Beauty

Hip kort haar

Kort haar is steeds hipper, dat is wel duidelijk. Menig celeb zet de schaar in haar lokken en gaat van lang naar kort! Ik (Cynthia) heb zelf ook al jaren een kort koppie en ik ga jullie er van alles over vertellen.

Lees op Girlscene ook over de celebs met kort haar, Agyness Deyn’s korte koppie en ander kort haar.

Kort haar is tegenwoordig helemaal niet meer ‘jongetjesachtig’ of heel apart. Kijk maar eens om je heen! Het lange haar overheerst nog steeds, maar de korte koppies zie je steeds vaker. De celebs zetten al één voor één de schaar in hun lokken, maar onder het ‘gewone’ volk gebeurt het ook! Steeds meer meiden laten hun lange haar bij de kapper en komen thuis met een fris, kort kapsel. En waarom ook niet? Het staat lekker fris en pittig en je kan het op heel veel manieren stylen.

Ik heb zelf al jaren kort haar en heb er nooit spijt van gehad. Ik ben dol op mijn korte koppie! Een aantal voordelen van kort haar:

– ’s ochtends ben je veel minder tijd kwijt aan je haar! Ik ben zelf hooguit twee minuten bezig met m’n haar. Wax of gel erin, beetje haarlak, klaar!

– Je bent niet zo mainstream. Je ziet natuurlijk wel steeds meer korte koppies, maar je bent wel origineel. Ik krijg ook vaak te horen dat mensen het zo stoer vinden dat ik dat ‘durf’, m’n haar zo kort.

 - Je kunt onwijs veel kanten op met je korte haar. Doe ik het vandaag plat en netjes of juist warrig en stoer? Even je handen door je haren en je hebt een andere look.

– Haar geverfd? Je kleur uit laten groeien is zo gebeurt. Je eigen haarkleur heb je zo weer terug.

– Je hebt niet veel verf nodig wanneer je je haar gaat verven. Met lang haar heb je al snel twee pakjes nodig, met kort haar heb je aan één pakje meer dan genoeg.

– Stijltang, krultang, speldjes, knipjes, elastiekjes… Weg ermee! Jij hebt ze niet nodig met kort haar.

– Een bad hair day? Met kort haar is dat bijna onmogelijk. Ik heb het in ieder geval bijna nooit, want kort haar is nou eenmaal makkelijker te stylen dan lang haar.

Knip tips

Van plan om van lang naar kort te gaan, maar weet je nog niet concreet wat je wilt, maar wil je wel naar de kapper? Dan heb ik wat tips.

– Ga naar een goede kapper en niet de plaatselijke kapper om de hoek. Ga naar bijvoorbeeld Hair Today of Kinki. Deze kapsalons zijn over het algemeen wat hipper en professioneler. Als jij nog niet zo goed weet wat je wilt, kunnen de kapsters/kappers daar je heel goed advies geven. Zij weten precies wat bij je gezicht staat en wat niet.

– Laat je niet ompraten. Een beetje gewaagd is leuk, maar je wilt niet dat mensen denken: ‘Wat heeft ZIJ met haar haar gedaan?!’ Blijf dus wel dicht bij jezelf. Neem geen punk-kapsel als je juist een heel net meisje bent.

– Doe alles in stapjes. Heb je lang, szwart haar? Ga dan niet ineens naar kort, krullen en blond. Knip het eerst eens kort en kijk hoe dat bevalt. Je kan het altijd nog verven en permanenten! Voorkomen is beter dan genezen: als je spijt hebt, is het zonde.

Styling tips

Heb je de stap gezet en heb je eindelijk je lokken laten afknippen? Of heb je al een tijd kort haar? Dan wat handige tips.

– Probeer je haar niet elke dag hetzelfde te dragen. Je komt snel in de verleiding om dat wel te doen, maar variëren met je kapsel is veel leuker! Met een ander stylingproduct bereik je bijvoorbeeld al een hoop. Gebruik in plaats van wax of gel eens een keer een matte clay voor een ander effect. Durf eens wat anders te doen. Ga de ene keer voor een out of bed look en de andere keer voor een sleek en sexy look.

– Ga je met de scooter naar school en draag je een helm? Doe geen moeite om je haar thuis te stylen want dat werkt niet. Neem je stylingspulletjes dus mee naar school of je werk en doe daar een vinger wax of gel in je haar. Beter effect en je bent zo minder lang bezig met je haar.

– Experimenteer eens met kleur! Ik heb van mezelf bruin haar, maar verf het regelmatig zwart. Met een kort koppie kan je wat meer doen met kleur omdat je minder haar verft en op die manier krijg je een minder heftig effect. En ben je het zat? Het is er zo weer uit!

– Ook met kort haar kan je er netjes en chique uitzien voor bijvoorbeeld een bepaalde baan of een feestje. Gebruik eens een knipje of schuifje en een mooi glansproduct.

– Een harde helm op je hoofd is niet zo aaibaar en dus niet fijn. Lees: gebruik niet teveel producten die hard worden, zoals gel en haarlak. Ga liever voor een niet al te vette wax. Veel makkelijker en het voelt veel lekkerder aan.

Cynthia’s haar

Zo, een hoop tips en feitjes. Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van kort haar! Mijn variaties op en kort koppie de afgelopen jaren:

Dit is in 2006 (nu twee jaar geleden). Ik had echt een ‘matje’ achterin m’n nek en vind dit nu gewoonweg vreselijk! Hierna heb ik het weer heel even lang gehad (ik denk dat ik tijdens deze foto in de ‘doorgroei’-fase zat), maar al vrij gauw weer kort.

Deze foto is ongeveer een jaar geleden gemaakt. Voorkantheel kort, achterkant wat langer. Ik vond dit toen erg leuk, weet ook eigenlijk niet waarom ik hierna weer heel kort ben gegaan. Vind dit nu ook niet zo’n leuke kapsel meer.

Hier heb ik het vrij kort, dit is denk ongeveer driekwart jaar geleden. Ik droeg het toen een tijdje heel sleek en netjes à la Kassandra van HNTM in die tijd. Daarop was het ook geïnspireerd! Vind toch een nonchalante look leuker.

Zo heb ik m’n haar een poos gehad, ik denk het langst van alle korte kapsels die ik heb gehad. Simpel, kort aan de achterkant, aan de voorkant iets langer, zwart en nonchalant gestyled. Dit is ook echt m’n favoriete coupe, kan er alle kanten mee op!

Dit is de recentste foto van mijn haar. Ik moet er zelf nog aan wennen! Zoals je ziet is de achter- en zijkant heel kort en de voor/bovenkant lang. Voor de foto is het heel dramatisch gestyled, ik doe het zelf vaak iets minder rommelig.

En, ga jij ook al voor een kort koppie?

door onze redactrice Cynthia