Lifestyle

Help! Bang voor honden..

Oh wat leuk, je beste vriendin van school nodigt je voor de eerste keer uit om bij haar langs te komen. Heel blij en met volle moed fiets je naar haar huis, het gaat zo gezellig worden! Met allerlei verwachtingen klop je bij haar aan, om met schrik te zien dat ze een hond heeft… Laat dat nou je grootste angst zijn.

Het is niet raar om bang voor honden te zijn, het komt veel voor. Je bent dan meestal bang om besprongen of gebeten te worden. Het kan heel lastig zijn, want het is nooit leuk om bang te zijn. Ook omdat je gewoon bij je vriendin wil blijven komen, ondanks hun hond. Gelukkig is er wat tegen deze angst te doen…

Wat kan je er tegen doen?
Zeg van te voren tegen je vriendin dat je bang bent voor honden. Het is belangrijk dat je er niet van wegloopt en jouw vriendin steeds bij jouw thuis uitnodigt, dit is voor haar ook niet leuk. Als je het vertelt, zal ze waarschijnlijk zeggen wat voor hond het is. Als ze een ‘wildere’ hond heeft die veel springt zal ze hem wel in de tuin laten of in een andere kamer.

Als ze een rustige hond heeft, laat de hond dan vooral zijn gang gaan. Meestal als je bang bent voor honden, staar je ze meestal de hele tijd aan om ze in de gaten te houden. De hond ziet het aanstaren als een bedreiging en zal zich niet prettig voelen. Hij zal daardoor eerder gaan blaffen of grommen. Ontspan dus zodra je over de drempel gaat. Je hoeft de hond natuurlijk niet meteen te aaien, maar laat hem maar rustig zijn gang gaan.

Komt de hond toch, probeer hem dan niet weg te duwen. Draai je lichaam de andere kant op, dan houdt hij er meestal vanzelf mee op. Je kunt het natuurlijk ook tegen je vriendin zeggen, zij zal je helpen. Ga ook niet sneller lopen als je bang bent voor honden, dat zien ze als een uitnodiging om te spelen. Ze willen dan het liefst met je meerennen. Als er een hond achter je aankomt tijdens het joggen, ga dan even rustig stilstaan of wandelen.

Meestal als je heel bang bent verstijf je en hou je jouw adem in. De hond zal dit snel merken en denken dat er iets aan de hand is. Daardoor zal de hond ook gespannen reageren omdat hij denkt dat hij op zijn hoede moet zijn.

Stapje verder
Ben je van plan vaker te komen bij je vriendin, wat waarschijnlijk het geval is, probeer dan kennis te maken met de hond. Als je een band opbouwt met de hond zal deze steeds minder eng worden. Wat een mooi gebaar als deze hond ervoor zorgt dat je niet meer bang bent voor honden!

Bedenk dat alle honden die naar jou toekomen vaak gewoon nieuwsgierig of enthousiast zijn. Ze willen je graag begroeten, want dit is hun manier om kennis te maken. En dat vervelende opspringen is meestal een aangeleerde manier om je aandacht te krijgen, dus hij bedoelt ook hier geen kwaad mee.

Ben jij ook bang voor honden? Of heb je een vriendin die bang is voor jouw hond?

Beeld: Thinkstockphotos