Beauty

De geschiedenis van nagellak

Als klein meisje voelde ik me altijd net een prinses wanneer ik mijn nagels (en de rest van mijn vingers) roze ‘verfde’. Nu, zo’n vijftien jaar later, is het lakken van mijn nagels bijna een wekelijks -soms zelfs dagelijks- ritueel. Oké, nu voel ik me dan -als twintigjarige- geen prinses meer, maar toch. I love gelakte nagels!

Nagellak bestaat al heel wat jaren. Jouw oma droeg misschien vroeger wel net zulke hippe lakjes als dat jij nu draagt! Hoewel je dit waarschijnlijk bijna niet voor kunt stellen… Zij kennen in die tijd nog geen crackle nails of panterprint nagels, maar wat was er dan wel hip? Girlscene neemt je mee terug in de tijd van de nagellak.

lak

5000 voor Christus
Wanneer nagellak is ontdekt, is niet precies bekend. Maar uit geschiedenisverhalen en bronnen blijkt dat vrouwen al rond 5000 voor Christus met hun nagels bezig waren. En dan niet zozeer met het lakken ervan, maar er wordt gezegd dat Indiase vrouwen toen al hun vingertoppen met henna versierden. Het doet ons een beetje denken aan de hand-henna kunstwerken van tegenwoordig!

lak

3000 voor Christus
Door de jaren heen zijn er allerlei verschillende mengseltjes en receptjes gebruikt die dienden als nagellak. Chinese vrouwen maakten rond 3000 voor Christus hun lak van Arabisch gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en eiwitten. En om een mooi rood-roze kleurtje te krijgen, gebruikten ze geperste orchideeën en rozenblaadjes. Alleen een nadeel aan dit soort nagellak was dat deze uren moest drogen. Niet echt praktisch dus! En al helemaal niet voor meiden die niet stil kunnen zitten (zoals wij).

nagels

600 voor Christus
Rond 600 voor Christus maakten rijke vrouwen het al helemaal bont met hun nagellak. Geen glitterlakje voor een fijn prijsje, maar in deze tijd brachten zij goud of zilver op hun nagels aan om hun vingers te beschermen. De gouden- en zilveren nagellak stond symbool voor rijkdom en vrije tijd.

lak

0 tot 1800     
Toen waren manicures en beautybehandelingen verleden tijd. Maar tijdens de Renaissance besteedden rijke Europese vrouwen weer aandacht aan hun nagels. In de 15e eeuw versierden de Inca’s hun nagels met bijzondere tekeningetjes van adelaars. Nail art was een feit!

lak

1800 – 1900
Tussen 1800 – 1900 was de manicure zeer populair bij vrouwen. Tijdens het Victoriaanse tijdperk vond men schoonheid, hygiëne en zuiverheid erg belangrijk. Nagels hoorden ook tussen dit rijtje. Populair was het citroensap- of azijn nagelbadje. Vrouwen doopten hun nagels hierin en hielden zo hun nagels gezond.

lak

1920
In de jaren 20’ kon het niet gek genoeg! Felle en uitgedoste kleding en old-school rode nagels. Ook waren veel vrouwen in die tijd fan van de maan manicure. Deze ‘halve maan’ nagellaktrend herkennen jullie vast wel toch? Van de week schreven wij hierover al een artikel, klik hier.

lak

1930
Revlon’s nailpolish kwam in 1932 met kleuren en soorten nagellak op de markt die men nog niet eerder gezien had. Het idee van deze nail polish was bedacht door de Franse visagiste, Michelle Ménard. Ze was geïnspireerd door autolak! Nagellak en autolak… zien jullie de gelijkenissen?

lak

1930 – 1950
Tussen 1930 en de jaren 50’ maakte acrylnagels haar entree. Een uitvinding waar nagelbijtende vrouwen toen én nu nog steeds dankbaar voor zijn! Hoewel we er tegenwoordig helaas best wat geld voor neer moeten leggen.

lak

1960
Pasteltinten waren hip in de jaren ’60. Niet alleen qua kleding, maar ook qua nagellak! Ze vonden dat door deze kleuren de nagels naturel bleven, maar toch een extra touch kregen.

lak

1970
Vanaf 1970 werden nepnagels steeds populairder. Velen zagen hier een handeltje in en begonnen een eigen manicure- of schoonheidssalon. Ook de bekende French Manicure komt uit de jaren 70’. Hoewel nu het witte randje een hit is bij jong en oud, was deze nagellaktrend in het begin eigenlijk alleen bedoeld voor de bekende Hollywoodsterren.

lak

1980
Van neon geel tot fuchsia, in de jaren 80’ liep menig meisje over straat met een felgekleurde nagellak! Voor ons zijn deze lakjes heel normaal, maar in die tijd was het wel gedurfd als je je met dit soort nagels vertoonde.

lak

1990
In de jaren 90’ maakte de neon nagellak plaats voor traditionele kleuren zoals rood, en beige. Maar daarnaast werden ook zwarte nagels gespot! Even wennen, maar best chic!  

lak

2000
Glitters, matte lak, DIY nagellak, felle kleurtjes… Nagellak is nog nooit zo hot geweest! Leuke lakjes zijn onmisbaar en een onderdeel geworden van je outfit. Lak een leuk patroontje op je nagels of ga voor een neutraal lakje. Ook wordt er meer dan ooit geblogd over de laatste trends op gebied van nagellak. Deze beautyblogs schieten sinds 2010 als paddestoelen uit de grond!

Hoe lak jij jouw nagels het liefst?

Bron: refinery29

Door Evi