Lifestyle

Roken tast de hersenen aan

We weten allemaal dat (te veel) alcohol de hersenen aantast en roken slecht voor je longen is. Maar wist je dat roken niet alleen je longen aantast, maar ondertussen ook je hersenen? Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gehouden door de Londense universiteit King’s College.

Alcohol tast de hersenen aan; het vermindert het geheugen het vermogen om te leren en te redeneren. Hoe de onderzoekers hier achter kwamen? Ze wilden in eerste instantie weten of er een verband was tussen een hartaanval en de staat van de hersenen. Dit bleek inderdaad te kloppen, maar ondertussen ontdekten ze ook dat roken de hersenen aantast.

roken slecht voor je

De onderzoekers testte proefpersonen boven de 50 jaar, ze lieten ze allemaal cognitieve testjes doen. Ze moesten bijvoorbeeld in een minuut zo veel mogelijk nieuwe woorden leren. Na vier jaar werden de proefpersonen opnieuw getest, vier jaar daarna werden ze nogmaals getest. Hieruit bleek dat er een link bestaat op een hartaanval en de staat van de hersenen. De proefpersonen met een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte maakten de testjes steeds slechter. Daarnaast werd ook ontdekt dat de proefpersonen die rookten, steeds minder op de test scoorde.

Wij vragen ons af wat dit soort onderzoeksresultaten doen. Rook jij? En zo ja, vraag jij je na het lezen van dit soort resultaten af of je moet stoppen?! Of doen dit soort onderzoeksresultaten helemaal niets met jou?

Bron: Nu.nl & BBC.co.uk

Door Annemerel