Lifestyle

De nuvaring

Er zijn al meerdere voorbehoedsmiddelen voorbij gekomen op Girlscene, maar we zijn nog niet klaar. Sommige meiden vinden de pil onhandig omdat ze vaak vergeten om hem te slikken. De ander vindt een spiraaltje weer niet prettig of wil gewoon iets anders gebruiken. Dat kan, want naast de pil en het spiraaltje is er ook de nuvaring.

De nuvaring is een anticonceptiemiddel en voorkomt dat je zwanger wordt. Zoals alle anticonceptiemiddelen is ook de nuvaring niet honderd procent betrouwbaar, er is een kans van 0,4 % op zwangerschap. Dit betekent dat als duizend vrouwen een jaar lang de nuvaring gebruiken, er vier vrouwen zwanger zouden worden. Ook beschermd de nuvaring niet tegen soa’s.

Nuvaring

Hoe werkt het?
De nuvaring is een buigzame ring van kunststof en heeft een diameter van ongeveer vijf centimeter. De ring geeft de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen af, die opgenomen worden door het slijmvlies van de vagina. Net als bij de pil zorgen deze hormonen ervoor dat er geen eicel vrijkomt.

Hoe gebruik je de ring?
Het is de bedoeling dat je de ring tussen de eerste en vijfde dag van je menstruatie zelf inbrengt. De eerste week is de ring nog niet helemaal betrouwbaar, dus het gebruik van een condoom is in die week dan ook extra belangrijk. Drie weken later verwijder je de ring weer zelf rond hetzelfde tijdstip als dat je ‘m hebt ingebracht. Stel dat je op maandagochtend tien uur de ring hebt ingebracht, dan haal je hem drie weken later weer op maandagochtend tien uur eruit. Na een ‘ringvrije’ week breng je hem weer op maandagochtend tien uur zelf in. Ben je iets later met het inbrengen? Geen probleem, zorg alleen wel dat je ‘m dan alsnog binnen twaalf uur inbrengt. De nuvaring breng je dus iedere maand zelf in.

Nuvaring

Kan ik, net zoals bij de pil, mijn menstruatie uitstellen?
Ja, dat kan! Als je dit keer eens niet ongesteld wilt worden, breng je na drie weken meteen weer een nieuwe in. Dit kun je ongeveer vier keer herhalen, het kan alleen wel gebeuren dat je een tussentijdse bloeding krijgt.

Oeps, de ring is er vanzelf uitgekomen. Wat nu?
Het kan inderdaad zijn dat de ring vanzelf eruit ‘floept’ binnen de drie weken. Spoel hem dan goed af en breng hem gewoon weer opnieuw in. Doe dit wel binnen drie uur, want dan blijft de ring gewoon nog betrouwbaar. Doe je dit niet binnen drie uur, dan is de ring weer een week niet honderd procent betrouwbaar en is het gebruik van een condoom dus extra belangrijk.

Nuvaring

De nuvaring is het langst houdbaar als je hem in de koelkast bewaard. Buiten de koelkast bewaren kan ook, maar dan is ‘ie niet langer dan vier maanden houdbaar.

Het allerbelangrijkste is dus dat je goed bijhoudt wanneer je hem inbrengt en wanneer je hem dan dus weer eruit moet halen. Schrijf dit in je agenda of dagboek op en zorg dat je dit ook zorgvuldig doet. Een handige tip is om een herinnering in je telefoon aan te maken die jou bijvoorbeeld een uur van te voren eraan helpt herinneren.

Welk anticonceptiemiddel vind jij het fijnst?

Bron: nhg.artsennet.nl

Door Eline