Lifestyle

Mijn zus en ik hebben altijd ruzie. Help!

Sommige zussen zijn ook elkaars beste vriendin. Ze gaan samen shoppen, naar de film en vertellen elkaar alles (maar dan ook echt alles!). Helaas… jij hebt geen ‘vriendinnenband’ met jouw zus. Sterker nog: jullie maken alleen maar ruzie. Help! Wat kun je daaraan doen?

De relatie die zussen hebben is heel bijzonder. Ze kunnen elkaar steunen, maar ze kunnen elkaar ook enorm pijn doen. Het is normaal om elkaar een beetje te pesten. Het is een goede manier om te ontdekken wie jij bent, op welke wijze jullie op elkaar lijken en hoe jullie van elkaar verschillen. Maar wanneer jullie elkaar echt kwetsen en pijn doen, dan is het vervelend. Je wilt natuurlijk dat dit verandert!

zus

Doe iets leuks met z’n tweeën
Het kan goed zijn om een keer wat te doen, zonder de rest van je familie erbij. Spreek af buiten jullie huis. Ga een keertje shoppen, of maak een wandeling door het bos. Je zal merken dat zodra jullie ergens anders zijn dan thuis, de sfeer al heel anders is. Wat meer relaxt. Een zussenmiddagje plannen brengt jullie bij elkaar en zal de band hechter maken. En zorg dat jullie vaker zo’n middagje doen!

Een goed gesprek doet wonderen
Ga eens rond de tafel zitten, met jullie ouders erbij. Vertel eerlijk wat jou dwars zit. Waarschijnlijk zal zij dan ook vertellen wat haar dwars zit. Zorg wel dat je het op een normale manier vertelt en altijd in de ik-vorm spreekt. Zo zal ze zich niet aangevallen voelen en zal er dus ook niet zo snel ruzie ontstaan. Jullie ouders zullen ook de ruzie voorkomen en ze kunnen jullie helpen met een oplossing. Zo’n goed en eerlijk gesprek zal enorm opluchten en het kan echt een wereld van verschil maken! Misschien was je zus er zich helemaal niet van bewust dat ze jou zo kwetste met die opmerking, en andersom. Nu jullie dit weten kunnen jullie er goed op letten!

zus

Dreigt het uit de hand te lopen? Loop weg!
Mocht het weer tot een ruzie komen, loop dan weg als het te ‘intens’ wordt. Zeg tegen haar: ”We zijn nu allebei heel boos, en ik ga naar de andere kamer tot we wat rustige zijn. Dan kunnen we erover praten, als we niet zo boos op elkaar zijn”. Het klinkt misschien een beetje overdreven om het zo te zeggen, maar zo benoem je het probleem en neem jij the high road.

Ben een goede zus!
Je houdt natuurlijk super veel van je zus, maar je kan haar soms wel achter het behang plakken! Dat is hartstikke normaal. Maar bedenk dat jij heel lang met je zus zal moeten doen. Ze zal je hele leven bij je blijven. Jij bent langer met je zus, dan dat je met je ouders of toekomstige man zal zijn. Ga dus goed met je zus om! Behandel haar zoals je zelf behandelt wil worden. Doe je best om aardig tegen haar te zijn. Wees een goede zus!

zus

Heb jij wel eens ruzie met je zus(je)? Heb jij nog tips?

Bron beeld: weheartit

Door: Emma