Beauty

Menstruatiepijn

Ongesteld  we zijn het allemaal elke maand. Fijn is dat je dan schaamteloos de hele dag in je huispak op de bank kan hangen, minder fijn is dat sommige meiden last hebben van menstruatiepijn…

De meest bekende pijn is buikpijn, en wij meiden weten ook dat die buikpijn heel anders voelt dan ‘gewone’ buikpijn als je niet ongesteld bent. Andere klachten zijn rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of je gewoon helemaal lusteloos en down voelen. Hier is helaas geen behandeling tegen, maar je kan het wel wat verlichten… Een aantal tips om elke maand die nare week weer door te komen:

– Zorg dat je genoeg ontspanning hebt als je ongesteld bent. Helaas kan het niet altijd, maar probeer af en toe lekker de tijd voor jezelf te nemen. Wat dacht je van een lekker warm bad of een middagje relaxen met een dvd’tje?
De tegenhanger hiervan is: bewegen! Het ene meisje vindt het heerlijk om lekker te gaan sporten tijdens de ongesteldheid, maar de ander zit liever met een chicklit op de bank. Doe gewoon wat jij het fijnste vind!

- Simpele pijnstillers kunnen ook helpen. Denk aan een paracetamol of ibuprofen. Ook bestaan er speciale pijnstillers voor tijdens je menstruatie, maar ik heb me laten vertellen door een apotheker dat deze dezelfde werking hebben als gewone ibuprofen of aspirine. Wanneer je ’s ochtends opstaat en je voelt al in je buik dat je vandaag ongesteld gaat worden, neem dan meteen een pijnstiller. Dit zorgt ervoor dat je niet meteen met hevige buikpijn aan je ontbijt zit. En: neem altijd een strip mee in je tas, je weet maar nooit!

– Koffie kan ook helpen tegen menstruatiepijnen, dit is namelijk vaatverwijdend.

- Als je last hebt van je rug kan je een oefening doen om dit te verminderen: ga op de grond (op een matje!) of op je bed liggen en maak je rug hol en dan weer bol. Doe dit ongeveer 15 keer achter elkaar. Als het goed is voel je je rugpijn verminderen!

- Vaak gehoord en gelezen, maar het blijft fijn: een lekkere warme kruik op je buik of je onderrug.

- Heb je een lief vriendje die je pijn een beetje wil verlichten? Laat hem je rug dan masseren. Verlichting gegarandeerd!

En natuurlijk het belangrijkste: vergeet niet dat je niet de enige bent. Al je vriendinnen zijn ook elke maand ongesteld… Dus als je tegelijk ongesteld bent: organiseer een vriendinnenavond of –middag met veel chocola, thee en dvd’s!

Door onze redactrice Cynthia