Lifestyle

What goes around, comes around

Goede cijfers halen, geen drugs gebruiken en oude vrouwtjes de weg over helpen… Allemaal zou het goed zijn voor je ‘karma’. Als je positieve dingen doet, dan komt het goede weer bij je terug. Toch is het verder een beetje onduidelijk wat ‘karma’ inhoudt… Waar komt het bijvoorbeeld vandaan?

Karma komt uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Het wordt gezien als een natuurwet. Het is niet een God die straft, maar de natuur. Als iets ‘uit evenwicht’ is, dan zoekt de natuur automatisch naar een oplossing om het in evenwicht te brengen. Een goede handeling heeft van nature goede gevolgen en negatieve acties hebben slechte of onplezierige gevolgen. Karma wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd.

karma

De intentie waarmee we iets doen, denken of zeggen komt uiteindelijk weer bij ons terug. Daar komen ook de volgende spreekwoorden vandaan: ‘What goes around, comes around’, ‘Wie goed doet, goed ontmoet’, ‘Boontje komt om z’n loontje’ en ‘Wat je zaait zul je oogsten’.

We gaan bijvoorbeeld naar school en plukken daar later als we volwassen zijn de vruchten van. Als je goed je best hebt gedaan met je studie, dan zul je later misschien meer verdienen met een betere baan dan iemand die bijvoorbeeld zijn studie niet heeft afgemaakt. Dit is natuurlijk wel een simpel voorbeeld van karma, maar zo kun je duidelijk zien wat er met oorzaak-gevolg bedoeld wordt.

karma

Karma is geen systeem van beloning en straf. Wij creëren zelf de oorzaken door onze activiteiten en we ervaren daar zelf de gevolgen van.

karma

Soms doen of denken we wel eens iets slechts. Dat betekent niet dat er meteen wat slechts voor je aankomt. Je kunt jezelf namelijk nog ‘zuiveren’. Dit doe je door middel van tegenkrachten. Hierdoor verlicht de schuld of het zware gevoel. Door onze geest schoon te maken voelen we ons kalmer en kunnen we ons beter concentreren. Dit zijn de tegenkrachten die gebruikt worden om negatieve indrukken te zuiveren:
– Spijt hebben
– Besluiten het niet weer te doen
Het is belangrijk om te erkennen dat we iets negatiefs hebben gedaan. Het is niet de bedoeling dat je jezelf verwijt of schuldig laten voelen, maar we moeten oprecht spijt hebben. Bij het erkennen dat je iets fouts hebt gedaan hoort natuurlijk ook het goedmaken en verontschuldigen. Daarna moeten we besluiten om het niet nog een keer te doen. Als het jij bijvoorbeeld de gewoonte hebt om dat meisje uit je klas te bekritiseren, dan is het natuurlijk niet haalbaar om te zeggen om het nooit meer te doen. Spreek met jezelf af dat je een tijdje bewust bent van de bekritiserende gedachten.

Dus meiden, weg met alle negatieve gedachten en acties en ga voor positiviteit! Het maakt het leven een stuk zonniger en karma zal jouw kant op komen.

karma

Geloof jij in karma?

Bron: willemwever, maitreya
Bron beeld: weheartit

Door: Emma

Bedankt voor de tip, Mandy!