Beauty

Hoe blijft je make-up langer zitten?

Van veel meiden hoor ik dat hun make-up nooit lang blijft zitten. Ze fietsen een kwartier naar school en weg is het oogpotlood en de lipgloss ! Ik geef je graag een aantal tips om je make-up longlasting te houden.

De basis

De basis is ontzettend belangrijk. Als je foundation of poeder of blusher gebruikt, blijft dit alleen goed zitten als:
– Je allereerst je huid goed reinigt. Geen make-up ‘s ochtends aanbrengen op een ongereinigd gezicht!
– Je een goede dagcrème aanbrengt en deze goed in laat trekken, dus minstens tien minuutjes. Ondertussen kun je je aankleden, je haar doen, je tas inpakken et cetera.

Pas als je deze dingen goed doet, blijft je foundation en poeder en dergelijke goed zitten! Vergelijk het met een schilderij: op een doek waar nog viezigheidjes en droge plekjes op zitten, kun je toch ook geen mooi schilderij schilderen?

Oogschaduw

Oogschaduw in een poedervorm blijft langer zitten als je eerst een oogschaduwbasis, ook wel Eye Base genoemd, aanbrengt. Dit is een soort crème in de kleur van je huid die je op je oogleden smeert en heel goed uitvaagt. Het lijkt alsof er niks zit – dat is ook de bedoeling! – maar het zorgt ervoor dat je oogschaduw de hele dag mooi blijft zitten! Zo’n oogschaduwbasis kun je bij elke drogist kopen.

Ook een tip: breng je oogschaduw met een nat kwastje aan. Dan wordt de kleur ook wat feller en dieper, maar blijft -ie ook veel langer zitten.

En tot slot: crèmeoogschaduw. Dit is vloeibare oogschaduw die dus standaard ‘vochtig’ is en erg lang en goed blijft zitten.

Oogpotlood & Eyeliner

Als je oogpotlood aanbrengt op het ‘natte’ randje onder je oog, ziet dat er erg mooi uit. Nadeel: het blijft maar erg kort zitten, bijvoorbeeld een halfuurtje. Daarna loopt het uit naar beneden, gaat het vlekken en is het weg. De reden? Je bracht het op het natte randje aan, en daar komt oogvocht en traanvocht langs en dat vaagt het uit!
Breng oogpotlood dus altijd aan net onder dat randje (goed oefenen, zodat het geen dikke streep een centimeter onder je oog wordt) of boven je oog, net tegen je wimperrand aan. Geloof me: oefening baart kunst!

Wat natuurlijk ook kan: vloeibare eyeliner gebruiken. Met een suuuperdun kwastje breng je dit aan en omdat het nat is en daarna opdroogt (net als bij de vloeibare oogschaduw van hierboven) blijft het veel langer zitten. Weet je niet hoe je het op moet brengen, klik dan hier voor een uitleg. Let op: de vloeibare eyeliner nooit op het natte randje doen, maar er onder!

Mascara

Mascara blijft gelukkig vaak wat langer zitten. De truc is: breng meerdere laagjes aan, maar wacht na elk laagje een paar minuutjes. En maximaal drie of vier laagjes, geen vijftien! Gebruik een goede mascara die niet te oud is (na een jaar moet je hem écht weggooien, anders loop je kans dat je oog gaat ontsteken als je oude mascara gebruikt). Tip: niet ‘pompen’, dus met het borsteltje er constant in en uit gaan, want daar raakt je mascara sneller van uitgedroogd en wordt -ie dus sneller oud!

Lipstick & Lipgloss

Gebruik je lipstick, doe dan de volgende truc:
Breng een heeeel klein beetje poeder of foundation aan op je lippen, en hap even af op een tissue om het teveel eraf te halen. Daarna breng je één laagje lipstick op, weer afhappen op een tissue, dan nog een laagje, afhappen en nog een laagje. Klaar! Zo blijft -ie uren zitten.
Tegenwoordig heb je ook veel fijne longlasting lipsticks. Pas wel op: vind je de kleur toch niet mooi, dan gaat -ie er niet zo snel vanaf… dus eerst even uittesten als je alleen thuis bent en nergens heen hoeft!

Met lipgloss is het een ander verhaal. De één blijft twee minuten zitten, de ander een uur. Sowieso moet je van lipgloss niet verwachten dat -ie een dag blijft zitten, want dat doet hij nu eenmaal niet! Bijwerken is dus de enige optie, maar er zijn allerlei leuke kleine tubetjes en potjes te koop die zó in je tas of broekzak passen.
Daarbij is het gewoon uitproberen totdat je er eentje vindt die lang blijft zitten. Mijn tips: Juicy Tubes van Lancôme en Maybelline Watershine Elixir.