Lifestyle

De eerste keer…

Helemaal verliefd heb jij alweer een tijdje een vriend. Jullie hebben al gezoend, maar willen toch graag wel een stapje verder. Samen zijn jullie klaar voor de eerste keer… De eerste keer seks. Maar, hoe begin je hiermee en doet het pijn? Speciaal voor jou alle intieme informatie op een rijtje.

De eerste keer is altijd ontzettend spannend. De meeste meiden beleven hun eerste keer met een vriendje waarmee ze al een lange tijd verkering hebben, zodat ze deze ervaring kunnen delen met iemand ze vertrouwen. Dat is heel belangrijk, je moet je namelijk goed op je gemak voelen en kunnen aangeven als jij je er niet prettig bij voelt. Daarom is het ook fijn om er veel over te praten met jouw vriendje.

Weetjes en feitjes over de eerste keer
De gemiddelde leeftijd dat meiden de eerste keer met iemand naar bed gaan is zestien of zeventien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als jij al achttien bent je seks moet hebben. Het is alleen maar een gemiddelde leeftijd. Sommige meiden zijn er eerder bij en sommige meiden wat later.

Praat van te voren
Ben jij klaar voor je eerste keer? Geef dit dan aan bij je vriendje, waarschijnlijk gaat dit ‘automatisch’ en voelen jullie al bij elkaar aan dat jullie er klaar voor zijn. Jullie kunnen praten over het feit waar jij jezelf het meeste op je gemak voelt om het te doen. Zorg in ieder geval dat jullie alle tijd en vrijheid hebben als het gebeurt en niet dat jullie voor een ‘verrassing’ komen te staan en dat je moeder opeens met koekjes binnenkomt.

Het is ook belangrijk om te weten of jouw vriend al ervaring heeft. Misschien heeft hij al eerder seks gehad. Het is belangrijk om elkaar te leren kennen en het is ook helemaal niet vreemd om te vragen met hoeveel meisjes hij al naar bed is geweest.

Ondanks dat er veel over gepraat kan worden, gebeuren de eerste keren toch ‘onverwacht’. Natuurlijk geef je van tevoren aan dat jij er klaar voor bent, maar je zult dit nooit kunnen plannen. Als jij aan je vriend vraagt of hij voor de eerste keer blijft slapen, betekent dat ook niet dat het dan gaat gebeuren. Als jullie het plannen komen er zenuwen bij kijken en heb je het gevoel dat het ‘moet’. Daarom gebeuren de eerste keren meestal ongepland. Jullie zijn aan het zoenen en opeens krijg je er ‘zin’ in. Als het op dat moment gewoon heel erg goed voelt zal het waarschijnlijk dan gebeuren.

De belangrijkste vraag is: ‘Weet je wat je wel en wat je niet wilt?’

Het gevoel, ben jij er klaar voor?
Merk jij dat je vriend er al wel klaar voor is, maar twijfel jij zelf nog? Zeg dat dan eerlijk. Begin pas aan je eerste keer als je er echt klaar voor bent, niet omdat hij dat graag wil. Als hij je ‘dwingt’ eerder seks te hebben dan jij wilt, heb je kans dat de eerste keer pijn gaat doen. Simpelweg omdat jij er gewoon nog niet klaar voor bent. Luister daarom goed naar je lichaam en zeg eerlijk tegen je vriend dat je liever nog heel eventjes wil wachten.

Maar hoe voelt het nou om er klaar voor te zijn? Eigenlijk is dat niet echt een gevoel dat je daadwerkelijk voelt, maar het zijn meer de gedachtes van: ‘Ja, ik wil graag een stapje verder met jou’ en het feit dat je er ‘zin’ in krijgt.

‘Niet de verliefdheid maakt een relatie succesvol, maar wat daaronder ligt: Liefde, vertrouwen en veiligheid.’

Leer elkaar kennen
Meestal gaan voor de eerste keer wat andere intieme activiteiten vooraf. Dat is juist fijn omdat je elkaar leert kennen. Zo raak je met elkaar vertrouwd. Ben jij nog een beetje onzeker? Dan kun je hier even kijken hoe alles in zijn werk gaat.

Anticonceptie
Als jij klaar bent om voor de eerste keer seks te hebben, denk dan eerst na over anticonceptie. Ben je al aan de pil? Wil je graag aan de pil? Zo ja, zorg dan dat je bij je moeder aangeeft dat jij graag aan de pil wilt. Je hoeft natuurlijk niet uit te leggen dat jij graag een stapje verder wil, maar het is gewoon heel normaal om aan de pil te gaan. Vooral als je al een vriendje hebt.

Zorg dat als het zover is, je vriend ook een condoom bij heeft. Dit beschermt jullie extra tegen een zwangerschap, maar helpt ook soa’s te voorkomen. Misschien heeft je vriend namelijk al eerder seks gehad, dan is het fijn om dubbel beschermd te zijn.

De pijn
Jij en je vriend zijn er klaar voor, hebben er al over gepraat en je bent aan de pil. Je bent nu dus officieel ‘klaar’ voor de eerste keer. Alleen al deze gedachte zal voor een hoop spanningen en vragen zorgen. Zo zul je waarschijnlijk twijfelen over hoe je alles moet doen. Als je veel spanningen voelt is het belangrijk om zo’n intiem moment samen door te nemen. Geef eerlijk aan dat je dit gewoon nog nooit gedaan hebt en laat hem jou helpen. Zo kun je hem op zijn tijd ook helpen. Omdat hij je helpt zullen de spanningen waarschijnlijk zelf verdwijnen omdat je jezelf vertrouwd voelt bij elkaar. Hij lacht je namelijk echt niet uit als je het niet uit jezelf weet!

Zorg dat je op het moment van de seks helemaal ontspannen bent, dan zal de eerste keer het minste (of zelfs helemaal geen) pijn doen. Ben je nog wel een beetje gespannen, dan zal het minder makkelijk gaan. Geef het daarom ook aan dat je gespannen bent, zodat jullie eerst nog even de tijd hebben om te ontspannen. Op een gegeven moment voel jij dat je er klaar voor bent en dan gebeurd het allemaal vanzelf.

Hoe doe je ‘het’ eigenlijk?
Er zijn niet echt regels om ‘het’ te doen. Je zult alles gewoon moeten leren. Dat geeft niet, want dat moet iedereen. Laat daarom, zoals gezegd, je vriend helpen. Hij kan aangeven wat hij fijn vindt. Wees niet bang, het is niet zo moeilijk als je denkt.

Tien tips voor de eerste keer
Omdat het toch best spannend is, is het altijd fijn om een aantal tips te krijgen. Sense zette zo voor jou een aantal tips op een rijtje.

1. Begin er alleen maar mee als je zin hebt
Luister naar je eigen gevoelens en alleen jij bepaalt voor jezelf wanneer het gaat gebeuren.

2. Doe het met iemand die jij vertrouwd
Zorg dat je eerst je vriendje goed kent en vertrouwt voordat je deze stap zet. Als je hem vertrouwt is en wordt het een veel fijnere ervaring voor je.

3. Kies een prettige plek
Beleef deze ervaring op een plek waar jij je prettig voelt. Als je wil kun je het extra sfeervol maken met een muziekje en wat kaarsjes.

4. Bouw het langzaam op
Seks heb je niet in een keer. Begin eerst met zoenen en met wat strelen.

5. Luister naar je gevoel
Als je eenmaal begonnen bent kan het toch zijn dat je geen zin hebt, geef dit dan aan. Doe niets wat je eigenlijk niet wil.

6. Let op je partner
Seks heb je met zijn tweeën. Houd hem daarom ook goed in de gaten. Is hij zenuwachtig? Is hij er wel klaar voor?

7. Praat met elkaar
De eerste keer weet je natuurlijk nog niet zo goed wat je moet doen, daarom is het belangrijk met elkaar te praten zodat jullie het elkaar kunnen ‘leren’.

8. Gebruik altijd een condoom
Dat beschermt je tegen zwangerschap en soa’s.

9. Fake nooit
Voel niet de verplichting alsof je moet doen of je klaar komt om je vriendje gerust te stellen. Het is heel normaal dat jij niet klaarkomt de eerste keer.

10. Lachen!
Houd de seks luchtig! Seks is niet super serieus dus je kan gewoon praten en lachen.

Voor meer vragen kunnen jullie ook terecht op het Girlscene forum. Zo zijn er bepaalde topics waar jij je vragen of seks kunt stellen. Deze worden dan beantwoord door de andere meiden. Er zijn ook topics waar meiden vertellen over hun eerste keer of hoe jij het beste kunt beginnen.

Hebben jullie nog tips voor de eerste keer?

Bron: Quote van Vrijeliefde.nl, Tips van Sense.info, RutgersWPF & het Girlscene Forum
Bron beeld: Weheartit