Beauty

Zelfbruiners

Wil je snel een mooi getint kleurtje? Dan is de zelfbruiner een mooi alternatief voor de zon en zonnebank. En nog beter voor je gezondheid ook!

Bij zelfbruiner denken we te snel aan het Lindsay Lohan-effect: in plaats van een mooi bruin velletje een oranje gloed. Maar wanneer je zelfbruiner goed gebruikt, krijg je niet dit lelijke oranje effect! Girlscene verteld je hoe je een mooie bruine kleur krijgt zonder ook maar een straaltje zon te zien.

Zelfbruiners zijn er in een aantal varianten: crèmes, sprays, doekjes, lotions en mousses. De werkzame stof in zelfbruiner is DHA (dihydroxyaceton). Dit stofje reageert met de eiwitten in je huid en verkleurt ze. Na ongeveer 5 dagen is de kleur weg. Het is beter voor je huid dan onder de zonnebank gaan of in de zon liggen: UV stralen zijn slecht voor je huid en verouderen je huid sneller, plus dat ze schadelijk zijn voor je huid. Hoera dus, voor de zelfbruiner!

Het zelfbruiner-stappenplan:

1. Neem eerst een douche en scrub jezelf van top tot teen, ook je gezicht met een speciale gezichtsscrub. Scheer of epileer ook je benen!
2. Droog jezelf goed af.
3. Begin bij je voeten en werk zo naar boven met de zelfbruiner. Neem niet teveel bruiner in één keer, op die manier krijg je wél oranje strepen!
4. Neem de tijd om het goed in te masseren! Verdeel het goed en zorg dat je geen plekjes vergeet of dat je ergens nog een dikke laag hebt zitten.
5. Werk op die manier naar boven.
6. Als je alles hebt gehad ga je je gezicht doen, let wel op dat je zelfbruiner daar geschikt voor is! Héél belangrijk is dat je je wenkbrauwen en haarlijn ‘vermijd’. Neem een héél klein beetje zelfbruiner en smeer dit heel dun en heel goed uit over je gezicht. Vergeet ook je oren niet: een bruin gezicht en witte oren staat een beetje vreemd.
7. Wacht nu ongeveer 10 minuten voordat je je aankleedt: de zelfbruiner moet eerst goed intrekken.

Je kan dit elke dag herhalen tot je de gewenste kleur hebt bereikt, maar pas wel op dat je niet te bruin wordt, vooral in de herfst of winter! Als je de kleur die je hebt wilt behouden kan je ongeveer 3 keer per week zelfbruiner aanbrengen.

Tips:
– Let op droge plekken zoals knieën en ellebogen! Smeer er desnoods eerst wat crème op, anders trekt de zelfbruiner er te diep in en krijg je daar dus oranje plekken. Let hier ook op als je je gezicht gaat doen! Een vleugje dagcrème aanbrengen van te voren is geen overbodige luxe.
– Nadat je je gezicht hebt gedaan kan je voor de zekerheid je gezicht nog even nadeppen met een sponsje of tissue zodat je zeker weet dat je alles goed hebt uitgesmeerd.
– Begin een maand of 2 voor de zomer of je vakantie met zelfbruinen, zodat je er in je bikini al een beetje gebruind uitziet.
– Doe het met mate, vooral in de herfst of winter. Dan krijg je dus wel het Lindsay Lohan effect en dat is écht niet mooi.

Fijne zelfbruiners:

L’oréal Sublime Bronze in een spray, ca. €10,-

Clarins Self Tanning Instant Gel, ca, €20,-

Heel bijzonder: GlowFusion Airglow van FusionBeauty (ja, die van LipFusion!). Met deze verstuiver kan je je hele lichaam streeploos en egaal laten bruinen. De verstuiver kost €120,- en een navulling kost ca. €40,-.

Lancaster Silk Bronze Moisturizing Milk. Deze milk zorgt niet alleen voor een bruin kleurtje, maar heeft ook zonnefactor 6 en is vochtinbrengend. Circa €20,-

Zelfbruinende doekjes van Yves Rocher, €5,94

Yves Rocher zelfbruinende spray, €6,90

door onze reporter Cynthia