Er komt een tijd dat je misschien in aanraking komt met wiet of hasj. Misschien heb je wel eens een hijsje genomen of doe je het zelfs wel vaker. Het kan ook dat je er helemaal niks mee te maken wil hebben. It’s your choice. Wat je ook doet, het is wel belangrijk om wat meer over deze soft drugs te weten.
Hasj en wiet zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis of hennep. In het Nederlands noemen we die plant hennep. Als je de vrouwelijke bloemtoppen ervan droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Marihuana is groen-bruin van kleur en wordt meestal ‘weed’ of ‘wiet’ genoemd. Hasj komt van dezelfde plant. Het ontstaat als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst. De kleur daarvan varieert van lichtbruin tot zwart. Via een speciale bewerking kan een sterk geconcentreerde stof uit de plant worden gemaakt: hasj-olie.
Hoe gebruik je hasj en wiet?
Deze soft drugs worden meestal vermengd met tabak. Dan wordt dit opgerold met een of meer vloeitjes tot een ‘stickie’ of ‘joint’. Het roken van een joint heet blowen. Je kunt hasj of wiet ook in eten verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld een space cake mee maken. Een joint werkt al na een paar minuten en na twee tot vier uur is het effect weer weg. Als je hasj of wiet eet, merk je dit pas na ongeveer een uur. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je er meer van kan gaan eten (bij gebrek aan effect) en zo kan je een overdosis krijgen.
Hoe zit het met wiet & hasj en de wet?
In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die als drugs worden beschouwd. De meeste van deze middelen zijn medicijnen. Bij verkeerd gebruik vormen ze een gevaar voor de gezondheid. Op lijst 1 staan middelen die een ‘onaanvaardbaar risico’ met zich meenemen, ook wel hard drugs. Op deze lijst staan middelen als LSD, XTC en heroïne en cocaïne. Op lijst 2 staan hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. De risico’s van de middelen op lijst twee wordt als minder groot gezien.
Productie, handel en bezit van alle middelen is verboden. Voor de middelen op lijst 1 gelden zwaardere straffen dan op lijst 2.
Kernpunten in het huidige drugsbeleid:
– bezit, handel en productie van drugs zijn illegaal in Nederland.
– verkoop, bezit en gebruik van een kleine hoeveelheid softdrugs wordt niet vervolgd.
– coffeeshops worden gedoogd vanuit het oogpunt van gezondheidsbescherming.
– drugsvoorlichting en drugspreventie (voornamelijk gericht op jongeren) is een essentieel deel van het volksgezondheidsbeleid in Nederland.
– de Nederlandse wet maakt onderscheid tussen soft- en harddrugs vanwege de verschillen in gezondheidsrisico’s.
Wanneer kun je hasj en wiet beter niet gebruiken?
Als je niet lekker in je vel zit, kun je beter helemaal geen wiet of hasj gebruiken. De kans is dan groot dat het gevoel alleen maar erger wordt. Heb jij last van angst of voel jij je een beetje down? Gebruik deze middelen dan ook niet.
Wat zijn precies de risico’s van blowen?
We delen de risico’s op in twee delen: de lichamelijke klachten en de psychische klachten. Lichamelijk kun je last van duizeligheid, misselijkheid, paniekaanvallen krijgen. Ook kun je flauwvallen. Als je deze lichamelijke klachten krijgt, wordt dat flippen genoemd. Dit gebeurt meestal door een te grote dosis en komt dan ook het meeste voor bij onervaren gebruikers. Als je wiet of hasj eet is de kans groot dat je teveel binnenkrijgt. Wat moet je doen als je flipt? Het enige wat je kunt doen is wachten tot het over gaat. Misschien helpt het een beetje als een vriendin of familielid je een beetje troost.
In een joint zit vaak de stof THC. Dit vermindert het concentratievermogen, het reactievermogen en het korte termijn geheugen. Logisch nadenken wordt moeilijker en je kunt gesprekken minder goed volgen. THC en werken, huiswerk maken of studeren gaan dan ook niet samen. Het is verboden om achter het stuur te gaan. Mensen die veel en vaak THC gebruiken, kunnen geremd worden in hun ontwikkeling. In plaats van problemen op te lossen en daarvan te leren, ‘blowen’ ze hun problemen en onvrede weg. Ze lopen bovendien het risico in een sociaal isolement terecht te komen.
Mensen die kampen met onderliggende psychische problemen of die aanleg hebben voor psychotische stoornissen vormen een risicogroep. Het is dan af te raden om deze soft drugs te gebruiken. Daarnaast is blowen ook roken en dus super slecht voor je gezondheid.
Kun je verslaafd raken aan wiet of hasj?
Door het meer en vaker te gebruiken loop je meer risico om afhankelijk van deze drugs te worden. Verslaafd zijn ben je dan ook lichamelijk en geestelijk. We spreken van lichamelijke afhankelijkheid als het lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt. Je bent geestelijk afhankelijk als je niet weet hoe je goed kan functioneren zonder het middel en het dus steeds opnieuw wilt gebruiken.
Heb jij wel eens geblowd?
Bron: schooltv, drugsweb, hasjenwiet
Door: Emma