Beauty

Zonnen

Zonnen is hartstikke leuk, vooral omdat het superleuke voordeel is dat je er bruin van wordt. Daarnaast is het ook nog relaxerend, gezellig en… slecht voor je huid ! Naast dat je kunt verbranden, kan je huid (ernstig) aangetast raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik geef je een aantal tips waardoor het zonnen én leuk én gezond blijft. Zomerzon, here we come !

Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Dus niet de eerste dagen al meteen de hele dag buiten in de zon zitten, maar langzaam opbouwen. De eerste dag twee uurtjes, de volgende dag wat meer. Uiteindelijk kun je er uren van genieten !

Zit je in de volle zon (bijvoorbeeld op het strand of het zwembad) draag dan altijd een petje of zonnehoed. Dat is ook nog eens heel hip ! Bij de H&M en Bijenkorf hebben ze mooie grote zonnehoeden in hippe kleurtjes. Trendy én verstandig, een geweldige combi…

Smeer je ALTIJD in als je de volle zon in gaat. Liefst een kwartier tot halfuur van tevoren, en tussendoor ook af en toe, zo om de twee uur. Ook waterproof zonnecrème moet je ’bijwerken’. Bij de drogist of apotheek kunnen ze je adviseren over welke factor je het beste kunt nemen. Een zonnespray kopen is geen overbodige luxe: je hoeft minder uit te wrijven (en hebt dus geen spul aan je handen) en het droogt très snel op, zodat je snel kunt gaan zwemmen.

Een goede zonnebril heb je écht nodig. Het is niet alleen hip en glamourous, maar ook nog eens een absolute musthave voor je gezondheid. Het is vaak wat duurder, maar op een gegeven moment is het goed om een superkwaliteit zonnebril aan te schaffen bij bijvoorbeeld de opticien. Zonnebrillen onder de twintig euro zijn leuk voor in de stad, maar voor in de volle zon een echte no-no.

Vergeet je neus, oren en oogleden niet met het insmeren. Deze zijn vaak extra gevoelig en ook extra irritant als ze verbrand zijn. En een knalrode neus is nou op z’n minst gezegd ook niet erg charmant.

Smeer jezelf na het zonnen in met een aftersun. Dat is niet alleen verkoelend maar ook heel goed voor je huid, die daarna lekker zacht aan gaat voelen. Je voorkomt extra verbranding en hebt ook weer nieuwe bescherming voor de zon.

Krijg je jeuk of prikt je huid als je ligt te zonnen ? Doe dan niet eigenwijs en zoek de schaduw op. Let op: ook in de schaduw kun je verbranden, dus een shirtje aandoen is wel zo slim.

Blijf veel water drinken. Je huid raakt van het zonnen namelijk eerder uitgedroogd en je kunt je erg slap gaan voelen als je niet genoeg drinkt. Natuurlijk mag je alles drinken, maar water is het beste. Water zorgt er ook voor dat je verteringsproces sneller gaat, zodat je minder snel een buikje krijgt. En dat is mooi meegenomen ! Giet voordat je weggaat heel koud water in een bidon of flesje (Spa flesjes zijn ideaal). Doe deze in een koeler of een strandtas, en ready you are.

Ga je in de zon, gebruik dan geen parfum. Die twee reageren niet zo goed op elkaar, waardoor je huid er overgevoelig van wordt.

Geen zin om maar een beetje te liggen bakken en wil je tóch bruin worden ? Ga een stuk wandelen (bv. over het strand of de boulevard) of sporten. Je vergeet dat je eigenlijk aan het zonnen bent en wordt even snel bruin.

Drink niet of niet te veel alcohol als je in de zon bent. Het is wetenschappelijk bewezen dat je dan eerder verbrandt of een zonnesteek oploopt.

Je kleurt sneller als je bepaalde dingen eet voor, na en tijdens het zonnen. Echt waar ! Eet fruit en groenten met veel vitamine A, E en C, zoals abrikozen, mango’s, watermeloenen, nectarines, roze pompelmoenen, wortelen, tomaten… Ook vis en zeevruchten helpen hierbij.