Beauty

Acne: the do & don’ts

Last hebben van acne is geen pretje. Het is niet alleen heel erg frustrerend omdat je talloze reinigingsproducten moet gebruiken maar ook weten wat je wel en niet moet doen blijft lastig. Inmiddels heb je heel Google al afgezocht en we kunnen ons voorstellen dat het overzicht helemaal weg is. Daarom hebben wij alle do’s en dont’s bij acne op een rijtje gezet voor je. Laat dat huidje maar stralen!   

Acne: alle do’s en dont’s

Voordat we jou alles gaan vertellen over wat je wel en niet moet doen bij acne, is het eerst goed om te weten dat je niet de enige bent die hier onzeker over is. Maar liefst 645 miljoen mensen hebben wereldwijd last van acne. Het is dus niets om je voor te schamen en ook jouw huid is meer dan de moeite waard om te laten zien. With that being said, laten we snel kijken wat je er wel of niet mee kunt.   

Do

Gebruik ijsblokjes 

Één van de meest effectieve en goedkope manieren is het gebruiken van ijsblokjes. Als je te maken hebt met een kloppende puist op je gezicht die heel erg pijn doet, pak dan een ijsblokje. Wikkel het in een dunne theedoek of tissue en leg het drie tot vier minuten op het puistje. Herhaal dit meerdere keren op een dag om pijn te verlichten en zwelling te verminderen.    

Gebruik zo min mogelijk toner

Alcohol is de vijand van acne. Probeer daarom zo min mogelijk toner te gebruiken, want hier zit alcohol in. Een toner kan je huidbarrière verstoren en dit kan zelfs voor ontstekingen en irritatie zorgen. Gebruik liever micellair water!

Gebruik make-up met salicylzuur

Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt bij het behandelen van acne. Dit ingrediënt zit in verschillende make-upmerken en het zorgt er niet alleen voor dat bepaalde bacteriën verminderen maar het voorkomt ook nieuwe puistjes en mee-eters. Salicylzuur helpt omdat het de poriën aanpakt.

Olievrije producten
Merk je dat jouw huid niet goed reageert op je dagcrème? Dat zou heel goed kunnen als het niet olievrij is. Ook als je acne hebt is het belangrijk om de huid te hydrateren. Gebruik daarom een olievrije crème op waterbasis,  dit werkt beter voor de huid. 

Don’t

Een sterkere reiniger gebruiken

Het lijkt een voor de hand liggende oplossing als je last hebt van acne, maar dit doet meer kwaad dan goed. Je reiniger moet zacht zijn, zodat andere producten goed kunnen inwerken op je huid. Gebruik het liefst hydraterende producten in je verzorgingsroutine, totdat de acne minder wordt. Heb je het gevoel dat niets werkt? Breng dan een bezoekje aan de dermatoloog. 

Make-up dragen die je poriën verstoppen

Draag geen make-up met ingrediënten die je poriën kunnen verstoppen. Als je last hebt van acne, is het belangrijk om make-up te vermijden die lanoline of olie bevat. Deze ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken en verhogen dus de kans op acne. Controleer daarom altijd de ingrediënten van je make-up voordat je het aanbrengt.

Te veel aan je gezicht friemelen

Je weet waarschijnlijk al dat te veel aan je gezicht friemelen slecht is voor je huid. Vooral als je last hebt van acne is dit echt een no go. Je kan bacteriën verspreiden, de acne erger maken en zelfs littekens veroorzaken. 

Stress

Oké, natuurlijk is het niet helemaal mogelijk om stress compleet uit je leven te bannen. Toch raden wij het sterk af om teveel te stressen omdat dit invloed heeft op je huidconditie. Stress veroorzaakt de aanmaak van cortisol, waardoor de huid meer talg produceert wat tot verstopping leidt. 

Bron: nsmblBeeld: Instagram