Lifestyle

Mam, mag ik aan de pil?

''Mam, mag ik aan de pil?' is een vraag die erg lastig kan zijn.. Hoe geef je in hemelsnaam aan dat je aan de pil wil? Wat zal je moeder denken? Geen zorgen, aan de pil gaan is heel normaal. Het geeft namelijk regelmaat aan je cyclus en het kan helpen als je huidproblemen hebt of hele erge maandelijkse krampen. Geen zorgen dus, je ouders zullen je waarschijnlijk helemaal begrijpen!

Ook al zullen je ouders je begrijpen, het kan toch spannend blijven om de vraag te stellen. Bereid het dan ook even voor en vraag het op een moment dat het goed uitkomt. Vraag het bijvoorbeeld niet als je moeder net op het punt staat om de deur uit te gaan.

Voordelen van de pil
Als je aan de pil zit kan dit een aantal voordelen geven. Behalve de regelmaat die jij in je cyclus brengt (21 dagen de pil slikken en 7 dagen een stopweek waarin jij ongesteld wordt) kan het ook helpen tegen menstruatieklachten of huidproblemen.

Heb jij al een hele tijd een vriendje en ben je klaar om een stapje verder te gaan, dan kun je de pil nemen om jezelf tegen zwangerschap te beschermen. Als je al een hele tijd een vaste relatie hebt, ziet je moeder waarschijnlijk deze vraag ook wel aankomen.

de pil
Voor alle vragen over de pil, de werking en de gebruiksaanwijzing kijk je even hier.

Vertel het je moeder
Het prettigste is meestal om naar je moeder te gaan, omdat ze waarschijnlijk hetzelfde heeft meegemaakt. Om dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken zijn er een aantal manieren om het aan je moeder te vertellen.

1. Stap op haar af als ze even rustig een boek zit te lezen. Geef van te voren aan dat je een beetje moeite hebt met het komende gesprek en dat je het moeilijk vindt om te vragen. Vertel dat jij graag aan de pil wil met jouw redenen. Je kunt aangeven dat jij ontzettende buikpijn hebt iedere maand. Ze zal daarop reageren en aangezien het heel normaal is om aan de pil te gaan zal ze het vast helemaal snappen.

2. Wil je het liever niet zo direct doen, begin dan eens gewoon over het onderwerp ‘de pil’ en kijk wat ze ervan vindt. Misschien stelt ze dan uit zichzelf al voor of jij misschien aan de pil wil.

3. Snapt je moeder de ‘hint’ niet helemaal? Schrijf haar dan een brief waarin je uitlegt dat jij graag aan de pil wilt. Schrijf hierin alles op wat je zou willen zeggen, lucht je hart! Leg de brief op haar kussen of stop hem in haar handtas. Zodra je weet dat ze de brief ontvangen heeft en genoeg tijd heeft gehad om het te lezen, kun je op haar afstappen.

Wat als ze nee zegt?
Het kan voorkomen, bijvoorbeeld wanneer jij je moeders oudste dochter bent, dat je moeder een beetje ‘schrikt’ en nee zegt. Laat haar dan even wennen aan het idee en vraag het over een tijdje nog een keer. Mocht ze er echt op tegen zijn, ga dan naar je vader en leg hem de hele situatie uit. Als jij echt ontzettend graag aan de pil wilt komt alles hoe dan ook goed, want je ouders zullen je uiteindelijk echt wel gaan begrijpen.

huisarts

Afspraak maken bij de huisarts
Je ouders hebben aangegeven dat je aan de pil mag, wat fijn voor je! Nu moet je een afspraak maken bij de huisarts om aan te geven dat je graag aan de pil wilt. Jeetje, weer een moeilijk gesprek. Gelukkig ken je deze man ‘niet echt’ en kun je gewoon vertellen dat je aan de pil wilt, hij maakt dit namelijk iedere dag mee, want er zijn veel meer meisjes die met de pil willen beginnen! Mocht je jezelf echt niet op je gemak voelen, dan kun je vragen of je moeder mee gaat en ze je wil helpen.

Ophalen bij de apotheek
Nou dat lastige gesprek zit er ook op, nu is er nog een dingetje waar je tegenop kunt zien voordat jij eindelijk de pil in huis hebt, namelijk de pil ophalen bij de apotheek. Dit kun je meestal meteen doen na het gesprek bij de huisarts. Mocht je dit nou echt niet prettig vinden, vraag het dan aan je moeder of vader of ze het voor je op willen halen.

Bijwerkingen
Yes! Je bent aan de pil. Het kan zo zijn dat je binnen een aantal maanden, of misschien zelfs wel al in de eerste paar dagen, bijwerkingen krijgt. Zo kun je in een korte tijd een beetje aankomen, wat puistjes krijgen of (extreem) gevoelige borsten krijgen. Maar misschien ben jij ook wel iemand die nergens last van heeft, fijn! Mocht je wel ergens last van hebben, maak dan opnieuw een afspraak met de huisarts. Misschien past deze pil toch niet helemaal bij jouw lichaam en kun je kijken voor een lichtere of juist een ander anticonceptiemiddel.

Voor alle fabeltjes en feitjes over de pil kun je even hier kijken.

de pil

Voor nog meer informatie en tips over de pil kun je een kijkje nemen op de volgende websites:
Mijn anticonceptie
Sense
Gezondheidsnet

Hopelijk kun jij met deze tips de stap zetten om aan je ouders te vragen of je aan de pil mag. Geen nood, want het is heel normaal. Heel veel succes ladies!

Ben jij al aan de pil? Zo ja, hoe heb jij dat aangepakt? Zo nee, ben je van plan om binnenkort aan de pil te gaan?

Bron beeld: Artsennet & Demorgen

Door: Jitske