Lifestyle

Hiv & Aids: wat houden ze in?

Het lijkt misschien ver weg, maar in de hele wereld hebben mensen te maken met HIV en aids. We hebben er allemaal over gehoord, maar we weten er stiekem niet zoveel over. No worries, hier lees je wat het precies inhoudt en hoe je het kunt krijgen.

Wat is HIV?
HIV staat voor Human Immundeficiency Virus. Het is een virus dat je immuunsysteem stap voor stap afbreekt. Een afweersysteem beschermt ons tegen bacteriën, virussen, infecties en ziektekiemen. Als dit het niet meer goed doet, dan word je sneller ziek en dan doe je er langer over om beter te worden. Dit komt doordat HIV onze witte bloedlichaampjes kapot maakt. Deze bloedlichaampjes hebben juist de taak om ons lichaam tegen indringers te beschermen. Als er bijvoorbeeld een griepvirus in je lichaam is, dan gaan de witte bloedlichaampjes het gevecht met het virus aan. Het gevaarlijke van HIV is dus dat je lichaam zich niet meer kan verdedigen.

Aan HIV zelf gaat niemand dood, maar wie het heeft kan doodziek worden van virussen en bacteriën die voor andere mensen heel onschuldig zijn. Iemand met HIV wordt ook wel seropositief genoemd. HIV is een virus dat aids veroorzaakt.

hiv

Wat is aids?
Aids is een afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrom.
– Acquired: Ander woord voor ‘verworven’. Dit houdt in dat je het hebt gekregen van een ander persoon.
– Immune Deficiency: Het virus tast het afweersysteem van het lichaam aan.
– Syndrome: Het is een verzameling van meerdere ziektes, infecties en bepaalde tumoren.
De diagnose aids wordt pas vastgesteld als het HIV-virus je weerstand zo ernstig heeft aangetast dat je ziek wordt van een infectie dat je lichaam normaal makkelijk had kunnen bestrijden.

Er bestaan er aids-remmers die het krijgen van aids uitstelt. Je blijft dan drager van het virus, maar de symptomen van aids verdwijnen en een snelle dood wordt voorkomen. De medicijnen hebben vaak vervelende bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid.

Hoe kun je HIV krijgen?
Het HIV-virus bevindt zich in lichaamsvochten, met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Het kan worden overgedragen door:
– Onveilige seks
– Gebruikte naalden en spuiten (denk bijvoorbeeld aan druggebruikers of het zetten van een tattoeage)
– Een HIV-geïnfecteerde moeder kan het overdragen op haar kind tijdens de zwangerschap, bevalling of via borstvoeding
– Bloedtransfusie met besmet bloed.

aids

Waarvan kun je NIET besmet raken met HIV?
. Hier kun je het in ieder geval niet van krijgen:
– Huidcontact
– (tong)zoenen
– Gebruiksvoorwerpen (zoals kopjes, beddengoed, bestek)
– Door naar het toilet te gaan
– Adem, hoesten, niezen
– Verlenen van eerste hulp (doe wel plastic handschoenen aan als het slachtoffer bloedt)
– Dieren (zoals insectenbeten)
– Via etenswaren
– Zwemwater en sauna’s

aids

Misverstanden over HIV & aids
Hoewel de HIV en aids al in 1981 zijn ontdekt, bestaan er nog steeds misverstanden over.
– Alleen homoseksuele mannen hebben aids
Dit misverstand is waarschijnlijk onstaan doordat de eerste slachtoffers homo waren. Dit is allang niet meer zo. Meer dan de helft van alle mensen die met HIV besmet zijn, is vrouw. In veel Afrikaanse landen is het percentage vrouwen met HIV al gestegen naar 60%. Iedereen kan dus met het HIV-virus besmet raken, ongeacht iemands seksuele voorkeur of geslacht
– Aidspatiënten kun je herkennen
De meeste mensen met HIV zijn niet te herkennen. Er zijn dus ook mensen die besmet zijn, maar het zelf niet weten en het daardoor verder verspreiden. Het is daarom noodzakelijk om altijd veilig te vrijen!
– HIV komt niet onder jongeren voor
HIV trekt zich niks aan van iemands geslacht of seksuele voorkeur, maar ook niet van leeftijd. Veel jongeren denken niemand met HIV te kennen, dus ze denken dat het niet in hun omgeving bestaat. Maar door de vele vooroordelen die mensen over HIV en aids hebben, zijn veel besmette mensen niet open over hun ziekte. HIV en aids komt dus vaker voor dan je denkt, ook in jouw omgeving.
– Als je HIV hebt, ga je meteen dood
Als je HIV hebt, hoef je niet meteen ziek te worden. HIV breekt je afweersysteem langzaam af. Wanneer je afweersysteem niet meer werkt, dan heb je aids. De gemiddelde tijd tussen besmetting en het ‘uitbreken’ van aids is ongeveer negen jaar.

aids

Wis je dat…
…34,2 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke twaalf seconden komt daar iemand bij 
…er elke dag 8.000 mensen sterven aan aids en duizenden kinderen hun ouders kwijtraken. Er zijn nu al 16,6 miljoen aidswezen
… er 1,7 miljoen aidsdoden waren in 2011
… 90% van de getroffenen in ontwikkelingslanden leeft. Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië loopt het aantal aidspatiënten op.
… ook in Nederland het aantal infecties met HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) stijgt.
… slechts één op de tien mensen in arme landen op HIV wordt getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die meteen aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook.

Bron: kiesbeter, jonginnijmegen, dance4life, aidsenhiv, stopaidsnow, schooltv, weheartit

Door: Emma