Lifestyle

Anticonceptie.nl: pil feitjes & fabels

Een tijdje geleden heb je ons ‘Stel je brandende vraag over anticonceptie’ voorbij zien komen. We kregen ontzettend veel mailtjes met vragen over de feitjes en fabels van de pil. Vandaar dat we de vraag behandelen: ‘Wat is waar en wat niet als het gaat om de pil?’ Anticonceptie.nl geeft antwoord!

Feit: de pil geeft betrouwbare bescherming tegen zwangerschap
Als de pil correct wordt gebruikt, is de anticonceptie werking betrouwbaar. Andere betrouwbare vormen van anticonceptie zijn de anticonceptiepleister, anticonceptiering, prikpil, anticonceptiestaafje of het spiraal.

Fabel: de pil beschermt tegen SOA's
Helaas gaat deze vlieger niet op. Om je te beschermen tegen SOA's moet je een condoom gebruiken.

Feit: een 24/4 innameschema (24 tabletten, 4 dagen stopweek) zorgt voor een korte, lichte ongesteldheid
Een 24/4 innameschema bevordert de effectieve werking en korte, lichte menstruaties. Hier vind je een overzicht van de beschikbare pillen en hun innameschema's: soorten anticonceptiepillen.

anti

Fabel: de Diane-35 pil kan ik langdurig als anticonceptie gebruiken
Deze pil is geschikt als je hevige acne-klachten of overbeharing hebt, echter is deze niet geschikt voor langdurig gebruik als anticonceptiepil. Als deze pil is voorgeschreven om acne-klachten of overbeharing te behandelen, kun je enkele maanden nadat de klachten zijn verminderd eens proberen om een andere pil te gebruiken. 

Feit: roken wanneer je de pil slikt, wordt afgeraden
Dit is juist, omdat de combinatie van roken en pilgebruik een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan geven. Dit geldt met name voor vrouwen boven de 35 jaar. De pil heeft veel voordelen en roken meer nadelen, stop daarom liever met roken.

Fabel: een sterilisatie is 100% betrouwbaar
Onjuist. Een sterilisatie is geen 100% garantie dat je niet meer zwanger zult worden, al is dit wel een zeer betrouwbare methode van anticonceptie. Alle hormonale methoden van anticonceptie bieden ook betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. 

Feit:na braken of diarree kan de betrouwbaarheid van de pil verminderd zijn
Dit klopt, doordat de pil via je maag-darmkanaal in je lichaam wordt opgenomen kan de werking verminderd zijn na braken of diarree. Het beste kun je na braken of diarree even je bijsluiter raadplegen. Andere anticonceptiemethoden dan de pil blijven wel betrouwbaar na braken of diarree.

Fabel: als je geen bloedverlies hebt tijdens de stopweek ben je zwanger
Dit hoeft niet zo te zijn, maar kan wel zo zijn. Als je zwanger bent, heb je inderdaad geen ongesteldheid meer. Er kunnen echter andere oorzaken zijn waardoor je geen bloedverlies hebt tijdens de stopweek, bijvoorbeeld door de anticonceptiemethode die je gebruikt of vanwege psychische oorzaken zoals een depressie.

Feit: na gebruik van de prikpil kan het lang duren voordat je weer vruchtbaar bent.
Klopt. Zodra je stopt met de prikpil kan het 4 tot 31 maanden duren voordat je weer zwanger kunt worden. Ook kan je botdichtheid afnemen, daarom wordt deze methode door de wereld-gezondheid-organisatie afgeraden bij bijvoorbeeld meisjes die in de groei zijn.

Fabel: na gebruik van de pil duurt het erg lang voordat je weer zwanger kunt worden
Dit is niet waar. Over het algemeen ben je binnen enkele dagen tot een maand weer vruchtbaar. Hetzelfde geldt voor de anticonceptiering, anticonceptiepleister, anticonceptiestaafje of een spiraal.

Feit: sommige vrouwen komen aan van de pil
Dit kan inderdaad zo zijn. Sommige vrouwen houden relatief meer vocht vast door het hormoon in hun pil. Ook kan bij sommige vrouwen de eetlust groter worden door het soort hormoon dat in de anticonceptiepil zit. Een oplossing kan zijn om een pil te proberen met een andere hormoonsamenstelling. Hier vindt je een overzicht van anticonceptiepillen: de pil.

Fabel: het is belangrijk dat ik zo nu en dan stop met de pil om mijn lichaam te laten rusten
Stoppen met de pil uit gezondheidsoverwegingen is niet nodig, tenzij je bijwerkingen ervaart. De pil is uitgebreid getest op bijvoorbeeld de veiligheid van langdurig gebruik ervan. 

Feit: het oestrogeen hormoon in de pil zorgt voor een voorspelbare menstruatie
Waar. Er zijn drie soorten oestrogeen waaruit je kunt kiezen, genaamd ethinylestradiol, estradiolvaleraat en estradiol. Estradiol wordt van nature in je lichaam aangemaakt, in je eierstokken. Naast de pil bevatten ook de anticonceptiepleister en de anticonceptiering het hormoon oestrogeen. Ook met die methoden kun je daarom een voorspelbare menstruatie verwachten en/of een stopweek timen.

 

anticon

We hopen dat je na onze drie artikelen van Anticonceptie.nl geholpen bent met vragen over bijwerkingen, de manieren van anticonceptie en over de feitjes & fabels. Voor meer vragen kun je altijd een kijkje nemen op de website of een afspraak maken bij de huisarts.

Bron & beeld: Anticonceptie.nl

Liefs, de meiden van de redactie

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD