Lifestyle

Hoe neem je goede beslissingen?

Eigenlijk moeten we de hele dag keuzes maken: welke broek trek ik aan? Zal ik met de fiets of met de bus? Ga ik mijn huiswerk nu maken, of later? De grotere beslissingen, zoals het kiezen van je studie, kunnen je hele leven beïnvloeden. Vooral onze generatie heeft oneindig veel keuzes. Daarom kan het lastig zijn om beslissingen te nemen. Hoe doe je dat eigenlijk? 8 tips!

1. Ga af op je gevoel
Onderzoek wijst uit dat we simpele beslissingen (zoals het kopen van mascara) rationeel nemen. Maar als we belangrijke keuzes moeten maken (zoals het kiezen van een studie of baan), dan kun je beter op je instinct afgaan. Dat betekent niet dat je in een oogwenk moet beslissen of je die kamer in Amsterdam neemt, maar als je alle voor- en nadelen goed tegen elkaar hebt afgewogen en het nog steeds niet weet, luister dan naar je gevoel.

keuze

2. Slaap er een nachtje over
Je hoort het je moeder al zeggen: ”Anders slaap je er toch gewoon een nachtje over?!”. Moederlief blijkt het niet voor niks te zeggen, want onderzoekers hebben bewezen dat slapen helpt om goede beslissingen te kunnen nemen. Na een goede nachtrust heb je alles beter op een rijtje en kun je de situatie beter analyseren. Let wel: slaap er echt maar één nachtje over! Als je te lang wacht met het maken van een keuze, dan voel je je blijkbaar niet prettig bij de opties die je hebt. Kijk dan of er alternatieven zijn.

3. No stress!
Als je besluit om jezelf een bobkapsel aan te meten vlak nadat je gedumpt bent, dan zal je daar waarschijnlijk spijt van krijgen. We hebben de neiging om roekeloze beslissingen te nemen als we van streek of gestresst zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat angst en stress het ons niet alleen moeilijker maakt om beslissingen te nemen, maar dat we hierdoor ook sneller de verkeerde keuze maken. Zorg dus dan je zen bent als je besluit om voor de studie psychologie te kiezen.

keuze

4. Praat erover
Kan je die keuze maar niet maken? Praat er dan over met je beste vriendin, je moeder, of iemand die je vertrouwt. Kies wel iemand die je zijn of haar eerlijke mening zal geven. Andermans meningen (of je het er nou mee eens bent of niet) zorgen ervoor dat je de opties beter overweegt, waardoor je een snellere – en een betere – beslissing zal nemen.

5. Maar bespreek het niet met iederéén
Je weet dat je ooit die keuze zal moeten maken. Erover praten is hartstikke goed, maar niet met iedereen. Betrek je kapper, die vriend van je vriendin of de overbuurman er liever niet bij. Teveel meningen – vooral van mensen die je niet goed kent – zullen je in de war brengen. Bovendien zal er ook veel slecht advies tussen zitten. Bedenk goed naar wie je toe gaat. Is die persoon in de positie om te weten wat het beste voor jou is? Zo niet, dan kun je het beter voor jezelf houden.

6. Denk aan de consequenties
Sommige beslissingen lijken op korte termijn niet zo’n probleem, maar zijn op lange termijn wel schadelijk. Denk aan onbeschermde seks; je gaat helemaal op in het moment, maar het kan grote gevolgen hebben op je toekomst.

keuze

7. Luister niet naar degene die je onder druk zet
Als je het moeilijk vindt om beslissingen te maken, dan is het makkelijk om te luisteren naar iemand die zegt wat je moet doen. Of het nou die verkoper in de winkel is die je wil overtuigen om die dure hakken te kopen, of je vader die wilt dat je rechten gaat studeren. Zonder jezelf af van de mensen die zeggen wat je moet doen. Op deze manier kun je beter nadenken over wat jíj wil en niet wat een ander wilt. Is dat niet mogelijk? Doe alsof je een vriendin advies geeft. Wat zou zij tegen jou zeggen?

8. Onthoud dat je de toekomst niet kunt voorspellen
Keuzes maken is hartstikke eng. Je bent altijd bang om de verkeerde beslissing te nemen. Maar de waarheid is dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Er zullen veel dingen op ons pad komen die we niet hadden kunnen voorzien. Het is achteraf makkelijk gezegd dat we een verkeerde beslissing hebben genomen. Maar eigenlijk bestaat er geen verkeerde keuze. Uit elke ervaring leren we wat en zo kunnen we groeien. Wees dus niet bang om keuzes te maken!

keuze

Heb jij ook moeite met keuzes maken?

Bron: cosmopolitan, carrieretijger, mindyourownlife, wehearit

Door: Emma