ‘vrienden’, maar je deelt vaak veel private informatie op je profielen en niet iedereen is wie hij zegt dat hij is. Op internet kun je nou eenmaal makkelijk een profielfoto van internet plukken, je leeftijd en interesses veranderen en vrienden maken maar! Hoe voorkom je dat er zo’n griezel tussen je vrienden staat? En wat is nou wel leuk om met social media te doen?
Twitter
Één van de jongste media is Twitter. Mensen die het niet gebruiken denken dat iedereen de hele dag plaatst wat hij of zij aan het doen is. Echter wordt Twitter door de meeste mensen juist gezien als nieuwsvoorziening of als platform om je mening over een bepaald iets te delen. Gebruik Twitter dus niet om de hele dag te roepen wat je eet. Het wekt ontzettend veel irritatie op wanneer je alleen maar woorden als ‘broodje hamburger’ of ‘in bad’ twittert en niemand interesseert het een bal wat jij eet of waar je ligt. Wel kun je met je volgers grappige, opvallende of bizarre dingen delen. Maar hou het leuk, plaats niet om de vijf minuten iets, want niemand leest het meer. Voor Twitter kun je aanhouden dat je niet meer dan vier tweets per uur plaatst. Wanneer je ‘denkt in tweets’ (Twitteraars herkennen dit) weet je dat je even moet minderen. Op Twitter kun je trouwens heel makkelijk je profiel afschermen. Mensen vragen je dan of ze je mogen volgen, en jij bepaalt wie dat wel of niet mag.
Hyves
Je oma, je buurman, je vriendinnen; bijna iedereen heeft wel een Hyves profiel. Op Hyves kun je zelf heel je lay-out aanpassen, laten zien wat je bezig houdt (WieWatWaar), foto’s plaatsen en respect’en van anderen en veel vrienden maken. Ook op Hyves kun je heel makkelijk je profiel voor jezelf houden. Helaas zie je op Hyves dat veel meiden de aandacht die ze door hun foto’s krijgen, heel leuk vinden. Daardoor staan hun foto’s vaak openbaar en krijgen ze veel respects en reacties. Pas daar mee op girls, mensen kunnen je foto’s ook voor andere dingen (rare sites bijvoorbeeld) gebruiken! En wat zegt zo’n respect van een vreemde nou eigenlijk? Dat is trouwens tegelijk ook de grootste irritatie op Hyves: mensen die om respect vragen in ruil voor een respectje terug; niet doen dus! En mocht je wel heel je profiel open hebben staan, zorg er dan voor dat alle foto’s normaal genoeg zijn om nog vijftig jaar -of langer!- over internet te circuleren. En geef in je WieWatWaars nooit aan waar je precies bent.
Facebook
Eigenlijk is Facebook redelijk te vergelijken met Hyves. In plaats van respectjes, geef je een ‘vind ik leuk’ en in plaats van een WieWatWaar, plaats je gewoon een update. Pas ook hier een beetje mee op. Weet wie je in je vriendenlijst hebt staan. Behalve wat nare mensen, kan er bijvoorbeeld ook een werkgever tussen staan. En wil je echt dat hij weet dat je gisteravond zo lam was dat je niets meer weet? Op Facebook moet je natuurlijk net zo goed opletten met foto’s; knippen en plakken is nou eenmaal heel makkelijk. En nog even iets: vink ‘Directe Personalisatie’ uit. (Het staat wat verstopt: Account, privacyinstellingen, Toepassingen en websites, instellingen bewerken, privacyinstellen kiezen, toepassingen spellen en websites, directe personalisatie -klikken en uitvinken). Doe je dit niet, dan kan Facebook jouw gegevens voor andere websites als Bing en Clicker gebruiken.
Een klein onderzoek op onze social mediakanalen wees uit dat we mensen vooral ontvrienden wanneer diegene veel spamt (post je stem-voor-de-winactie of nieuwe blogpost dus maar één keer), te veel updates plaatst of te negatief is. Bij Twitter is een heel grote ergernis: retweeten in plaats van reply’en waarmee je je reactie op iemand z’n tweet deelt met heel je timeline in plaats van dat je het tussen jou en diegene houdt. Ook te weinig tweets kunnen een reden zijn om iemand vaarwel te zeggen, omdat diegene dan als spion wordt gezien.
Hebben jullie wel eens iets naars meegemaakt door internet?
Bron beeld: Weheartit.com
Door Esmée