Beauty

Je haar behandelen vóór het steilen

Tegenwoordig gebruik steeds meer meiden een steiltang. Maar: wat velen niet weten, is dat als je zo’n tang gebruikt, je je haar wel goed van tevoren moet behandelen! Ik vroeg topkapper John Beerens er alles over.

 

John, waarom moeten we een speciaal product gebruiken vóórdat we ons haar gaan steilen met een steiltang?

John Beerens: “Het is belangrijk dat je je haar goed verzorgt en beschermt tegen de warmte van de tang. Je haar kan anders heel erg beschadigen of uitdrogen, en dat willen we natuurlijk niet! Wel is het zo dat dit verschilt per steiltang. Sommige tangen hebben bijvoorbeeld keramische platen die ervoor zorgen dat je haar minder beschadigt tijdens het gebruik. Dit neemt niet weg dat de verzorging voor en tijdens het stijlen belangrijk en zeker nodig is….”

Wat voor producten kun je gebruiken om je haar te beschermen voor het steilen?

John Beerens: “Daarvoor bestaan er verschillende producten. Wat wij in de salon in Tilburg gebruiken is de lijn van CHI van Farouk Systems USA, maar je kunt thuis natuurlijk ook andere dingen gebruiken. Ik zal je vertellen hoe wij het haar ‘voorbehandelen’:

We beginnen met het wassen van het haar met de CHI Infra shampoo en daarna gebruiken we de verzorging van de CHI Infra treatment. Deze shampoo en conditioner bevatten veel zijde, wat de eigenschap heeft vocht in het haar vast te houden, en het haar optimaal te verzorgen.

Daarna gebruiken we de keratine-mist van CHI. Dit is een leave-in conditioner in een sprayvorm. Die spray je dus in je haar en laat je gewoon zitten, die spoel je dus niet uit. Deze conditioner bevat keratine, een belangrijke bouwstof voor je haar. Dat verstevigt en verzorgt het haar goed. Dan gebruiken we de Silk Infusion van CHI, dit is een vloeibare zijde die zowel in nat als in droog haar kan worden gebruikt. Daarvan breng je dan een paar druppels in nat haar aan, dit zorgt voor de nodige verzorging.

Dan om het haar extra te beschermen tegen de warmte van de föhn en de tang, spray je de 44 Iron Guard van CHI in nat haar. Dit product bevat ook weer de zijde, en het speciale 44 Ceramic System van CHI, wat het haar beschermt.

Daarna ga je je haar droog föhnen. Het is namelijk heel belangrijk dat je haar helemaal droog is voordat je het gaat steilen! De warmte van de tang verdampt het vocht in je natte haar en dan droogt je haar veel te veel uit. Ook al staat er in het boekje bij je steiltang ‘te gebruiken op nat haar’, doe dat écht niet. Want: wanneer je haar droog is en je hebt het goed beschermd met de juiste producten, zal het vocht wat dan nog in je droge haar zit behouden blijven.

Wanneer het helemaal droog is kun je ervoor kiezen om nog een glansspray te gebruiken. Deze kun je makkelijk over je haar ‘nevelen’, zodat je daarna met de steiltang je haar laag voor laag kan gaan steilen. Laat de steiltang altijd rustig door je haar glijden, en laat ‘m niet te lang op één plek op je haar staan. Dan word het haar te warm op één plaats. Je mag wel meerdere keren over dezelfde pluk haar gaan, dat is geen probleem. Wanneer je je hele haar gesteild hebt, kun je ervoor kiezen om een haarlak over je haar te sprayen zodat je lang plezier hebt van je gesteilde haar.”

En hoe zit het met de krultang? Werkt dat hetzelfde?

John Beerens: “Bij de krultang geldt hetzelfde verhaal als bij de steiltang. Je kunt dezelfde producten gebruiken. Let op: ook bij de krultang is het belangrijk dat je het alleen in droog haar gebruikt!
Wat we bij de krultang wél extra adviseren is een versteviging in nat haar voordat je het gaat drogen, bijvoorbeeld een haarmousse of volumelotion, zodat de krul beter blijft zitten.

En als je wilt dat je krullen extra lang blijven zitten, kun je ook versteviging gebruiken. Je kan voor een mousse kiezen of een vloeibare versteviging met of zonder spray, die je in nat haar gebruikt. Daarna droog je je haar en begin je met de krultang. Om de krul daarna extra te verstevigen kun je een vloeibare spray-versteviging gebruiken die in droog haar gebruikt mag worden.

Deze kun je dan als volgt gebruiken: de pluk waar je de krultang wil gaan indraaien, pak je strak vast en je sprayt er een paar keer de versteviging op, waarna je de krultang indraait. Dat het haar dan nat is van de versteviging geeft niet. Wij gebruiken in de haarstudio altijd de smoothing solution van Biosilk, Farouk Systems USA. Deze geeft precies het gewenste effect.

Je zal merken dat je de haar hard aanvoelt als je de krultang na een paar seconden weer los haalt van je haar. De krul zit er nu héél stevig in. De meeste mensen vinden de krul zo te strak en té stevig, maar dit komt later goed. Nadat je heel je haar op deze manier in de krul hebt gezet, spray je wat haarlak op je hele haar en laat je het even “uitharden”. Daarna kun je de stevige krullen wat van elkaar los trekken waardoor je een vlotte soepele krul krijgt. Hoe langer je wacht met het loshalen van de krullen, hoe steviger de krul zal blijven en dus hoe langer je er plezier van zal hebben.”

Voor meer informatie over de verzorgende producten van CHI of de steiltang of krultang van CHI, neem dan een kijkje op www.johnbeerens.com.