Beauty

Proefdiervrij

Iedereen weet dat voor het maken van cosmetica veel dieren worden mishandeld. Veel mensen zijn hier op tegen, maar lang niet iedereen van hen let bij het kopen van cosmetica op of het wel of niet op dieren is getest.

Veel mensen denken dat het toch geen zin heeft, want wat maakt die ene lipgloss nou uit? Nu deze in de winkels ligt, is het toch al getest en maakt het niet meer uit of je hem wel of niet koopt. Dit slaat natuurlijk nergens op. Als jij dit product koopt, geef je je geld aan het desbetreffende bedrijf, waarmee deze meer producten kan maken en meer dieren kan pijnigen. Van jóuw geld!

Ook zijn er mensen die denken dat zo’n beetje alles op dieren is getest en dat ze dus te veel moeten missen als ze voor dierenrechten opkomen. Maar vergis je niet, er zijn genoeg merken die niet op dieren testen!

Maar hoe weet je dan of een bedrijf op dieren test of niet? Dit kan je opzoeken door op de lijst van PETA te kijken. Je kunt deze lijst vinden door rechtsonder, onder het kopje Popular Resources, op More » te klikken en dan staat ‘ie achter het vierde bolletje. Hierop staan alle merken die proefdiervrij zijn.
Er is ook een Nederlandse site, die je waarschijnlijk wel kent: Proefdiervrij. Alleen zijn zij minder ver met het screenen van bedrijven en staat er dus minder op. Daarom is die van PETA wat handiger. Maar ik zie net dat de lijsten iets van elkaar verschillen, zo staat Rituals niet op PETA, maar wel op Proefdiervrij. Laten we er maar van uitgaan dat als het merk op één van de twee lijsten staat, dat het niet op dieren test.

Bij het kopen van proefdiervrije make-up moet je goed opletten of het ook écht proefdiervrij is. Er zijn merken die niet op dieren testen en dit dan ook aan iedereen laten weten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze merken vaak wel ingrediënten gebruiken die op dieren zijn getest. Ze bedóelen dus eigenlijk: het eindproduct is niet op dieren getest. In andere woorden: ze betalen een ander bedrijf voor het testen van de ingrediënten, op dieren, zodat ze zelf kunnen zeggen dat ze proefdiervrij zijn! Zo staat bijvoorbeeld Yves Rocher er zo’n beetje om bekend dat hij niet op dieren test, maar hij is ook helemaal niet proefdiervrij, wat veel mensen denken.

Ik heb de lijsten nog eens langs gescrold en heb er wat bekende merken uit gehaald, om te laten zien dat je genoeg keuze hebt. Er zijn dus nog veel meer merken, maar dit zijn naar mijn idee de bekendste:

A.Vogel
Albert Heijn huismerk
Aveda
Bare Escentuals
Bobbi Brown
Catrice
Chi
Christian Dior
Clarins
Clinique
DA Huismerk
De Tuinen
Dr. Hauschka
DuWop
Estee Lauder
Essence
Etos huismerk
Everyday Minerals
Greenland
Guinot
Hema huismerk
Hennaplus
Herôme
John van G
Kneipp
Labello
La Prairie
Lavera
Lush
M.A.C. Cosmetics
Nivea
OPI nails
Palmers
Revlon
Smashbox
Stila
Tea Tree
The Body Shop
Tommy Hilfiger
Too Faced
Trekpleister huismerk
Urban Decay
Victoria’s Secret
Weleda
Wet n Wild

Bij The Body Shop is het een beetje dubieus: zij strijden heel erg tegen dierproeven; dit staat ook op hun site ("we are against animal testing, every one of our products is animal cruelty free and vegetarian"). Maar het bedrijf is wel onderdeel van de L’Oréal groep, een bedrijf dat totaal niet proefdiervrij is…