Lifestyle

Op kamers! Hoe zorg je voor jezelf?

Je gaat studeren! Spannend! Na weken wikken en wegen heb je eindelijk de beslissing genomen, een studie gekozen en ben je dit jaar begonnen met studeren. Gelukkig bevalt alles goed en heb je de grootste lol. Alleen na een week was je al helemaal bekaf van het op en neer reizen, tijd om op kamers te gaan dus! Maar, hoe zorg je nou het beste voor jezelf?

op kamers

Een kamer vinden is zo makkelijk nog niet. Je bent namelijk niet de enige die een mooie kamer wil voor een goed prijsje! Toch zijn er een aantal websites waar je jouw kamer kan vinden, maar je kunt beter een kamer via-via regelen. Zo weet je namelijk meteen dat je leuke huisgenoten hebt! Voor meer tips kijk je even hier.

Heb je een kamer gevonden of woon je nu op kamers? Dan is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen, maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij geven een aantal tips!

Tip 1: Regel je geldzaken
Het is belangrijk dat jij je geldzaken op orde hebt voordat je een kamer huurt. Je moet het natuurlijk wel kunnen betalen en nog wat centjes over hebben om leuke dingen te doen. Praat met je ouders, willen ze je helpen of moet je alles zelf verdienen met een bijbaantje? Kijk hier hoe jij jouw geldzaken regelt!

food

Tip 2: Zorg voor goed en voldoende eten
Houd iedere week geld apart voor eten, je moet er namelijk voor zorgen dat je goed eet. Gelukkig betekent goed eten niet meteen duur eten of van A-merken, maar meer dat je voldoende groentes, fruit en andere nodige vitaminen of voedingsmiddelen binnenkrijgt. Houd de aanbiedingen goed in de gaten, zo hoef je helemaal niet zoveel geld kwijt te zijn!

Voedingstips:
– Koop een heel brood aan het begin van de week en smeer je boterhammen voor school iedere ochtend. Zo hoef je niet iedere dag een lunch te kopen!
– Is je lievelingseten in de aanbieding? Sla dan bijvoorbeeld deze blikken soep of pakjes Knorr in. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij ze meteen deze week allemaal op eet, maar bewaar ze voor een later tijdstip. Zo bespaar je geld!
– Koop voor iedere dag twee stuks fruit. Ga voor een kiwi, mandarijntje of appel. Zo krijg jij voldoende vitaminen binnen.
– Zorg ook voor voldoende groentes. Ga je een keertje pizza eten ’s avonds? Eet dan overdag een zakje wortels. Deze kosten meestal maar 1 euro!
– Heb je een keer te veel gekookt? Vries ze dan in om ze later opnieuw op te warmen. Je kunt bakjes kopen in de supermarkt.

Er zijn nog veel meer tips om geld te besparen! Kijk daarvoor even hier.

koken

Tip 3: Kook!
De laatste paar jaar is er veel voor je gekookt, maar nu zul je het toch echt zelf moeten doen. Maar dat maakt niet uit, koken is leuk! Heb je hier toch een beetje moeite mee? Zorg dan voor een aantal leuke (en makkelijke) kookboeken waarin aangegeven staat hoe je alles moet doen. Zorg ook dat je goede pannen hebt waarin je fijn kan koken, dit is heel belangrijk.

Kook tip: Eet samen! Als je samen eet is het niet alleen gezelliger, maar ook goedkoper!

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap
Lang leve de lol! Op kamers gaan betekent meestal ook de nodige avondjes uit. Allemaal heel gezellig, maar zorg ook voor voldoende slaap. Je moet je natuurlijk wel kunnen concentreren tijdens de schoollessen 😉

Tip 5: Zorg dat jij jezelf thuis voelt
Dit is waarschijnlijk wel een van de meest belangrijke tips: zorg dat je jezelf thuis voelt. Het is heel belangrijk dat jij een goed gevoel krijgt bij de kamer en dat je het ook echt ziet als je ‘veilige haven’. Neem een hoop spulletjes mee van thuis en koop ook een aantal leuke nieuwe dingen. Hang wat foto’s op en maak de kamer extra persoonlijk.

cleaning

Tip 6: Ruim op & poets poets poets!
Hmmm, opruimen en poetsen zijn nou niet echt onze hobby’s… Toch is het belangrijk dat je je kamer netjes houdt en alles af en toe poetst. Als jij leeft in een vies huis waar overal rommelt ligt krijg jij veel sneller heimwee en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Tip 7: Zorg voor leuke huisgenoten
Net als tip 5 is deze heel belangrijk, huisgenoten laten je namelijk ook thuis voelen. Regel via-via een kamer zodat jij bij leuke mensen terecht komt. Lukt dit niet? Zorg dan dat jij een kamer via een website zoekt en een leuk huis vindt met huisgenoten. Ga ze voordat de kamer huurt ontmoeten en kijk of het klikt. Misschien gaat er binnenkort wel eentje weg en kan je vriendin daar komen wonen? Leuk!

Geen leuke huisgenoten? Houd ze dan toch te vriend!

Tip 8: Zorg voor een werkplek
Zorg dat jij een fijn bureau hebt om te studeren of om je laptop op te zetten. Richt het zo in dat jij je goed kan concentreren.

kamer
& niet te vergeten, zorg voor voldoende ruimte voor al je kleding! 😉

Woon jij al op kamers of wil je dat graag? Heb jij misschien nog tips?

Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske