Lifestyle

Help! Hoe maak ik het uit met mijn vriendje?

Jullie hebben samen een leuke tijd gehad, maar nu is het genoeg geweest. Je ziet geen toekomst in jullie relatie, jullie zijn uit elkaar gegroeid, of je hebt er gewoon om wat voor reden dan ook geen zin meer in. Prima, maar een relatie beëindigen, degene met wie je een tijd gelukkig bent geweest verdrietig maken.. Wie vindt dat makkelijk? Wij geven je tips om je break-up voorspoedig te laten verlopen!

help

De juiste plek, de juiste tijd
Kies je methode van handelen slim. Communicatiemiddelen die je beter kunt vermijden: Facebook, smsjes, e-mails en telefoontjes. Het is niet alleen super onpersoonlijk voor je (soon to be ex-) geliefde, maar het getuigt ook niet van al te veel respect. Je kunt de telefoon gebruiken als jullie erg ver van elkaar vandaan wonen en elkaar lange tijd niet zullen zien, maar dan nog.. smsjes zijn verboden.
De plek waar je het hem vertelt moet ik niet te publiekelijk zijn. Het is ongemakkelijk als je teveel mensen om je heen hebt op zo’n moment, ga ergens naartoe waar je een beetje privacy hebt. Ook in verband met eventuele huilbuien.
Het uitmaken tijdens een vakantie, of tijdens een speciale gelegenheid is ook niet zo’n succes. Het uitmaken tijdens een ruzie is ook niet aan te raden, maak de beslissing om het uit te maken op het moment dat je kalm en voor reden vatbaar bent.

help

Leg uit en luister goed
Op het moment dat je het met hem uitmaakt, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om hem goed uit te leggen waarom jij niet meer verder wilt. Neem er je tijd voor, ga rustig zitten en leg het duidelijk uit. Het is misschien lastig om hem pijn te doen (althans, dat vinden wij), maar als je duidelijk maakt dat je om hem geeft, zou hij je misschien beter kunnen begrijpen.

Maar wees wel duidelijk tegen hem, als je dingen te veel open laat zorgt dat juist voor problemen. Probeer clichés te voorkomen zoals ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’ ook al voel je het wel echt zo.

Als je alles gezegd hebt wat je wilde zeggen, laat hem dan praten. Hij zal misschien met je in discussie gaan en verdrietig zijn. Luister naar wat hij te zeggen heeft. Als hij boos wordt, probeer vooral niet boos op hem te worden.

Niet roddelen
Het is natuurlijk heel erg normaal om je beste vriendin om advies te vragen. Maar uit respect naar hem toe, vertel het niet te veel mensen. Hij zal zich extreem vernederd voelen als hij door heeft dat anderen het eerder wisten dan hij.

Ook na de break-up zal er gepraat worden. Vertel mensen niet te veel details, zeker niet als hij verdrietig wordt. De roddels zouden het voor jullie beide alleen maar erger kunnen maken. Als hij roddels over jou verspreid, ga er dan op een volwassen manier mee om in plaats van dat jij nog ergere roddels over hem de wereld in helpt.

help

Geef hem ruimte
Je zult hem waarschijnlijk willen troosten als hij verdrietig is, maar dat zou het eigenlijk alleen maar erger voor hem kunnen maken. Het voelt dan voor hem alsof jullie nog steeds een koppel zijn. Het is goed om te laten zien dat je om hem geeft, maar het is ook belangrijk om afstand te nemen. Het zal veel moeilijker zijn om over jullie relatie heen te komen als jij steeds in de buurt bent. Ruimte en tijd zijn belangrijke middelen om jullie allebei te helpen om verder te gaan.

Je wilt misschien zijn vriend zijn na de ‘break-up’, maar let op: als je voor dat jullie iets kregen geen vrienden waren, is het moeilijk om het na een relatie wel te worden. Als het iets is wat jullie allebei echt graag willen dan zou je het kunnen overwegen. Maar het is een goed idee om wel eventjes te wachten voordat jullie je aan een vriendschapsrelatie gaan wagen.

Ga door
Zie je gestrande relatie niet als een mislukking, zie het als een ervaring waar je van kunt leren. Als je weet wat niet werkte in je relatie en wat juist wel, dan kan dit je helpen in een volgende relatie. Als het op een nare manier geëindigd is, probeer je dan niet te focussen op jullie laatste ruzie of op de gemene dingen die hij tegen je gezegd heeft. Herinner je de redenen waarom jullie uit elkaar zijn. Het beste dat je kunt doen is er van leren en doorgaan.

Heb jij nog tips om een break-up smooth te laten verlopen?

Bron: Teen Vogue / Seventeen Magazine
Bron beeld: Weheartit

Door Annemerel