Lifestyle

Je kunt niet alles in de gaten houden!

Is het jou ook een keer ontgaan dat je vriendin een ander kapsel heeft? Of heb je ook wel eens een verkeersbord gemist? Het is een misvatting dat je alles ziet wat je met je ogen waarneemt. Je hersenen kunnen niet alle prikkels verwerken. Dit heet ‘change blindness’.

Je kent het wel: je kijkt een tijdje naar een foto, maar opeens zie je nog iets wat je nog helemaal niet hebt gezien! Hoe kan dat? Dit verschijnsel heet ‘change blindness’. Change blindness treedt op wanneer je een grote verandering in je blikveld niet opmerkt. Je hersenen kunnen zich niet focussen op alle details. Mensen zijn vaak slecht in het zien van veranderingen.

oog

Onderzoekers zijn gefascineerd door dit verschijnsel. Ze doen al jaren onderzoek naar change blindness. Dan Simons en Dan Levin deden er een experiment mee. In het experiment waren de deelnemers in een voor hun bekende omgeving aan het praten met de onderzoeker, die hen de weg vroeg. Terwijl de deelnemers aan het uitleggen waren waar de onderzoekers heen moesten, kwamen er een aantal mensen met een grote deur door het gesprek heen lopen. Na deze interruptie gingen de deelnemers rustig verder met het uitleggen van de route. Veel van hen realiseerden zich niet dat hun gesprekspartner verwisseld was!

 

Waarom blijven sommige dingen in ons blikveld onopgemerkt? De oorzaak ligt in het ultra-kortetermijngeheugen. Het zorgt ervoor dat de hersenen zich focussen op een bepaald ding. Dat hoort bij ons overlevingsmechanisme. Maar omdat we de meeste tijd niet bewust zijn van waar onze hersenen zich op richten, verstoort het onze waarneming voortdurend.

Dat we onze aandacht op een object in de omgeving richten, zorgt ervoor dat we dat object goed en scherp zien. Hartstikke fijn, maar het heeft ook een keerzijde. We geven hierdoor de andere prikkels om ons heen weinig tot geen aandacht. Het lijkt wel of we blind zijn voor andere prikkels. Daardoor zien we sommige dingen niet.

oog

Change blindness treedt ook vaak op bij films en series. De scenes zijn meestal meerdere keren gefilmd en aan elkaar geplakt. Daardoor ontstaan er onbedoelde veranderingen in de scenes. In de scene van de film Grease waarin John Travolta ‘Grease Lightning’ zingt bijvoorbeeld, veranderen zijn sokken meerdere keren van zwart naar wit. Maar grote kans dat het jou niet is opgevallen.

Wil je change blindness testen?

 

Zie jij soms ook dingen niet?

Bron: academievoorlerenenontwikkelen, bbc, theness
Bron beeld: weheartit

Door Emma

Bedankt voor de tip, Manouk!