Lifestyle

Anticonceptie.nl: verschillende manieren anticonceptie

Een tijdje geleden heb je ons artikel ‘Stel je brandende vraag over anticonceptie’ voorbij zien komen. We kregen ontzettend veel mailtjes van jullie binnen met allerlei vragen over de vormen van anticonceptie en de alternatieven van de pil. Vandaar dat we de vraag behandelen: ‘Welke manieren van anticonceptie zijn er?’ Anticonceptie.nl geeft antwoord!

Veel meiden gaan aan de pil. Niet alleen omdat ze dan beveiligd zijn tegen zwangerschap, maar ook omdat ze veel last kunnen hebben van hun menstruatie en huidproblemen. Zo zijn er nog veel meer redenen waarom je aan de pil wil.

Heb je het vorige artikel gemist over de bijwerkingen? Lees hem hier: 'De bijwerkingen van de pil'.

anticonceptie

Zodra het besluit is genomen komt het ‘moeilijkste’ deel, je moet namelijk een pil uitkiezen. Zo’n beslissing maak je niet zomaar, je bent namelijk de rest van je leven bezig met anticonceptie. Dus een goede keuze is wel zo belangrijk. 

Vaak denk je meteen aan de pil als je denkt aan anticonceptie, maar er zijn veel meer manieren om hiermee bezig te zijn. Als je bijvoorbeeld vaak vergeet de pil te nemen, past een ander alternatief beter bij je. Daarom behandelt Anticonceptie.nl de verschillende manieren van anticonceptie.

anticonceptie.nl

Anticonceptie.nl:
“We onderscheiden drie soorten anticonceptie: met twee hormonen, met een hormoon of zonder hormonen. De twee hormonen die in je anticonceptie kunnen zitten, heten 'progestageen' en 'oestrogeen'. Prostageen zorgt voor de anticonceptie werking, oestrogeen zorgt dat je menstruatie voorspelbaar is en dat je een stopweek kunt timen.

Anticonceptie met twee hormonen
Methoden met twee hormonen zijn de pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Alle drie hebben ze dezelfde werking als de meest gebruikte pil, alleen de manier waarop je het gebruikt verschilt. De pil met twee hormonen is er in twee soorten: de 'traditionele' pil met oestrogeen 'ethinylestradiol' of de pil met lichaamseigen oestrogeen. De anticonceptiepleister plak je een keer per week op je huid, zo geeft de pleister geleidelijk hormonen af. Deze manier van anticonceptie is ook betrouwbaar bij braken of diarree. Een anticonceptiering breng je maar een keer per maans aan via je vagina. Dat klinkt misschien even gek, maar je vagina is een goede plek voor anticonceptie omdat via de vaginale wand de hormonen geleidelijk en met een veel lagere dosering kunnen worden afgegeven aan je lichaam. Je raakt er snel aan gewend, het voelt net als het inbrengen van een tampon.

Anticonceptie met een hormoon
Deze methoden hebben alleen het prostageen, hierdoor ben je wel beschermd tegen zwangerschap, maar je kunt je menstruatie regelen. Er is een pil zonder oestrogeen, maar ook de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal vallen in deze categorie. De prikpil is een injectie die iedere drie maanden door je arts wordt geplaatst en bevat een hoge dosis hormoon. Het anticonceptiestaafje en hormoonspitaal zijn erg betrouwbare methoden en relatief laag gedoseerd. Het staafje wordt net onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm geplaatst, dit is een korte behandeling en daarna ben je drie jaar beschermd. Het hormoonspiraal wordt na gyneacologisch onderzoek in je baarmoeder geplaatst en geeft vijf jaar anticonceptie. 

Anticonceptie zonder hormonen
De bekendste methoden zonder hormonen zijn het condoom en sterilisatie. Het condoom gebruik je het liefst naast een andere manier van anticonceptie, want het beschermt je tegen SOA's. Een sterilisatie is een definitieve methode van anticonceptie, dus alleen geschikt als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt.''

anticonceptie.nl

anticonceptie.nl

anticonceptie.nl

anticonceptie.nl

anticonceptie.nl

anticonceptie.nl

Met dit artikel hopen we jullie genoeg geïnformeerd te hebben over de verschillende vormen van anticonceptie. Voor meer vragen kun je altijd een kijkje nemen op de website of een afspraak maken met je huisarts. Samen met hem of haar kun je bespreken wat het beste bij je zal passen. De volgende keer behandelen we alle feitjes & fabels over de pil en anticonceptie.

Bron & beeld: Anticonceptie.nl, weheartit

Liefs, de meiden van de redactie

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD