Beauty

Houdbaarheid van beautyproducten

Zoals jullie wellicht weten zijn make-up en huidverzorgingsproducten niet eeuwig houdbaar. Maar hoe lang kun je wat precies gebruiken? En is het echt een ramp als je over die termijn heen gaat? Lees het hier!

Je kunt op bijna ieder product vinden hoe lang het nog houdbaar is na het openen. Dat teken ziet er uit als een potje met een geopend deksel en daarin staat het aantal maanden dat het product na openen nog houdbaar is. Daarvoor is er nog geen zuurstof bijgekomen en dus ook geen bacteriën die zich in jouw fijne crème kunnen ontwikkelen. Ieder beautymerk is verplicht dit logo af te beelden.

beautyhoudbaarheid

Twijfel je of iets nog houdbaar is? Ruik er aan! Een lipgloss of mascara die over datum is, ruikt raar. De geur is moeilijk te omschrijven, maar het is een sterke bijna chemische geur. Ruik eens aan een mascara tester in een parfurmerie en je weet wat we bedoelen! Ruikt je lipgloss nog goed, maar is de structuur dikker, poederiger of waterig? Dan is het echt over datum.

beautyhoudbaarheid

Over het algemeen kun je deze tijden aanhouden:

Make-up

Lipstick of lipgloss: 18 tot 24 maanden
Foundation: 24 maanden
Blush of bronzer: 24 maanden
Oogschaduw: 24 maanden
Mascara: 6 maanden
Oog- of lippotlood: 12 tot 18 maanden
Nagellak: 24 maanden

Overige producten

Gezichtscrème: 24 maanden
Bodylotion: 24 tot 36 maanden
Shampoo, douchegel etc: 36 maanden
Badolie: 12 maanden
Parfum: 24 maanden
Zonnebrand: verschilt, check altijd het houdbaarheidslogo, want voor zonnebrand is de werking natuurlijk super belangrijk!

beautyhoudbaarheid

Kun je een lipstick echt maar twee jaar gebruiken en een parfum twee jaar? In principe wel. Maar wanneer je je producten op een donkere, niet vochtige plek bewaart, verleng je de houdbaarheid. Zet je spullen dus niet in de vensterbank of in de badkamer, hoe leuk die parfumflesjes ook staan! Een geurtje zal misschien minder sterk worden, maar echt over datum is het pas na een paar jaar.

Let jij goed op de houdbaarheid van je beautyproducten?

Door Esmée