Lifestyle

Haaruitval? Deze dingen kunnen de boosdoener zijn

We hebben allemaal wel eens last van haaruitval. Soms is het alleen lastig om achter de oorzaak te komen. Meestal stelt het niet veel voor, maar het kan soms heftigere oorzaken hebben dan je zou denken. Als je je zorgen maakt is het verstandig om eens met je huisarts te praten. Dit kunnen de oorzaken zijn van overmatig haarverlies!

Deze dingen kunnen haaruitval veroorzaken

Gemiddeld verliest een mens zo’n 50 – 120 haren per dag. Heb jij het idee dat het bij jou veel meer is? Ga dan eens na of één van deze dingen de oorzaak zou kunnen zijn.

 

1. Menstruatie

Als jij heftige menstruaties ervaart verlies je waarschijnlijk ook veel bloed, waardoor je ook veel ijzer verliest. En ijzer helpt ons haar om gezond te blijven. Het enige wat je hieraan kan doen is extra ijzer nemen. Dit kan door supplementen te nemen, of een extra schepje spinazie elke dag ;).

 

2. Stress

Heb je een belangrijke toetsweek die eraan komt? No worries, je zal daardoor echt geen bossen haar verliezen. Maar als je over een lange periode te maken hebt met stress, kan dat zeker een oorzaak zijn van haaruitval. Langdurige stress kan je krijgen door bijvoorbeeld een heftige break up, of het verlies van een dierbare. 

 

3. Slecht voedingspatroon

Misschien is het wel jouw doel om af te vallen. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar zet jezelf niet op veel te strenge diëten. Hierdoor zul je voedingsstoffen tekort gaan komen, terwijl het juist heel belangrijk is dat je goed, gezond en gevarieerd eet als je gezond haar wil hebben. 

 

4. De pil

Ja, ook de pil kan voor haaruitval zorgen! Eigenlijk kan dit door elke hormonale vorm van anticonceptie, maar bij de pil is de kans het grootst. Dit komt omdat de pil veel hormonen bevat, en hormoonschommelingen is een veelvoorkomende reden voor haaruitval. Tijd dat er een pil voor mannen komt, dus!

Bron: CosmopolitanBeeld: iStock