Lifestyle

Alles over harddrugs

Cocaïne, XTC, GHB, heroïne, LSD… Allemaal voorbeelden van drugs. Naarmate je ouder wordt, krijg je er meer mee te maken. Harddrugs zijn verboden en gevaarlijk voor je gezondheid. Toch is het handig om er wat meer over te weten. Welke drug geeft welk effect? Wat zijn de risico's?

Dan zie je weer op het nieuws dat er een grote drugsbende is opgerold, je leest op Nu.nl dat een tiener per ongeluk een overdosis drugs heeft genomen en je hoort in je vriendenkring dat iemand op school wel eens drugs heeft gebruikt. Je hebt eigenlijk al je hele leven met drugs te maken, ook al hoor je er alleen maar wat over. Eigenlijk weet je er de details niet van. Want in welke mate je er nou mee te maken krijgt, het is altijd goed om geïnformeerd te zijn. Hier de feiten op een rijtje!

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?
Het verschil zit 'm in de risico's. De Nederlandse overheid vindt dat er aan softdrugs minder risico's verboden zitten dan aan harddrugs. Vooral op het gebied van de gezondheid, het verslavende effect en de openbare orde.

Zijn harddrugs verboden?
Bezit, handel, verkoop en productie van harddrugs is verboden. Als je een van deze dingen doet, kun je een een gevangenisstraf en/of een geldboete krijgen.

Welke drugs vallen er onder harddrugs? En wat zijn de effecten en de risico's?

Cocaïne

cocaine

Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder. Het wordt uit bladeren van de cocaplant gehaald. Het poeder wordt aan de bladeren van de plant onttrokken, totdat er vrijwel zuiver poeder overblijft. Op de markt wordt de cocaïne vaak vermengd met andere stoffen. Deze drug wordt meestal gesnoven. Cocaïne wordt dan in een lijntje gelegd en dat snuif je dan op met een kokertje. Je kan cocaïne ook injecteren met opgelost water. Deze drug kun je niet roken, maar het kan wel omgezet worden in cocaïnebase, dat wordt dan 'crack' genoemd. Cocaïne wordt vaak gebruikt tijdens uitgaan met vrienden, omdat je er energie van krijgt en je zekerder voelt.

Wat voel je van cocaïne?
Het snuiven van een lijntje voel je al binnen een paar minuten. Dat effect gaat ongeveer een half uur door. Wat je voelt is afhankelijk van de dosis, je lichaamsgewicht, je lichamelijke conditie en de verwachting die je van de drug hebt. Je zou het effect zo kunnen omschrijven: je krijgt een groter uithoudingsvermogen en je voelt geen vermoeidheid meer. Ook pijn voel je minder snel. Verder word je opgewekt en vrolijk, het lijkt alsof je meer energie hebt en de hele wereld aan kunt. Deze effecten krijg je alleen als je af en toe cocaïne neemt en niet te veel. Het gevoel is binnen een half uur weer weg. Als je je weer zo wil voelen, dan moet je weer nemen. En dat is juist het gevaarlijke.

Wat zijn de risico's van cocaïne?
Zwaardere gebruikers worden vaak rusteloos en raken snel geïrriteerd. Dat zelfvertrouwen kan doorslaan. Je gaat in een schijnwereld leven. Contacten zijn oppervlakkig, er wordt drukte gemaakt om niets en gevoelens voor een ander blijken later schijn te zijn. Cocaïnegebruik kan je tot een ander mens maken. Vooral als je denkt dat de drug je meer zelfvertrouwen geeft. Als je hier gevoelig voor bent, is het erg verleidelijk om het na een keer weer te proberen. Zwaar gebruik kan leiden tot waanvoorstellingen die erg beangstigend zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan denken dat je achtervolgd of bedreigd wordt. Dat kan omslaan in agressie.

Naast de psychische klachten, kun je ook lichamelijke klachten krijgen:
– Verlies eetlust
– Vermagering
– Aanslag op lichamelijke conditie
– Weerstand tegen infecties neemt af
– Trillingen
– Bewegingsstoornis
– Verstoringen van het hartritme
– Uitputting
– Het gevoel dat je beestjes onder je huid hebt, en het daardoor tot bloedens toe open krabben
– Door het snuiven trekken de bloedvaten in de neus samen. Daardoor kan het slijmvlies beschadigen en dat geeft een heftige pijn in de neus
– Als cocaïne bij het snuiven in de voorhoofdholte terecht komt, kan het daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.

Crack

crack

Crack is een bewerkte vorm van cocaïne. Deze bewerking is nodig om de cocaïne rookbaar te maken. Om het te maken wordt cocaïne vermengd met water en maagzout of ammoniak, en dan gekookt. Crack wordt gerookt uit een pijpje of vanaf aluminiumfolie. Het wordt verhit en de dampen worden geïnhaleerd. Crack werkt al na enkele seconden, maar is ook snel weer uitgewerkt. Crack is buitengewoon verslavend.

Wat voel je van crack?
Crack slaat in als een bom. Je krijgt een enorme kick en je voelt je intens plezierig en geweldig. Dan zijn even al je zorgen, frustraties en onzekere gevoelens verdwenen. Dat duurt ongeveer 20 seconden. Na enkele minuten slaan je gevoelens helemaal om. Je voelt je dan opgefokt, angstig en lusteloos en daarom wil je meteen weer gebruiken. Dar verlangen merk je ook lichamelijk.

Wat zijn de risico's van crack?
Roken is allereerst zeer slecht voor je longen. Gebruikers krijgen last van kortademigheid en hoesten vaak zwart slijm op. Crack leidt tot stoornissen van het hart- en vaatstelsel. Je kunt bijvoorbeeld een hartaanval of een epileptische aanval krijgen. Crack heeft een enorme impact op het lichaam. Het kan volledig uitgeput raken. Psychisch is de impact ook groot. Je wordt paranoia, angstig en depressief. Crack is samen met nicotine en heroïne de meest verslavende drug.

Heroïne

heroine

Deze drug varieert in uiterlijk van grof wit poeder tot geelbruine blokjes. De stof wordt uit de papaver gehaald. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Hieruit kan morfine worden gehaald en uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. In het laboratorium kan zuivere heroïne gemaakt, maar in de praktijk is die nooit te koop want op de markt wordt het vermengd met andere stoffen. Heroïne wordt meestal 'gechineesd' of gespoten. Bij 'chinezen' wordt heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De vrijkomende dampen worden door een kokertje opgezogen en komen zo rechtstreeks in de longen terecht. Spuiten: de heroïnepoeder wordt op een lepel of blikje gelegd, opgelost in water en zuur (ascorbinezuur of citroensap) en dan verhit. De oplossing wordt in een injectiespuit getrokken en in een bloedvat gespoten.

Wat voel je van heroïne?
Bij het gebruik wordt je ademhaling en hartslag langzamer. Je kunt het iets kouder krijgen. Je pupillen vernauwen. In het begin kun je last krijgen van hoofdpijn, braken, duizeligheid, jeuk, een vreemd gevoel in je hoofd en misselijkheid. Maar wat je voelt en ervaart is fijn: pijn, verdriet, angst, honger en kou worden niet meer gevoeld. Je voelt je juist ontspannen, en je keert een beetje in jezelf. Heroïne werkt zo'n 4 tot 6 uur na gebruik.

Wat zijn de risico's van heroïne?
– Overdosis, vaak met de dood als gevolg
– Omdat heroïne pijnklachten onderdrukt, kan een ziekte niet of te laat worden opgemerkt.
– Heroïnegebruik verstoort de menstruatiecyclus, soms verdwijnt de menstruatie helemaal.
– Pasgeboren baby's van heroïne gebruikende moeders vertonen ontwenningsverschijnselen.
– Aids, door het spuiten

Speed

speed

Speed en pep zijn chemische stoffen die een stimulerende werking hebben. Je krijgt er veel energie van. Deze drug is te koop als pil of in poedervorm. Meestal wordt het geslikt, maar het kan ook gesnoven of gespoten worden. Speed pept op, geeft meer uithoudingsvermogen en vermindert gevoelens van honger en pijn. Speed wordt vaak gebruikt in het uitgaanscircuit.

Wat voel je van speed?
De werking begint meestal na 15 of 20 minuten, als je het slikt. Wanneer je het snuift, dan duurt het enkele minuten. Als het gespoten wordt, dan merk je het vrijwel meteen. Het is ongeveer na 8 uur uitgewerkt. Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen en daardoor weet je eigenlijk nooit wat je koopt. Speed werkt oppeppend, zowel voor lichaam als geest. De kracht van dit oppeppende gevoel is afhankelijk van wat je ervan verwacht. Je voelt je in ieder geval niet moe. Je eetlust verdwijnt, je bloeddruk stijgt en je pols versnelt. Verder ga je met je tanden knarsen en snel bewegen. Je kunt je tijdelijk actief, vrolijk, zelfverzekerd en alert voelen. Je praat gemakkelijker en vlotter. Maar je kunt er ook prikkelbaar, onrustig en angstig door worden, vooral als het aan het uitwerken is.

Wat zijn de risico's van speed?
Regelmatige gebruikers voelen zich vaak vermoeid, neerslachtig en lusteloos. Daarnaast kun je verslaafd raken. Speed vergroot het risico van hartritmestoornissen, hersenbloedingen en hartinfarcten. Voor mensen met een zwak hart, epilepsie of suikerziekte is speeds levensgevaarlijk. Daarnaast kun je tijdens het uitgaan oververhit raken. Want met speed kun je uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is, kan je lichaam de warmte niet meer kwijt. Ook drink je al gauw te weinig, waardoor je kunt uitdrogen. Het gevolg kan zijn dat spieren en sommige organen, zoals de lever en de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen.

Verder kan je lichaam uitgeput raken omdat je je grenzen niet meer kent. Je krijgt een lage weerstand. Dit in combinatie met tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot afbrokkeling van de nagels en tanden. Als je langdurig speed gebruikt, kun je permanent gaan tandenknarsen of kauwbewegingen gaan maken, ook als je gestopt bent met gebruiken. Zware gebruikers kunnen het gevoel krijgen dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen. Speed heeft invloed op het gedrag. Het kan je prikkelbaar, agressief of depressief maken. Soms leidt het tot verward denken, achterdocht en vervolgingswaanzin. Speed maakt overmoedig: verkeer en speed gaan niet samen. Dit is dan ook verboden. Speed in combinatie met andere middelen kunnen heel verkeerd vallen. Bij het snuiven van speed kan het neusslijmvlies na verloop van tijd beschadigd raken.

Tripmiddelen

trip

Tripmiddelen zijn drugs die hallucinaties veroorzaken. In een hallucinatie kun je dingen zien, horen, voelen en ervaren die er niet zijn. Tripmiddelen komen in de natuur voor: ze zitten in de huid en urine van bepaalde padden, in sommige soorten paddenstoelen (lees informatie bij paddo's) en in sommige cactussoorten, zoals de peyote. Ook in veelgebruikte kruiden, zoals foelie en nootmuskaat, zitten hallucinogenen; maar de hoeveelheid die daar in zit is zo klein dat het effect niet te merken is. Daarnaast worden er tripmiddelen in laboratoria gemaakt. Het bekendste voorbeeld daarvan is LSD. Deze drug krijg je in de vorm van kleine tabletjes. Dit leg je op de tong of los je op in een glas water. Paddenstoelen worden gegeten of er wordt thee van gemaakt.

Wat voel je van tripmiddelen?
Zo'n middel versterkt je emoties en verandert je beleving van tijd en ruimte. Een lekker gevoel kan zich ontwikkelen tot extase, maar een angstig gevoel kan omslaan in paniek. Je kunt niet voorspellen wat het effect zal zijn. De effecten van een tripmiddel kunnen terugkomen, zonder dat je op het moment wat gebruikt hebt. Je blijft dan in de trip hangen. De lichamelijke effecten van een tripmiddel zijn niet zo groot. Een trip begint een half uur tot een uur nadat het genomen is. Je ruikt, hoort en voelt alles sterker. De tijd kan langzamer gaan of zelfs stilstaan. Gevoel en beweging kloppen niet meer met elkaar.

Wat zijn de risico's van tripmiddelen?
Bij paddenstoelen is het moeilijk te bepalen hoe sterk ze zijn en om welke soort het gaat. Paddenstoelen plukken is riskant; sommige zijn giftig. Mensen met een psychotische aanleg, angsten of depressieve klachten hebben veel kans dat de trip fout gaat. Ook mensen die zichzelf nog niet zo goed kennen, kunnen nare ervaringen opdoen. Tripmiddelen kunnen een psychose oproepen en panieksituaties veroorzaken. Zo'n angstige trip kan lang nawerken. Je hebt dan last van 'flashbacks'. Bij zo'n flashback beleef je de trip opnieuw en komt bijna altijd onverwacht en ongelegen. Tripmiddelen veranderen het beoordelingsvermogen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Er zitten dus meer geestelijke risico's aan verbonden, dan lichamelijke.

XTC

ctv

Deze drug is in de vorm van pillen of capsules te koop, maar soms ook als poeder. De pillen hebben verschillende kleuren en vormen. De werkzame stof in XTC heet MDMA. Vaak worden pillen als XTC verkocht, terwijl dit het helemaal niet is. Dan zit er helemaal geen MDMA in, maar stof dat erop lijkt. Die stoffen kunnen een heel andere werking hebben, of helemaal geen.

Wat voel je van XTC?
XTC pept je op, zowel geestelijk als lichamelijk. Je moeheid wordt onderdrukt. Ook ga je anders tegen de wereld aankijken. Je kan iedereen ineens super aardig vinden of seksueel opgewonden raken. XTC werkt na 20 tot 60 minuten. Na 4 tot 6 uur is het effect weg. Sommige gebruikers blijven de volgende dag nog een licht effect voelen. Dat kan heel lekker zijn, maar je kunt je ook depressief voelen.

Wat zijn de risico's van XTC?
Een stijf gevoel in de kaken, hartkloppingen, een droge keel en mond, misselijkheid en benauwdheid komen geregeld voor. Uit onderzoek is gebleken dat XTC veranderingen aan de hersenen aanbrengt, met aantasting van het geheugen, concentratie en de stemming. Het gevaar neemt toe naarmate het meer en vaker wordt gebruikt. Maar het is niet uit te sluiten dat het ook na een keer zo'n effect heeft. Verder is het gevaarlijk dat het nooit precies duidelijk is welke stoffen er in de pillen zitten. Ook raak je er sneller aan verslaafd dan aan bijvoorbeeld pep, omdat het korter werkt en daardoor verleidelijker is om nog een keer te gebruiken is.

Daarnaast kun je uitgedroogd raken door het vele dansen en het gebrek aan vocht. Mensen die verspreid over een lange periode of heel vaak achter elkaar XTC gebruiken, zijn vatbaarder voor infecties. Bij langdurig gebruik kunnen zich ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen voordoen. Niet zelden gaat het dan om bestaande problemen die versterkt terugkomen. Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken. XTC kan ook depressies, angstaanvallen en psychoses versterken.

Dit artikel is puur informerend geschreven. Wij raden het gebruik van harddrugs sterk af.

Bron: jip, rijksoverheid, hoezitdat, jellinek

Door: Emma