Lifestyle

Angst, waar komt het vandaan?

Een tijdje geleden schreven wij een artikel over angst. En niet zomaar angst; van die angst die jou in het dagelijks leven beïnvloedt. Je durft niet naar de supermarkt omdat je zo bang bent. Of je gaat niet meer naar buiten om maar te vermijden dat je een hond tegenkomt. Het bleek dat meerdere meiden te kampen hebben met (soortgelijke) angsten. Wij kregen de vraag: waar komt het vandaan?

In het artikel ‘Wat is een angststoornis?‘ kun je algemene informatie over angststoornissen lezen. Hier staat ook kort beschreven wat een oorzaak van een angststoornis zou kunnen zijn.

anxiety

De exacte oorzaak van een angststoornis is niet makkelijk en altijd duidelijk te vinden. Vaak spelen er meerdere dingen mee. Zo kan het zijn dat je familie een geschiedenis heeft met angsten. Misschien heb je wel eens gehoord dat je oma altijd vijf keer moest checken of het fornuis wel uit was. Of doet jouw moeder er alles aan om vogels te vermijden. Een angststoornis kan dus erfelijk zijn.

Je manier van denken kan ook een oorzaak zijn. Sommige mensen denken altijd het ergste. Je denkt tien stappen vooruit en hebt de worst case scenario allang bedacht. Daarnaast denk je dat je niet in staat zal zijn om tegen het gevaar te vechten. Je ziet jezelf als klein en zwak, en de ander zie je als een grote, sterke beer. Dit komt omdat je een verkeerde ‘attributiestijl’ hebt geleerd: je denkt dat successen komen door dingen die buiten jezelf staan (de lerares heeft het goed uitgelegd) en je denkt dat slechte dingen door jou komen (ik heb niet goed geleerd).

anxiety

Door een ingrijpende gebeurtenis kan een angststoornis ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk. Je kunt dan bijvoorbeeld fobisch worden van auto’s, of je voelt je niet meer veilig op straat. Of denk aan een scheiding. Je kunt hier bijvoorbeeld een separatieangst door ontwikkelen. Angst is vaak voor een groot deel gebaseerd op ‘geen controle hebben‘. Ben jij bijvoorbeeld net verhuisd? Dan kun jij het gevoel hebben dat jij geen controle hebt over de situatie en dat zou weer kunnen leiden tot een angststoornis.

Het gevoel van onveiligheid kan er ook voor zorgen dat je meer angsten ontwikkelt. Dat kan bijvoorbeeld door overbezorgde en overbeschermende ouders, of doordat de ouders hebben meegegeven dat de wereld een onveilige plaats is. Het kan zijn dat je je als kind hebt vastgeklampt aan je ouders, waardoor je angstig reageert op nieuwe dingen.

anxiety

Ook je omgeving kan een rol spelen. Mensen met een laag inkomen en een lage opleiding krijgen bijvoorbeeld eerder een gegeneraliseerde angststoornis. Ook heb je in steden meer kans op een gegeneraliseerde angststoornis, dan als je op het platteland woont.

Zoals je al leest: heel veel factoren zijn van invloed op een angststoornis. Er zijn vaak meerdere oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld dat je veel stress hebt op school. Die stress is dan een aanleiding voor jou, die al een erfelijke gevoeligheid heeft om een angststoornis te krijgen, om deze stoornis dan ook daadwerkelijk te ontwikkelen. De oorzaken moet je uitzoeken met een psycholoog.

anxiety

Meer weten?
Kijk even dit filmpje met Priscilla. Zij ontwikkelde haar dwangstoornis vermoedelijk toen haar ouders gingen scheiden. Ze was toen 17 en kreeg door de scheiding plotseling in het gezin allerlei verantwoordelijkheden.

 

Als jij sterk het gevoel hebt dat jij te kampen hebt met een angststoornis, zoek dan hulp. We weten dat het een grote stap is, maar je kan beter op tijd aan de bel trekken, dan te laat. Laat door een professional vaststellen dat je een stoornis hebt.

Bron: trimbos, gedragsproblemenkinderen, ggzwnb, adfjongeren, weheartit

Door: Emma