Lifestyle

Mazzel meid: Liselotte

Mazzel meiden, een plek waar we mee mogen genieten van een klein beetje geluk van anderen. Sommige meiden hebben namelijk ontzettend veel mazzel gehad in hun leven. Zij willen graag hun verhaal met jullie delen en wat tips meegeven zodat hopelijk iedereen een beetje mazzel kan hebben. Dit keer het verhaal van Liselotte.

Liselotte

Een maand de Italiaanse taal studeren in Perugia

‘Sinds mijn 17e studeer ik fotografie aan de kunstacademie in Rotterdam. In het eerste jaar kregen we al te horen dat er in het derde studiejaar de mogelijkheid was om een half jaar op exchange te gaan. Dat betekent dat je in die periode een half jaar in het buitenland gaat studeren. Ik wist al gelijk dat ik hier interesse in had, maar heb het even laten rusten.

In het tweede jaar werd het tijd om onderzoek te doen naar een academie en land waar ik kon gaan studeren. Ik twijfelde tussen L.A. en Milaan. Omdat mijn voorkeur uitgaat naar modefotografie, heb ik uiteindelijk gekozen voor de modestad Milaan. Al snel werd duidelijk dat ze op deze academie, die zich in de mooiste wijk Brera bevond, alleen maar Italiaans spreken. Aangezien ik nog nooit in Italië was geweest, had ik besloten om in Nederland al een keer per week een taalcursus te volgen op beginnersniveau. Dat viel best even tegen, maar het is een prachtige taal. Toen ik deze cursus na 2,5 maand had afgerond kreeg ik te horen dat er namens de Erasmusbeurs een intensieve taalcursus werd aangeboden in onder andere Perugia, dit zou een maand duren. De deadline voor de inschrijvingen was al over twee weken en je moest ingeloot worden. Over de hele wereld konden studenten zich hiervoor aanmelden, dus ik had al in gedachte dat het waarschijnlijk niet zou lukken.

Liselotte

Net toen ik na twee maanden deze inschrijving al weer vergeten was, ontving ik een mailtje:
Dear student,
Congratulations!
You have been selected to participate in the Erasmus Intensive Language Courses of September (1 – 28 September 2011) at the Università per Stranieri di Perugia.

Wat was ik blij! Helaas waren maar twee van mijn klasgenoten uitgeloot, dus ik zou alleen gaan. Ook kreeg ik een lijst te zien met alle toegelaten studenten en ik zag dat er nog vier Nederlanders waren. De rest, ik dacht een stuk of 60, kwamen uit allemaal diverse landen. Op Facebook zocht ik een Nederlands meisje uit de lijst op en stuurde haar een berichtje. Al snel kwamen we erachter dat we toevallig dezelfde vlucht hadden geboekt. Ook waren we allebei van plan om van Rotterdam naar Rome te vliegen en vervolgens nog drie uur lang in de trein naar Perugia te gaan. Dat was al een stuk gezelliger dan alleen en puur toeval!

Liselotte

Samen hadden we een goede reis gehad, ondanks de flink zware koffers, en eenmaal aangekomen in Perugia bleek ook nog dat zij een kamer gehuurd gehad had in de straat naast mij. Ik was toen 19 en had nog niet eerder op kamers gewoond, dus ook dat was al een klein avontuur. De taalcursus was soms best zwaar, de lessen begonnen om acht uur en alles was volledig in het Italiaans, maar het was super leerzaam en het uitzicht in de klas vanuit het raam was prachtig. Het was ook nog eens 30 tot 35 graden en het stadje zelf was ook een belevenis.

Met de internationale studenten hebben we elk weekend uitstapjes gemaakt met de trein, we reden naar andere dorpjes en steden en hebben veel gezien. Ook zijn we naar een plek gegaan waar we langs een waterval omhoog zijn geklommen. Je had daar een mooi uitzicht en er stond een regenboog, prachtig! We deden een bus- en boottrip naar het eiland Elba. In de avonden zaten alle studenten op de trappen in het centrum en dronk iedereen gezellig wat wijntjes. Uiteraard ging dit alles samen met de lekkerste Italiaanse pizza’s, pasta’s en ijsjes.

Na een maand hadden we de examenuitreiking en vertrok vrijwel iedereen naar een andere stad om daar te beginnen aan de echte studie. Ik ging naar Milaan, naar de Accademia di Belle Arti di Brera en heb daar ook een zeer leuke tijd gehad. Ik had veel fotoshoots gefotografeerd met internationale teams van modellen, stylisten, visagisten en haarstylisten. Die maand in Perugia had ik absoluut niet willen missen en ik besef nog steeds dat ik mazzel heb gehad met deze lotingen!

Liselotte

Mocht je twijfelen om een nieuwe taal te leren en/of tijdelijk te studeren in het buitenland, het is absoluut aan te raden, ook al zijn er natuurlijk altijd tegenslagen, uiteindelijk onthoudt je alleen de mooie en leerzame gebeurtenissen. Zo’n kans krijg je maar een keer.’

Heb jij net als Liselotte echt mazzel gehad en wil jij dat graag met ons delen? Klik dan hier en kijk wat je moet doen. Kleine verhalen, grote verhalen, we vinden het allemaal leuk! Zo zou je ook je foto’s (500px breed via Wetransfer.com) mee kunnen sturen. Misschien sta jij dan de volgende keer op Girlscene!

Zou jij in Lisette’s schoenen willen staan?

Bronbeeld: Liselottefleur

Door: Jitske