Lifestyle

Kunst op straat

Bakstenen muren en grijze stoepen vormen niet bepaald een inspirerend straatbeeld. Gelukkig zijn er kunstenaars die de straten van grote steden opfleuren met hun verrassende, kleurrijke en vrolijke werken. Wat dacht je van metershoge knuffelbeesten en krijtkunst in 3D?

De Nederlandse Florentijn Hofman probeert zijn publiek op een andere manier naar openbare plekken te laten kijken, door er metershoge knuffelbeesten van bijzondere materialen te plaatsen. Zo dobberde er enkele jaren geleden een gigantische badeend in Nederlandse en Belgische wateren en maakte de kunstenaar eens een aap van 10.000 slippers. Zijn nieuwste project is een konijn gemaakt van tegeltjes, dat je op een groot plein in Örebro (Zweden) kunt vinden. Schattig op grote schaal dus!

kunst op straat Florentijn Hofman silly rabbit

kunst op straat Florentijn Hofman fat monkey

kunst op straat Florentijn Hofman rubber duck

kunst op straat Florentijn Hofman rode hond

Grafitti artiest Banksy heeft het niet zo op oorlog en politici die smerige spelletjes spelen. Hij uit deze kritiek op allerlei maatschappelijke kwesties door middel van grafitti pieces, die grappig en tegelijkertijd confronterend zijn. We zien onder meer een klein meisje dat soldaten fouilleert en een man die zeldzame grottekeningen wegspuit, alsof het grafitti is.

kunst op straat bansky bloem

kunst op straat bansky fouilleren

kunst op straat bansky grafitti

kunst op straat bansky schoonmaakster

Amsterdam is op z’n zachtst gezegd geen veilig gebied voor hakkendraagsters. Hobbelige straatjes en oneffenheden in het wegdek moeten continu in de gaten worden gehouden, wil je niet een smakkerd maken op je heels. Misschien dat Juliana Santacruz Herrera daarom haar Project Pothole begon? Deze in Parijs gevestigde kunstenares vult namelijk gaten in straten op met kleurrijke wolcreaties. Of het veiliger is voor hoge hakken weten we niet, maar het ziet er in ieder geval een stuk vrolijker uit.

kunst op straat juliana santacruz herrera1

kunst op straat juliana santacruz herrera2

kunst op straat juliana santacruz herrera3

kunst op straat juliana santacruz herrera 4

Edgar Mueller, Julian Beever and Kurt Wenner zijn drie grote namen binnen de street art wereld. Ze maken alledrie levensechte 3D-spektakels met krijt. Tekenden wij vroeger alleen bloemetjes en een hinkelbaan van stoepkrijt; deze kunstenaars creëren met wat krijtjes onder meer watervallen en afgronden waar je in lijkt te kunnen vallen.

kunst op straat edgar mueller waterval

kunst op straat edgar mueller overstreken

kunst op straat julian beever kikker

kunst op straat kurt wenner kluis

Wat voor kunstwerk zou jij wel in jouw straat aan willen treffen?

Door Joyce