Lifestyle

Holebi, wie?

Jarenlang ben jij al lekker jezelf. Alleen vanaf het moment dat jouw vriendinnen vriendjes kregen, heb je toch een beetje afstand genomen. Mannen doen je gewoon niet zoveel.. Ze zijn heel aardig, maar jouw hart gaat naar de vrouwen. Zo’n ontdekking van jezelf en uiteindelijk uit de kast komen is heel erg eng, maar kan ontzettend bevrijdend zijn.

Lesbisch of biseksueel zijn is heel normaal. Toch kun je heel erg worstelen met deze gevoelens als je ermee wordt geconfronteerd. ‘Waarom ben ik anders?’, maar dat ben je niet… Jij bent jij en jij bent de moeite waard. Het geslacht waar jij op valt verandert hier niks aan.

Voor meer informatie, feitjes en hoe je het beste uit de kast kan komen neem je even een kijkje in ons ‘Kom uit de kast!’ artikel.

holebi

Angela: ‘Een vrouw begrijpt me vaak zoveel beter. Echt lesbisch ben ik niet, want ik hou verschrikkelijk veel van mijn vriend. Ik word verliefd op een persoon. Man of vrouw, dat maakt niet uit. Het gaat om de persoonlijkheid en dat heeft, in ieder geval voor mij, niets met trends te maken.’

Holebi’s
De term holebi’s is een combinatie van drie woorden: homoseksueel, lesbisch en biseksueel. Het is een term die steeds vaker gebruikt wordt in Nederland die iedereen met homoseksuele gevoelens bij elkaar brengt.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking holebi is. Dit is uitsluitend gebaseerd op mensen die uit de kast zijn gekomen. Als je iedereen erbij telt die ooit homoseksuele gevoelens, fantasieën of ervaringen hebben gehad, wordt dat percentage veel hoger. Het is dus heel normaal om gevoelens te hebben voor andere meiden.

love

Tessa: ‘Nu mag iedereen het weten, ook op het werk. Al zal ik er niet gauw voor uitkomen bij mensen die ik nog maar net ken.’

Homoseksualiteit zit gewoon in de natuur en is geen raar verschijnsel. Zo zijn er ook dieren die op hetzelfde geslacht kunnen vallen. Het is dus geen ziekte, maar gewoon een heel normaal verschijnsel. Zo is het ook niet genetisch bepaald. Als jouw vader of moeder homoseksuele gevoelens heeft, hoef jij niet dezelfde gevoelens te krijgen. Uit onderzoek is juist gebleken dat de meeste holebi’s gewoon heteroseksuele ouders hebben!

Marlies:’ Ik wilde helemaal niet verliefd worden op een meisje. Ik heb er lang over gezwegen, omdat ik hoopte dat het voorbij zou gaan. Maar er niemand iets over vertellen, maakte het natuurlijk nog zwaarder.’

holebi

Zo zijn er ook bepaalde plekken op het internet waar jongeren met elkaar kunnen praten over hun gevoelens. Dat is heel erg fijn, vooral als je de enige bent in je omgeving. Een zo’n forum is het ‘Wel jong, niet hetero’ forum. Dit gaat over alles van relaties, outcomings en uitgaan. Ook op het Girlscene forum is er een topic te vinden over homoseksuele gevoelens. Hier een linkje naar het topic ‘Lesbisch/ Biseksueel topic‘.

Steun van andere meiden en jongens is vooral fijn als er negatief op gereageerd wordt door je omgeving. Vooral als je ouders negatief reageren ga je vaak twijfelen: ‘Is het wel normaal?’, ‘Kan ik er iets aan doen?’ in dit soort gevallen is zo’n forum extra fijn. Ze weten namelijk allemaal hoe jij je voelt.

Silvia: ‘Mijn vader deed er het moeilijkst over en hem zie ik niet meer. Vlak na mijn coming – out zei hij: ‘Ik ga in het buitenland op zoek naar een pilletje zodat je weer normaal wordt.’

gay pride

Ieder eerste weekend van augustus is het extra groot feest in Amsterdam, namelijk de Amsterdam Pride. Dit is het grootste gay-evenement van Nederland en voor iedereen leuk om te gaan kijken. De Amsterdamse grachten zijn vol bootjes en is helemaal over-the-top. Ieder jaar weer een geweldig leuk spektakel. Zo inspireren veel celebs meiden om te luisteren naar hun gevoelens. Ze laten zien dat je niet bang hoeft te zijn om jezelf te zijn. Voorbeelden hiervan zijn…

amber heard
Amber Heard van onder andere Zombieland.

ellen
Ellen Degeneres natuurlijk ook! Zij had haar ‘coming out’ op tv in haar eigen show, die op dat moment erg populair was.

cynthia
Cynthia Nixon, beter bekend als Miranda van Sex and the City, is hier ook een voorbeeld van.

Het is fijn om gewoon jezelf te kunnen zijn in je omgeving, maar ook om contact te hebben met andere meiden in dezelfde situatie. Mocht je deze niet in je omgeving hebben, dan kun je ze vinden op het internet door allerlei forums. Fijn omdat zij je helemaal begrijpen en kunnen steunen.

Remember: jij bent jezelf en je zou je voor niemand moeten aanpassen!

Bron: Holebi.onderwijsweb.net, Holebi.info & Weljongniethetero.be
Bron Quotes: zakboekje meisje, meisje, Zijn aan zij & Meidenboek
Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske