Lifestyle

Hoe maak je het uit met een vriendin?

Break-ups zijn nooit makkelijk. Waarschijnlijk denk je bij het woord ‘break-up’ meteen aan jongens. Toch kan het voorkomen dat je een vriendschap wil beëindigen. Grote kans dat je haar al heel lang kent, dus makkelijk is het zeker niet. Help! Hoe ga ik hiermee om?

Jullie zijn al jaren vriendinnen en hebben veel herinneringen samen. Toch vind je de vriendschap al een tijdje niet meer zo leuk. Er moet iets veranderen, want anders wil je geen vriendinnen meer zijn. Maar hoe moet je het aanpakken? Voor elk type vriendin hebben we een oplossing.

1. De onzekere vriendin

vriendschap

Als je een vriendin hebt die je expres niet bij dingen betrekt, je naar beneden haalt of semi-gemene opmerkingen (waarvan ze eerst niet heel gemeen lijken, maar als je er wat langer over nadenkt…) maakt, dan is ze eigenlijk helemaal geen vriendin. Dit zijn de acties van een onzeker meisje. Vertel haar eerlijk dat haar gedrag niet oké is en dat het je kwetst. Verandert ze niet of maakt ze na een tijdje weer van die bitchy opmerkingen? Dan is het tijd om de vriendschap te beëindigen. Zeg haar dat je iemand nodig hebt die je goed laat voelen en niet iemand die je naar beneden haalt. Laat haar hierbij ook weten dat je haar alle succes gunt en hoopt dat het goed met haar zal gaan. Hoe aardiger je tegen haar bent, hoe kleiner de kans dat ze gemene opmerkingen kan maken.

2. De negatieve en claimende vriendin

vriendschap

We hebben er al eerder over geschreven, een claimende vriendin. Gemist? Lees het artikel hier terug. Het is moeilijk om het uit te maken met dit type vriendin, omdat ze zoveel aan je hangt. Het klinkt hard, maar haar problemen zijn niet jouw problemen. Als je haar karakter echt leuk vindt (behalve haar gezeur en dat ze je schuldig laat voelen als je niet met haar wil chillen), dan is het een goed idee om wat afstand te creëren zodat ze weet dat je haar niet altijd achterna loopt. Als zij jou belt om te vragen of je wat wil doen, vertel haar dan dat je andere plannen hebt (laat je niet overhalen!). Beantwoord haar WhatsApp’jes en sms’jes niet als je er geen zin in hebt. Hoe minder ‘beschikbaar’ je bent voor haar, hoe groter de kans dat ze de hint begrijpt en je met rust gaat laten. Wil je haar nog steeds af en toe zien? Vertel haar dat je het super druk hebt, maar dat je wel een uurtje koffie kan drinken. Hou het dan echt bij een uurtje! Op deze manier zal ze zich niet gedumpt voelen en jij voelt je niet meer verplicht om met haar om te gaan.

3. De copycat vriendin

vriendschap

Je vertelt haar over de rok die je zag in de winkel en de volgende komt zij met dezelfde rok op school. Denk je erover om tennis te gaan spelen? Jouw vriendin heeft ‘toevallig’ net een racket gekocht. Argh! Je hebt een copycat vriendin. Het moeilijke is: ze vindt je waarschijnlijk geweldig. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het wordt op den duur irritant. In deze situatie moet je het niet op een gemene manier benaderen. Moedig haar aan om zelf dingen te gaan doen. Kan ze goed tekenen? Stel voor dat ze op les kan. Is ze goed in schrijven? Zeg haar dat ze een goede toevoeging zal zijn voor de schoolkrant. Ze hecht waarde aan wat jij vindt, dus grote kans dat ze naar je luistert. Door haar eigen ding te doen zal ze meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor ze je minder snel zal nadoen. Problem solved!

4. De achterbakse vriendin

vriendschap

Ze heeft tegen je gelogen, roddels verspreid of erger. Het is moeilijk om haar te dumpen, want je bent eigenlijk een beetje bang voor haar. En dat is precies wat ze wil. Je kunt geen vriendinnen met iemand zijn, omdat je bang voor haar bent. Een echte vriendin moet je kunnen vertrouwen en zal je nooit opzettelijk willen kwetsen. De beste aanpak voor dit type vriendin is om geen contact meer met haar op te nemen. Antwoord niet op haar WhatsApp-jes of telefoontjes. Ze zou waarschijnlijk wel weten dat ze je dingen heeft geflikt, dus je bent haar geen verklaring schuldig.

5. De probleem vriendin

vriendschap

Je vriendin is opeens bezig met drank, drugs of iets anders schadelijks. Het is niet meer zo leuk om met haar om te gaan, want je begrijpt haar niet meer. Je voelt je gefrustreerd (‘hoe kan iemand zo ‘dom’ zijn?’) of in de steek gelaten (‘waarom kies je voor die foute vrienden in plaats van voor mij?’). Het is belangrijk om te bedenken dat haar gedrag niet om jou gaat, dus neem het niet persoonlijk op. Als ze dingen wil doen die niet mogen (iets illegaals of gevaarlijks) in jouw bijzijn, vertel haar dan dat je niet bij haar wil zijn als ze dat doet. Als jullie door haar gedrag in de problemen kunnen komen, dan hoef je je ook niet schuldig te voelen dat je afstand houdt. Is je vriendin echt in gevaar? Dan is het misschien slim om er een volwassene bij te betrekken.

vriendschap

Wat je ook besluit te doen (dit zijn slechts tips), behandel iedereen met respect. Je hebt ooit om haar gegeven, dus sluit het goed af. Probeer zoveel mogelijk in de ‘ik-vorm’ te praten, zodat je haar niet beschuldigt of aanvalt. Het zal de situatie niet helpen.

Heb jij wel eens te maken met zulke vriendinnen?

Bron: gurl, weheartit

Door: Emma