Lifestyle

Mijn leven met… hypothyreoïde

Serena is een leuke, spontane, zelfverzekerde meid. Ze is alleen net iets steviger dan haar vriendinnen. Dit komt niet doordat ze iedere dag bij de McDonalds zit, maar omdat Serena last heeft van een te langzaam werkende schildkleur, ook wel hypothyreoïdie genoemd. Serena vertelt..

Vertel eens wat je over jezelf…

Hallo, ik ben Serena en ik ben 16 jaar. Ik woon in Helmond en zit momenteel in 5 HAVO. Na lang twijfelen over mijn studiekeuze ben ik van plan om volgend jaar verpleegkunde te gaan studeren. Ik ga graag shoppen met vriendinnen maar ga ook graag stappen met vriendinnen.

Je hebt hypothyreoïdie. Wat houd dit precies in?

De schildklier maakt een hormoon aan (schildklierhormoon) dat de stofwisseling in jouw lichaam stimuleert. Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon aan. De stofwisseling is daarom vertraagd. De werking van de schildklier zelf wordt vanuit de hersenen geregeld. De schildklier zit aan de voorkant van je hals, onder de adamsappel. 10% van de Nederlanders heeft hier (meestal nauwelijks tot een beetje) last van. 

mijn leven met

Is hypothyreoïdie aangeboren of heb je het later pas gekregen?

Het is onzeker of ik er mee geboren ben of dat ik het later heb gekregen. Hypothyreoïdie kan door verschillende dingen komen. Je kunt ermee geboren worden, dus dat je lichaam al vanaf je geboorte te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Andere oorzaken kunnen zijn dat je schildklier ooit ontstoken is geweest, je ooit een bestraling hebt gehad in het halsgebied of de ziekte van Hashimoto, waarbij je lichaam afweerstoffen tegen de schildklier maakt waardoor deze langzaam uitvalt. 

In mijn geval gaan we ervan uit dat ik ermee geboren ben. Mijn ziekte is niet erfelijk maar de aanleg is er wel. Er is ook een grote kans dat ik hieraan via mijn oma ben gekomen die vermoedelijk ook hypothyreoïdie heeft.

Is hypothyreoïdie te genezen of is het niet te genezen?

Mijn ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen. Ik slik nu iedere dag medicijnen om mijn schildklierhormonen op peil te houden. Omdat ik het pas sinds een paar maanden weet zijn we nog bezig met het plaatsen van de juiste hoeveelheid medicijnen. Ook moet ik nu om de 6 weken bloedprikken om te kijken of deze hoeveelheid medicijnen mijn schildklierhormonen op peil houden.

mijn leven met

Hoe ga je er in het dagelijks leven mee om? Heb je er veel last mee; moet je dingen laten of anders doen?

Eerlijk gezegd heb ik best veel last van mijn ziekte. Als klein kind was ik al dikker dan de rest van de kinderen. Ik eet en drink gewoon normaal, net als ieder ander kind. Toch kwam ik steeds maar aan en we wisten niet waar het aan lag. Mijn menstruatie bleef 2 jaar uit en ik was altijd heel erg vermoeid. Ook andere symptomen als een lage stem, hart- en oogklachten draag ik met mij mee. Na lange tijd besloten mijn moeder en ik toch maar naar de dokter te gaan om hier over te praten.

We hebben toen bloed laten prikken waarop deze afwijking sterk te zien was. Ik word nog steeds vaak geconfronteerd met het feit dat ik te dik ben. Ik wil niet alle schuld op mijn ziekte afschuiven maar vind dit toch nog steeds lastig. Mensen denken niet verder, en denken alleen maar dat dikke mensen de hele dag bij de snackbar zitten. Ik heb veel dingen gedaan om proberen af te vallen. Sporten, diëten alles! Ik hoop dat ik nu door mijn medicijnen alsnog kan afvallen. 

mijn leven met

Hoe zie jij de toekomst voor je?

Mijn medicijnen moet ik voor de rest van mijn leven slikken. Ja, dat was letterlijk even slikken toen ik dat hoorde! Het is maar goed dat ik een erg optimistisch meisje ben. Ik zie mijn toekomst net als ieder ander meisje. Het is maar goed dat mijn ziekte in een vroeg stadium geconstateerd is. Anders had mijn toekomst er heel anders uit kunnen zien.

Wat wil je nog meegeven aan de Girlscene bezoekers?

Heb jij ook veel van mijn genoemde symptomen? Zoek de rest ook op en laat je testen! Hoe langer je er mee wacht, hoe gevaarlijker het wordt. En aan alle andere meiden wil ik graag vertellen dat overgewicht niet altijd een gevolg van te veel eten is!

Dankjewel voor jouw verhaal Serena! Heel veel sterkte en heel veel succes met je eindexamens dit jaar!

Door de Redactie