Lifestyle

Pijnlijk: Hoe maak je het uit?

Maandenlang zijn jullie hét stelletje geweest! Iedere dag waren jullie samen en lachen nog steeds ontzettend veel. Eigenlijk hou je nog steeds heel veel van hem, maar je gevoelens zijn weg. Helemaal weg en verdwenen. Een tijd lang probeer je deze gevoelens weer terug te halen, maar dat gaat niet…

Hoeveel je ook van iemand kan houden, soms gaan de verliefde gevoelens weg en is het voor jou ‘gewoon een vriendschap’ geworden. Je kunt nog steeds ontzettend veel met deze persoon lachen, maar je ziet hem gewoon niet meer als je vriendje. Als je hierachter komt kan dit voor jou heel moeilijk zijn. Misschien wil je het wel helemaal niet, maar krijg je de gevoelens gewoon niet meer terug. Het is toch maandenlang jouw vriendje geweest, je kent hem door en door en het kan best eng zijn om ‘weg’ van hem te gaan. Toch is het eerlijk dat jij aan hem gaat aangeven dat je niet meer verliefd bent. Moeilijk, maar je bent het hem wel verplicht.

huilen

Maar, hoe ga je dat doen?
Zucht, het is zover. Jij hebt jouw gedachtes op een rijtje en je zult het hem moeten vertellen, vreselijk. Helaas zal het komende gesprekje altijd moeilijk zijn, maar toch kun je het jezelf ‘makkelijker’ maken door hem minder te kwetsen. Met dit artikel beëindig jij jullie relatie op een respectvolle manier, iets wat jullie allebei verdienen.

Bedenk allereerst waarom je het uit wil maken
Waarom wil je het uitmaken? Zijn het alleen de gevoelens die weg zijn of loopt het niet zo lekker de laatste tijd? Waarom loopt het niet lekker en waar loop jij in deze relatie tegenaan? Wat zit jou dwars waardoor jij de relatie wil beëindigen? Als jij alle vragen op een rijtje hebt in je gedachten wordt het gesprek een stuk makkelijker omdat jij weet wat je denkt, je weet wat je wil en je weet dus ook hoe jij het gaat zeggen. Wees eerlijk tegen hem en draai er niet omheen, dat maakt het voor jou ook makkelijker!

Maak de afspraak
Als jouw gedachtes op een rijtje staan, is het belangrijk dat je bij je vriendje even aangeeft dat je wil praten. Zorg dat dit gesprek plaatsvindt als jullie alleen thuis zijn of de rust hebben om dit te doen. Denk er ook over na of hij meteen naar huis moet of niet, en wat de afstand is. Je kunt hem natuurlijk niet meteen heel verdrietig op de trein zetten, als die dan nog rijden.

hoe maak je hetuit

Wees vooral rustig en kalm
Natuurlijk is het ontzettend moeilijk, maar probeer rustig en kalm te blijven. Je hebt hier al een tijdje over nagedacht en het zal hem waarschijnlijk verwarren als jij keihard begint te huilen. ‘Zou ze dit dan niet willen?’ denkt hij dan, en zo kan hij hoop houden. Geef wel toe aan je gevoel, als je verdrietig bent mag je best even huilen hoor.

Het gesprek zelf
Hoe je vriendje gaat reageren weet je natuurlijk niet. Misschien is hij het ook wel eens met je beslissing en zat hij er ook aan te denken om het uit te maken. Dit maakt de situatie heel makkelijk, zo kunnen jullie rustig erover praten en goed afscheid nemen.

Het kan ook zijn dat je vriendje gaat huilen, troost hem dan en ben er voor hem. Leg uit waarom dit het beste is. Dit is voor jullie allebei moeilijk, dus jullie mogen best even samen huilen. Pas wel op dat je geen medelijden met hem krijgt en de relatie weer aanmaakt, omdat je het anders zo zielig vindt. Ga niet in discussie over de relatie en ga ook zeker niet onderhandelen. Als hij argumenten geeft dat het weer goed zal komen, ga dan niet twijfelen aan deze beslissing. Jij hebt hier over nagedacht en jij weet wat je wil.

hoe maak je het uit

Maak afspraken
Het is belangrijk dat jullie bespreken hoe jullie dit gaan aanpakken. Vertellen jullie het zelf aan jullie vrienden? Wil je de relatie al meteen op Facebook beëindigen? Is het beter als jullie elkaar ontlopen de eerste week? Willen jullie op de hoogte blijven van elkaar? Proberen jullie vrienden te blijven? Toch is het verstandig om even geen vrienden te zijn in het begin. Geef hem tijd om over jou heen te komen, maar geef ook jezelf tijd afstand van hem te nemen.

Do’s:
Wees eerlijk, naar jezelf en naar hem.
– Bereid het gesprek ‘voor’.
– Luister naar je gevoel, als je middenin het gesprek beseft dat je hem misschien toch niet kwijt wilt, stop dit gevoel dan niet weg.
– Laat hem ook praten, het is belangrijk voor hem dat hij vragen kan stellen en hij ook zijn dingetjes kan zeggen. Hier kun jij ook weer van leren voor een volgende relatie.
– Doe het persoonlijk! Maak een relatie nooit uit via de SMS of telefoon…

Dont’s
– Maak de relatie nooit uit als jullie ruzie hebben, want je moet natuurlijk niet het idee geven dat door die ruzie de relatie eindigt.
– Dreig niet met het uitmaken als je twijfelt, dat heeft geen zin en is niet eerlijk tegenover je vriendje.

hoe maak je het uit

Het lucht op
Bah, het is uit. Jeetje wat was dat moeilijk. Geef jezelf even de tijd om hier aan te wennen. Omdat jij het hebt uitgemaakt wil dat nog niet zeggen dat jij er niet verdrietig om mag zijn! Huil gewoon even lekker hard, terwijl je naar zielige muziek luistert en eet een hoop chocolade. Spreek met jezelf af dat je tot een bepaalde tijd verdrietig mag zijn, daarna begin jij je leven weer op te bouwen. Je zult zien dat het gesprek heeft oplucht, je hoeft niet meer te doen alsof en jullie kunnen nu allebei verder 🙂

Geen schuldgevoel!
Zorg dat je ex jou geen schuldgevoel aanpraat, een relatie beëindigen als het niet meer gaat is echt niet iets waar jij je schuldig over moet voelen! Jij hebt het goed gedaan en je bent ontzettend dapper dat jij deze beslissing hebt gemaakt!

Ladies, het uitmaken van je relatie is en blijft ontzettend moeilijk. Hebben jullie ook een keer in zo’n situatie gezeten? Hoe ging jij daarmee om en heb jij misschien nog tips?

Door: Jitske