Fashion

Ik ben een shopaholic… Help!

Je betrapt jezelf erop dat je tussen het huiswerk maken door stiekem op webshops kijkt. Jouw wishlist is eindeloos en als je zou willen – eigenlijk kunnen – zou je elke dag in de winkels te vinden zijn. Jij hebt niet een, maar tien gaten in je hand. Geld? Dat is zo gauw je het hebt, ook weer uitgegeven. Je bent koopverslaafd…

Wij meiden houden van shoppen. We spenderen zo een hele middag in de winkelstraten. Schoenen, kleding, accessoires; we kunnen we er geen genoeg van krijgen. Maar wat als het nou echt uit de hand loopt? Als je meer geld uitgeeft dan je hebt, of als je zelfs in de schulden raakt door jouw aankopen? Tijd om maatregelen te nemen. Hier vind je een paar tips om jouw (groeiende) shopverslaving onder controle te krijgen.

shop

Schulden wil je vermijden. Het is niet leuk om je op jonge leeftijd al zorgen te moeten maken over schulden die je moet aflossen. Heb jij een creditcard? Knip ‘m door. Kan jij € 1000 rood staan? Ga naar je bank en zorg dat je niet rood kunt staan.

Ga jij wel eens ‘per ongeluk’ de stad in? Zorg dan dat je jouw pinpas niet meeneemt. Als je pint, dan heb je vaak niet door hoeveel je nou eigenlijk uitgeeft. Pinnen kun je blijven doen. Neem cash mee. Als jij 25 euro in je portemonnee hebt, dan heb je ook echt maar 25 euro. Meer kun je niet uitgeven.

Maak een wishlist en houd je daaraan. Zorg er wel voor dat je geen eindeloze lijst maakt, maar dat er alleen dingen opstaan die je echt wilt. Maak de lijst, kijk een week niet op de lijst en bedenk dan wat je – een week later – nog herinnert van de items op de lijst. Dan houd je de items over die ECHT wil. Zo’n wishlist zorgt ervoor dat je geen impulsaankopen meer doet.

shop

Spreek met jezelf een limiet af van wat je per maand (of per week) mag uitgeven. Houd je daaraan. Vind je dat moeilijk? Licht je ouders, vriendinnen en vriendje in. Zij kunnen er dan op toezien dat jij je aan je limiet houdt. En je kunt dan ook geen geld meer lenen van de mensen die je hebt ingelicht!

Vermijd alle dingen waardoor je in de verleiding kunt komen. Ga dus niet in de buurt van de stad hangen en ga ook niet mee shoppen met een vriendin. Online shoppen is ook verboden. Ook als je alleen maar wilt ‘kijken’. Zeg ook alle nieuwsbrieven op.

De kledingkast van een shopaholic puilt altijd uit. Grote kans dat je niet meer weet wat er allemaal in je kledingkast hangt. Trek een middag uit om je kast uit te mesten. Je zult versteld staan van wat je eigenlijk allemaal hebt! Kijk welke nieuwe outfits je kunt maken met alle gevonden kleding. Maak er eventueel foto’s van zodat je niet meer vergeet welke combinaties je hebt gemaakt. ‘Shoppen’ in je eigen kledingkast is net zo leuk!

shop

Selecteer je kleding die je zeker niet meer gaat dragen. Verkoop je kleding die je niet meer draagt. Dit kan online via bijvoorbeeld Marktplaats, maar je kunt ook een keer een kraampje huren op een vlooienmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de IJhallen in Amsterdam. Daar kun je voor vijftig euro een kraampje huren en dan kun je de hele dag al je kleding verkopen. Kassa! Zo kun je jouw eventuele schulden betalen of je kunt iets van je wishlist kopen, dat heb je wel verdiend.

Leer naaien! Een eigen kledingstuk bespaart je niet alleen geld, maar je zal je eigengemaakte item ook echt waarderen en je kunt er al je creativiteit in kwijt. In plaats van dat je al die besteed aan het vinden van dat item, kun je het ook zelf maken.

Bewaar al je bonnetjes in een bakje. Als je een van je aankopen niet binnen 25 dagen hebt gedragen, dan heb je dat item niet nodig. Breng het terug! Dat is beter dan dat je een kast vol hebt met items met het kaartje er nog aan.

Een shopverslaving in er in ergere en mindere mates. Heb jij echt een groot probleem? Zit je bijvoorbeeld diep in de schulden doordat je steeds zoveel koopt?
1. Geef toe dat je een probleem hebt. Het is een grote maar belangrijke stap om te erkennen dat je een probleem hebt.
2. Bekijk het probleem. Elke shopverslaafde is anders. Geef je geregeld geld uit of geef je alles uit in een keer? Heb je alleen een probleem met kleding of koop je ook veel in bijvoorbeeld de Blokker?
3. Benoem je gevoelens. Waarom shop je? Shop je om jezelf beter te laten voelen? Is het een creatieve uitlaatklep? Shop je zoveel om dingen te vergeten? Als je daar achterkomt, kun je misschien andere oplossingen vinden voor de onderliggende problemen.
4. Kijk naar de tijd die je spendeert aan shoppen. Hoe vaak ga jij de stad in en hoe lang kijk jij op een webshop? Vraag je dan af hoe je die tijd anders zou kunnen indelen.
5. De beste tip: zoek professionele hulp! Er zijn veel instellingen die je kunnen helpen met je probleem. Zij weten wat je nodig hebt en hoe je het probleem kunt oplossen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

shop

Herken jij dit? Heb jij nog tips om een shopverslaving onder controle te houden?

Bron: theperfectyou, thebudgetfashionista, thefrisky
Bron beeld: weheartit

Door Emma

Bedankt voor de tip, Karien!