Lifestyle

Binnenkort hospiteren? Dit is wat je juist wél (en niet) moet doen tijdens de hospi

Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun ‘studententijd’ in een studentenkamer te wonen. Zo woon je toch niet helemaal alleen in je nieuwe stad, en heb je toch een soort van familie in huis wonen. Een studentenkamer vinden is helaas nog niet zo makkelijk. Eerst moet je hopen dat je een uitnodiging ontvangt, en daarna mag je gaan hospiteren. Heb jij een hospi op de planning staan? Dit is wat je juist wél (en niet) moet doen tijdens de hospi.

Wat is hospiteren?

Het komt vaak voor dat je moet hospiteren voor een nieuwe studentenkamer. Dit houdt in dat je op bezoek komt, zodat de huidige bewoners (jouw eventueel toekomstige huisgenoten) jou beter kunnen leren kennen. Hospiteren kan op verschillende manieren. Sommige studentenhuizen kiezen voor een hospiteeravond waarbij je in je eentje met de huisgenoten kunt zitten, maar andere hospiteeravonden zijn juist zó ingericht dat alle kandidaten tegelijk worden uitgenodigd. Iedere ‘kandidaat’ laat zich van zijn/haar beste kant zien, in de hoop de kamer te kunnen bemachtigen. 

Hospiteren? Dit zijn de do’s:
→ Voorstellen

Bij het hospiteren moet de eerste indruk goed zijn, want anders heb je direct al de kans dat ze niet meer geïnteresseerd in je zijn. Stel je daarom altijd netjes voor bij binnenkomst, zéker aan degenen die de hospiteeravond organiseren.

→ Jezelf blijven
Tijdens het hospiteren doe je er alles aan om leuk gevonden te worden. En dat is helemaal goed, maar probeer niet te overdrijven. Blijf vooral jezelf. Stel dat je de kamer uiteindelijk krijgt; dan wil je toch dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je eigenlijk bent? Ze moeten jou leuk vinden om wie en hoe je bent.

→ Observeren
Het is tijdens het hospiteren belangrijk dat de studenten in het studentenhuis jou leuk vinden, maar het is ook heel belangrijk dat jij de studenten en het huis leuk vindt. Uiteindelijk moet het natuurlijk van twee kanten komen. Bepaal of je je er goed bij voelt en of je jezelf in het huis ziet wonen. Zo niet? Dan kun je de kamer beter niet aannemen.

→ Toon zelf interesse
Zij willen erachter komen hoe jij bent, maar jij wil er als het goed is ook achter komen hoe zij zijn. Toon daarom zelf ook interesse. Niet te veel, want dat kan misschien te opdringerig overkomen. Maar er is niets mis met wat gezonde interesse.

→ Praat met iedere huisgenoot
Het is de bedoeling dat je bij iedere huisgenoot een indruk achterlaat. Zo is de kans groter dat alle leden uiteindelijk op jou stemmen. Praat dus met iedereen. De gesprekken hoeven niet met iedereen even lang te zijn, maar laat tijdens het hospiteren in ieder geval goed weten wie jij bent.
hospiteren hospiteeravond
Hospiteren? Dit zijn de dont’s:
→ Te lang blijven

Hoe gezellig je het ook vindt, probeer niet te lang te blijven. Je wilt uiteindelijk niet overkomen als dat meisje dat ‘maar niet weg wilde gaan en door bleef praten’ tijdens het hospiteren.

→ Te laat komen
Het hospiteren begint op een bepaald tijdstip. Probeer echt op het moment te komen dat op de uitnodiging staat. Kom zeker niet te laat, want dit maakt de eerste indruk niet beter.

→ Ouders meenemen
Het kan zijn dat je door je ouders wordt afgezet bij het studentenhuis, omdat je nog een eind terug naar huis moet rijden. Dit is helemaal prima. Zorg er alleen voor dat je je ouder niet mee naar binnen neemt. Je bent zelfstandig, dus wek niet de indruk dat je geen ‘afstand’ kunt doen van je ouders tijdens een avondje hospiteren.

→ Slijmen
Maak alles niet mooier dan het is tijdens het hospiteren, want dit kan soms wanhopig overkomen. Slijm daarom niet door over hoe mooi de kamer is, of over hoe leuk je de huisgenoten vindt. 

Heel veel succes met hospiteren! Heb vooral veel zelfvertrouwen en blijf jezelf. Lukt het niet? No worries. Er komt vast al snel een nieuwe kamer vrij in een ander (misschien nog wel veel leuker) studentenhuis ;-).

Beeld: iStock