Lifestyle

Zo overwin je jouw angsten!

Horror-avond, jullie kijken Paranormal Activity… Jullie houden elkaars handen vast en je houdt het kussen al voor je ogen. Het is begrijpelijk dat je tijdens het kijken van zo’n enge film hartstikke bang bent. Maar stel nou dat je zulke angsten hebt in het dagelijks leven. Je durft niet tegen je crush te praten, je hebt vliegangst… Hier vind je tips om die angsten de baas te worden!

Allereerst is het super belangrijk om te onthouden dat je hartstikke dapper bent dat je jouw angsten wilt overwinnen. Er zijn veel mensen die toegeven aan hun angsten en jij bent dus echt stoer dat jij er iets aan wilt doen! Iedereen heeft last van angst, dus het betekent niet dat je een watje of een klein kind bent. Het betekent dat je een mens bent! Toch is het tijd om wat te doen aan die angsten, want ze zijn best vervelend.

fear

Leg je angsten vast
Je kunt geen angst overwinnen als je niet precies weet waar je bang voor bent. Laten we zeggen dat je bang bent om te vliegen. Waarschijnlijk ben jij niet bang voor het vliegtuig zelf, maar je bent bang dat het vliegtuig neerstort of gegijzeld wordt. En als je bang bent om met je crush te praten, dan ben je niet bang voor hem zelf, maar je bent waarschijnlijk bang om afgewezen te worden, toch?

Het kan helpen om een ‘angst-dagboek’ bij te houden. Schrijf je gevoel, de situatie en met wie je bent op, als je weer een beetje angstig bent. Op deze manier kun je uitvinden waar jij precies bang voor bent, en zo kun je de angst makkelijker de baas worden!

fear

Life goes on
Oké, jij weet nu waar je precies zo bang voor bent. Bedenk nu wat the worst case scenario zal zijn. Ja, het is goed om jezelf extra bang te maken. Want: wat kan er nu eigenlijk gebeuren? Als je verdwaald bent, dan fiets je waarschijnlijk een paar rondjes en dan vraag je de weg, of je zoekt de route op je telefoon. Als je bang bent om je crush mee uit te vragen, wat is dan het ergste wat kan gebeuren? Hij kan nee zeggen, of hij kan gaan lachen (in dit geval heeft hij bijzonder slechte smaak en is hij sowieso een sukkel).

En wat als het gebeurt? Je pakt de draad weer op en gaat verder waar je mee bezig was. Life goes on. Ook hier kan je dagboek helpen; schrijf de enge situaties op en bedenk the worst case scenario’s. Praat dan tegen jezelf alsof je het tegen een vriendin zegt. Je zult dan inzien dat die scenario’s helemaal niet realistisch zijn en dat alles eigenlijk niet zo erg is als je denkt!

fear

Baby steps
Maak een lijst van de minst enge situaties en zet daar tegenover de meest enge situaties. Ben je bang voor water? Dan vind je in bad gaan misschien niet zo eng, maar een heel zwembad vind je daarentegen doodeng. Als je de situaties hebt ‘gerankt’, begin dan bij de minst enge situatie, en doe het! Ga dus in het bad en niet onder de douche. Werk zo jij lijstje verder af. Misschien lijken de eerste dingen wat simpel en makkelijk, maar je zal zien dat je je sterker voelt nadat je deze dingen hebt gedaan. Zo krijg je steeds meer zelfvertrouwen en zal je op den duur zelfs je allergrootste angst aankunnen!

fear

Veel angsten hebben te maken met het gebrek aan controle hebben. Maar je moet het zo bekijken: eigenlijk kunnen we nergens controle over hebben. Maar je hebt wel controle over hoe jij met dingen omgaat en hoe jij de angst je leven laat bepalen. Je bent sterker dan je denkt en je kunt het aan!

fear

Het kan zijn dat je angst zo groot is, dan je bijvoorbeeld niet meer de deur uit durft te gaan. In dit geval is het aan te raden om professionele hulp te zoeken.

Waar ben jij bang voor? Heb jij nog tips om je angst te overwinnen?

Bron beeld: weheartit

Door: Emma