Lifestyle

Depressiviteit, hoe zit dat?

Iedereen voelt zich wel eens down. Zo'n dag dat je nergens zin in hebt en dat alles je teveel is. Maar sommige mensen voelen zich niet een dag zo, maar voor maanden of jaren. Zelfs sokken aandoen is te vermoeiend. Maar hoe zit dat nou, depressiviteit? Wanneer ben je depressief? En wat kun je eraan doen?

Een depressie is meer dan een dipje. De neerslachtigheid klaart niet na een paar dagen vanzelf op, maar houdt veel langer aan. Een depressie is veel heviger dan een dipje, waardoor je dagelijks leven wordt beïnvloed.

sad

Hoe voelt een depressie?
Je leven lijkt zinloos en bedrukkend. Je voelt je eenzaam en je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Contact met anderen is daarom heel vermoeiend en ga je het vermijden. Het liefst wil je jezelf verbergen. In bed, of als dit niet kan op een donkere en stille plek. Je vindt vaak dat je het niet goed doet, je denkt dat je niks kan en je veroordeelt jezelf voortdurend. Je vindt andere mensen veel leuker, aardiger, mooier, grappiger of slimmer. Je blijft je maar afvragen waarom je zo denkt en je je zo voelt. Het varieert van veel emoties door elkaar tot volledig doffe gevoelloosheid. Je leven heeft geen enkele sprankeling en het voelt uitzichtloos.

Wanneer ben je depressief?
Van een depressie is sprake als je last hebt van psychische en fysieke symptomen en je minimaal twee weken ten minste vijf verschillende symptomen hebt. In ieder geval heb je een sombere stemming. De symptomen zijn zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren beperken of verhinderen.

De belangrijkste kenmerken van een depressie zijn:
– Een sombere, neerslachtige stemming met een gevoel van leegheid
– Het verlies van interesse in dingen en van plezier in het leven: niet meer blij kunnen zijn

Maar vaak heb je ook last van de volgende symptomen:
– Schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
– Slaapstoornissen
– Weinig energie en/of vermoeidheid
– Verminderde of juist grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
– Besluiteloosheid en concentratieproblemen
– Terugkerende gedachten over zelfdoding of de dood in het algemeen

sad

Verschillende soorten depressie
Je hebt verschillende soorten depressies. Wij lichten ze even kort toe.

De 'gewone' depressie
Hier is sprake van een lange periode waarin de stemming voortdurend somber en neerslachtig is. Het wordt de 'gewone' depressie genoemd omdat de meeste mensen bij depressiviteit aan deze vorm denken.

Manische depressiviteit
Dit is een stoornis en een tweeslachtige vorm van depressiviteit. Je voelt je dan weer zeer depressief en dan weer zeer actief (manisch). De ene keer ben je bijvoorbeeld heel uitbundig, maar de volgende week trek je jezelf juist weer terug. Dit is goed behandelbaar, maar medicijnen zijn wel vereist.

Chronische depressieve stemming
Als je chronisch depressief bent, dan heb je dezelfde symptomen als bij de gewone depressie, maar er zijn dan minder verschijnselen en ze zijn minder intens. Als de klachten van een milde of lichte depressie zich langer voordoen dan twee jaar, dan wordt er gesproken van een chronische depressie. Kenmerkend voor een chronische depressie is dat de ernst van de symptomen kan wisselen. Lange periodes met sombere gedachten worden afgewisseld door periodes waarin het beter gaan. Het is mogelijk dat tijdens de chronische depressie zich een gewone depressie voordoet, als de klachten heftiger zijn. Dan heb je een dubbele depressie.

Postnatale depressie
Een aantal vrouwen ontwikkelt enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. Die is een postnatale depressie. Zo'n depressie heeft dezelfde symptomen als bij een normale depressie waarbij een depressieve stemming en niet kunnen genieten van de baby voorop staan. Een postnatale depressie kan ook ontstaan na abortus of na een miskraam.

Winterdepressie
Depressieve stemmingen tijdens het najaar, winter en het vroege voorjaar zijn voor veel Nederlanders een terugkerend probleem. De klachten beginnen meestal in de herfst, verergeren in de winter en verdwijnen langzaam in de lente. Een winterdepressie wordt ook wel ingedeeld naarmate het erger is. Als het echt heel heftig is, dan wordt het ook wel Seasonal Affective Disorder genoemd. Een lichte variant is een winterblues.

De meest voorkomende klachten zijn:
– neiging zich in zichzelf terug te trekken.
– veel slapen, soms zelfs meer dan 14 uur per dag
– vermoeidheid, ondanks eventueel veel slapen
– prikkelbaarheid
– veel eten, met name koolhydraatrijk voedsel
– gewichtstoename

Als de klachten 2 jaar of langer achtereen terugkeren in de winterperiode, is er sprake van een winterdepressie. Een winterdepressie kan verholpen worden door bijvoorbeeld lichttherapie.

sad

Hoe krijg je een depressie?
Een depressie kan veel oorzaken hebben. Vaak is het niet mogelijk om een oorzaak aan te wijzen. Meestal is het een combinatie van verschillende factoren. Zo is een depressie erfelijk. Als een van je ouders ook last heeft van depressiviteit, dan heb jij grotere kans om er ook aan te lijden. Maar ook de omgeving speelt een rol. Natuurlijk kunnen ook schokkende of traumatische gebeurtenissen tot een depressie leiden. Denk aan echtscheidingen, de dood van een geliefde, geweld of pesterijen. Ook als je uit een gezin komt waarin je niet geaccepteerd of gewaardeerd wordt kan van invloed zijn. Maar ook je persoonlijkheid is een oorzaak. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om meer aandacht te schenken aan negatieve informatie, dan zoek je de schuld voor teleurstellingen en mislukkingen bij jezelf. Je kunt dan sneller een depressie krijgen.

Wat kun je aan een depressie doen?
Een depressie is goed te behandelen. Het is wel belangrijk dat je hulp zoekt! Je kunt en hoeft het niet alleen te doen. Dat begint bij de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een hulpverlener of instelling die bij jou past. Maar eerst wordt er gekeken of je wel echt last van een depressie hebt. De behandeling bestaat vaak uit praten in combinatie met medicijnen.

Denk jij dat je last hebt van een depressie? Wacht dan niet langer en zoek hulp! Je bent niet de enige die er last van hebt. Je hoeft er niet langer mee rond te lopen. We weten dat je sterk genoeg bent 🙂

strong

Herken jij dit?

Bron: depressie, trimbos, depressief, liga.depressief, opvoedadvies

Door: Emma