Lifestyle

Help! Mijn stiefmoeder heeft een hekel aan mij

Als je ouders gescheiden zijn, betekent dat meestal ook dat je er een keertje een stiefmoeder of –vader bij krijgt. Dit kan allemaal heel leuk zijn met allerlei nieuwe stiefbroertjes en –zusjes, maar dat is niet altijd zo. Sommige meiden hebben heel veel ruzie met hun nieuwe familieleden. Wat moet je toch in zo’n situatie doen?

Het is verschrikkelijk om je niet meer welkom in je eigen huis te voelen, omdat je het idee hebt dat je stiefmoeder of –vader een hekel aan je heeft. Wat doe je dan? Zeg je het tegen je vader of moeder met de kans dat je hun hart breekt of dat ze juist heel boos worden? Of laat je het gewoon gaan? Dat tweede is nooit een optie. Jij moet jezelf niet wegcijferen voor iemand en er is altijd wel een oplossing.

Dit soort situaties geven altijd een hoop verdriet. Je hebt gevoel van ongewenstheid en het idee dat je niet goed genoeg bent. Zo’n gevoel wil niemand, want het voelt helemaal niet fijn. Toch is het belangrijk dat jij voor jezelf opkomt, niet per se door ruzie te maken, maar door het te vertellen.

sad

Heeft ze wel echt een hekel aan jou?
Denk eens na, heeft je stiefmoeder of –vader wel echt een hekel aan jou? Zijn sommige dingen soms dubbel op te vatten en misschien bedoelt ze het beter dan dat het op jou overkomt? Misschien heeft ze het zelf ook wel moeilijk, zo met vreemde kinderen in huis. Als je het toch echt blijft vermoeden, kom dan ook voor jezelf op.

Praat erover met je moeder of vader
Hoe lastig het ook is, het is belangrijk dat je het toch zegt tegen je vader of moeder. Doe dit natuurlijk niet in een grote ruzie, maar neem ze een keertje mee of zeg het als jullie rustig ergens zitten. Begin het gesprek met het feit dat je het heel moeilijk vindt om dit te zeggen, zo weet hij of zij ook dat het serieus genomen moet worden.

Zeg wat je denkt, wat je voelt en welke effecten het op je heeft, laat vooral niks achterwege. Misschien zal hij of zij het wel wat herkennen, maar misschien ook niet. Wees dus duidelijk en geef aan dat het zo niet verder kan. Je vader of moeder kan dan nadenken over een oplossing of de situatie proberen uit te leggen. Misschien komt het toch niet wat anders over dan dat je stiefmoeder of –vader bedoelt.

Hij wordt boos
Ondanks dat je wilt dat je vader of moeder graag begripvol reageert kan dit soms niet het geval zijn. Er is namelijk een kans dat ze misschien boos worden. Dit kan zijn door onmacht, verdriet of een andere reden. Probeer niet verder te ruziën, maar laat ze even nadenken over wat je gezegd hebt.

Vergeet niet dat jij nooit in de weg zal staan voor jouw vader of moeders geluk! Ze zullen immers nooit echt gelukkig worden als jij dat ook niet bent.

ruzie

Wat nu?
Je hebt er met je vader over gepraat en het lijkt alsof hij denkt dat hij ook niet zoveel kan doen. Misschien weet hij simpelweg ook niet wat hij moet doen, de twee vrouwen waarvan hij het meest houdt hebben ruzie. Misschien vindt hij nog wel een oplossing of geef aan dat hij met haar moet gaan praten. Het is en blijft namelijk toch erg moeilijk om zelf op haar af te stappen.

Schrijf een brief
Je kunt ook een brief schrijven naar je vader of moeder om te vertellen hoe jij je voelt. Maar de brief kan ook geschreven worden naar je stiefmoeder of –vader. Schrijf hierin alles op wat jij graag zou willen vertellen (houd het natuurlijk wel netjes) en wacht op reactie. Misschien ziet hij of zij dan in hoe jij je voelt. Als dit niet de bedoeling was, zullen ze zich graag willen aanpassen. Je bent en blijft toch de dochter van jouw vader en moeder en daar zullen ze op den duur ook van houden. Je hoort natuurlijk gewoon bij de familie.

Je kunt het ook zeggen
Persoonlijk contact is, als je het aandurft, misschien wel fijner. Je kunt immers meteen haar reactie zien. Misschien geeft ze wel toe dat ze inderdaad een beetje moeite met je heeft of dat het juist niet de bedoeling is dat het zo overkomt. Zodra jij het tegen haar zegt, weet ze waar je mee zit en kan ze er iets aan veranderen. Misschien is het slim om een gesprek te hebben met je vader en je stiefmoeder (of je moeder en je stiefvader).

ruzie

Hoe je het ook wendt of keert, dit blijft een hele moeilijke situatie. Vooral als jij er erg mee zit. We hopen dat je hiermee wat tips hebt gekregen en je het zelf zoveel mogelijk kan oplossen. Niemand hoort een gevoel van onwelkomheid te hebben in het huis van een van je ouders. Hopelijk komt het snel allemaal weer goed. Vergeet niet dat het belangrijk is dat jij hierover praat met iemand, als het niet je ouders zijn, praat er dan over met een vriendin.

Heb jij dit ook ooit meegemaakt of misschien een vriendin van je? Heb jij nog tips voor de meiden die dit nu meemaken?

Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske